Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Gheorghe Giurgiu: Sunt născut în comuna Bulzești, satul Giurgești, județul Hunedoara. După absolvirea ciclului primar în satul natal și a ciclului gimnazial la Bulzeștii de Sus, am urmat cursurile Liceului ” Avram Iancu” din Brad, județul Hunedoara. În 12 octombrie 1969 am participat la centenarul liceului (1869-1969). Eram elev în clasa a XII-a.

Am urmat cursurile Facultății de Matematică –Mecanică, secția pedagogică de la Universitatea din Timișoara și am fost repartizat ca profesor de matematică și fizică în comuna Vad, județul Cluj. Am funcționat apoi la școli din municipiul Dej, județul Cluj: Școala Pintic, timp de cinci ani director al Școlii Ocna Dejului, un an școlar director al Școlii Viile Dejului, iar timp de 26 de ani (până la pensie) , profesor de matematică și director adjunct la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Dej

În perioada 2016-2020 am fost consilier municipal și președintele Comisiei de Cultură, Învățământ, Sănătate, Culte, Familie, Tineret și Sport din Consiliul Local al Municipiului Dej, județul Cluj. În 2020 am scos volumul menționat mai sus (395 pagini) și am început un nou volum:”Tablete pentru neuitare”, volum aflat în lucru.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
G.G.: Cartea menționată face parte din literatura memorialistică, proză care se situează între proza artistică, de imaginație și cea istorică, științifică, filozofică.

Proza memorialistică are o valoare documentară, întrucât relatează evenimente variate petrecute într-un anumit spațiu geografic, într-o anumită perioadă de timp. Dar acest domeniu are și o valoare literară importantă prin arta prezentării experienței de viață a autorului, a farmecului locurilor și oamenilor evocați, a tradițiilor și obiceiurilor din comunitățile respective.

Am redat cu nostalgie în carte copilăria și locurile natale, dar nu i-am uitat pe părinții mei, Dionisie și Maria Giurgiu, a căror amintire o port cu mult drag în suflet.

Am avut norocul să mă nasc în locuri de mare frumusețe, la poalele Muntelui Găina, cu privilegiul de a admira zilnic Bulzul, un masiv stâncos de 963 m altitudine, la baza căruia pădurea de liliac, la înflorire, primăvara, te transpune într-o lume de basm prin frumusețea și parfumul florilor, cu dealuri, păduri și livezi, cu pajiști și fânețe, cu pâraie cu apă rece și limpede. Toate acestea și multe altele mi-au înfrumusețat copilăria și au fost descrise în carte..

Vecinii, cu viața lor, obiceiurile și tradițiile ancestrale, satul cu o viață înfloritoare (în prezent pe cale de dispariție!), toate acestea le-am redat sub sentimentul ireversibilului, pentru a rămâne mărturie a unor oameni minunați care au populat un spațiu de un pitoresc rar întâlnit.

Am descris în carte și anii de școală ( ciclul primar în satul natal, iar cel gimnazial în central de comună), anii de liceu la Brad, capital Țării Zarandului, la un liceu cu puternice tradiții, la al cărui centenar am participat în 1969, fiind elev în clasa a XII-a.

La Liceul ” Avram Iancu” din Brad a învățat Părintele Arsenie Boca și a absolvit liceul ca șef de promoție, în 1929.

Cartea redă și vremea studenției la Timișoara, inclusiv cu referiri la localitățile din jurul Timișoarei pe care le-am cunoscut: Șandra ( unde a locuit mătușa Carolina, sora mamei mele), Stamora Moravița, Recaș, Gătaia.

A urmat repartizarea în învățământ, la început în comuna Vad, județul Cluj, localitate cu o mănăstire ctitorită de Ștefan cel Mare și Sfânt și care face parte din titulatura arhiepiscopiei noastre: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Apoi am ajuns mai aproape de Dej ( unde mi-am stabilit domiciliul), în localitatea componentă Pintic și apoi în vechea așezare minieră Ocna Dejului (timp de cinci ani am fost directorul Școlii Ocna Dejului, municipiul Dej, județul Cluj). După un an școlar în calitatea de director al Școlii Viile Dejului, municipiul Dej, județul Cluj (an în care am obținut și gradul didactic I) am fost transferat la școala în care am funcționat până la pensie, timp de 26 de ani. Cartea prezintă pe scurt și istoricul școlilor și localităților unde am lucrat , descrie elevi, întâmplări, evenimente remarcabile, festivitatea de pensionare.

Partea a doua a cărții consacră faptul că viața continuă și după pensionare…

Viața de pensionar a început cu alegerea mea în calitate de consilier municipal și apoi ca președinte al Comisiei pentru Cultură, Învățământ, Sănătate, Culte, Familie, Tineret și Sport din Consiliul Local al Municipiului Dej, județul Cluj.

Sunt detaliate și participările la activități astriste la Cluj-Napoca, Aiud, Reghin, Năsăud, Carei, Șomcuta Mare.

Un album consistent cu fotografii (mărtutii ale unor amintiri) și impresiile despre volum, încheie o carte care unește date, fapte, întâmplări, oameni, luminate de simțăminte și gânduri proprii, constituind un roman al unei vieți reale.

B.N.: Dacă trebuie să alegi între personajele tale, care îți este cel mai drag?
G.G.: Nu am un personaj ”cel mai drag”, cu excepția părinților, a dragei mele soții, Livia Giurgiu, a copiilor, rudelor. Îmi sunt la fel de dragi toți oamenii pe care i-am cunoscut, începând cu foștii elevi ( amintesc pe cei cu care am comunicat mai des: dr. Georgiu Aurelian, prof. Diana Florența Chiorean ( căsătorită Rafa), prof. Maria Ciciovean (căsătorită Gângă), Mona Mariana Ciciovan, artist celebru la Montreal, Canada, informatician Ramona Alexandra Haranguș, informatician Denisa Melisa Radu, conf. univ. dr. Nicoleta Maria Ilieș, drd. Iulia Medveschi, dar mă întânesc întotdeauna cu mare bucurie cu toți foștii mei elevi), foștii colegi, consătenii din localitatea natală, concitadinii din municipiul Dej, vecinii, prietenii, cunoscuții.

Specific prozei memorialistice este faptul că autorul se obiectivează ca subiect al narațiunii și poveștește similar cu situația unui personaj construit din imaginație.

B.N.: Există o ordine în procesul creativ? Întâi intriga și după aceea personajele? Sau invers?
G.G.: În literatura memorialistică sunt cunoscute atât intriga, cât și personajele, autorul având rolul de a evoca faptele, locurile , oamenii, autentic, dar cu prospețime narativă, într-o exprimare vie și sugestivă.

B.N.: Cât de greu este să respecți deadline-urile impuse de editură?
G.G.: Am colaborat foarte bine cu Editura RISOPRINT din Cluj-Napoca, editură recunoscută de C.N.C.S. (Consiliul Național al Cercetării Științifice).

Am respectat toate termenele, iar la finalizarea volumului, când făceam ultimele retușuri, editura a solicitat din timp ” Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale”, pentru scurtarea timpului de apariție.

B.N.: Ai transpus anumite trăsături de caracter personale în personajele cărții tale?
G.G.: Specificul literaturii memorialistice nu oferă această posibilitate. Cu toate acestea memorialistul se află între obiectiv și subiectiv, el proiectează asupra faptelor și oamenilor care fac obiectul scrierii și propriile gânduri, sentimente, convingeri.

B.N.: Ce teme delicate ai vrea să abordezi dar încă nu ai curajul să le așterni pe hârtie?
G.G.: În viață am întâlnit numeroase fapte și situații cu un puternic caracter umoristic. Am pus 11 asemenea scrieri (proză scurtă) în volumul pe care îl am în lucru :”Tablete pentru neuitare”, dar intenționez să scot un alt volum cu asemenea ” tablete”, doar că unele persoane ar putea să se recunoască, deși voi introduce personaje imaginare.

B.N.: Ai câteva tips and tricks pentru autorii care aspiră să ajungă ca tine?
G.G.: Îndemn pe toți cei care au ceva de spus să scrie! Din scrierile lor generațiile viitoare vor putea reconstitui viața și spiritualitatea din anumite locuri, în anumite intervale de timp.

B.N.: Se spune că prima carte publicată este întotdeauna cea mai dificil de realizat. Este adevărat sau procesul creativ este la fel de greu indiferent de numărul de cărți?
G.G.: Prima carte, ”De la Bulzești la Dej. Trecem prin timp, dar păstrăm amintirile…” a fost foarte bine primită. A fost apreciată prefața scrisă de fosta mea elevă, Iulia Medveschi, doctorand al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, recenzia profesorului Constantin Albinetz, Șeful Serviciului de Cultură din Primăria Municipiului Dej, directorul Muzeului Municipal Dej, cea a avocatului Radu-Răzvan Străuț din București (originar din Bulzești) și recenzia inginerului minier Nistor-Vlaicu Magdalina din Brad, județul Hunedoara.

Doamna Magdalena Vaida, valoros ziarist dejean a scris o frumoasă recenzie intitulată ” De la Bulzești la Dej, o călătorie împotriva uitării”.

Recenzia ” De la matematică la memorialistică”, scrisă de profesorul Constantin Albinetz a fost publicată în ”Zarandul” din Brad, județul Hunedoara, numărul din noiembrie 2020, pagina 9.

Profesorul Ioan Mititean din Năsăud, președintele Ligii Scriitorilor din România, Filiala Bistrița-Năsăud a scris o recenzie de suflet, publicată de ” BistrițaNews” și de ziarul ”Răsunetul”

Pentru a finaliza răspunsul la întrebarea 9, convingerea mea este că procesul creativ este la fel de greu, indifferent de numărul de cărți scrise.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
G.G.: Sunt de acord că românii citesc puțin. Se pare că acest lucru se întâmplă și la Dej. Preotul, când a venit la Bobotează cu sfințirea casei, după ce a sfințit și biblioteca familiei mele, mi-a spus că în nici una din casele vizitate nu a întâlnit o bibliotecă ( cameră exclusiv cu această destinație).

Încercând să răspund la întrebarea ”Cine și cum ar putea schimba situația?”, voi apela la experiența mea de director de școală.

Pe când eram directorul Școlii Viile Dejului, municipiul Dej, județul Cluj (era în anul școlar 1989-1990), am observat că profesorul de limba și literatura română vine zilnic la școală cu zeci de reviste din diverse domenii: ”Sport”, ”Cinema”, ”Automobilism”, ”Magazin istoric”, ”România pitorească” etc. La mirarea mea legată de această varietate de reviste și de numărul lor, profesorul mi-a răspuns că încearcă prin această metodă să cultive gustul pentru lectură al elevilor.

După constatarea faptului că elevii școlii citesc puțin, profesorul a decis că, pentru a-i determina să citească, trebuie să înceapă cu ceea ce le place. Astfel, dacă unul spunea că îi plac filmele, îi aducea revista ”Cinema”, celui caruia îi plăceau automobilele profesorul îi cumpăra revista ”Automobilism”, întrucât în acea vreme chioșcurile de ziare aveau o mare varietate de reviste, din diferite domenii. Își cumpăra și profesorul câte o revistă din fiecare, le citea, pentru a purta conversații cu elevii despre cele citite. Metoda a dat rezultate foarte bune. După un timp majoritatea elevilor solicitau ei să citească revistele preferate.

O situație similară am întâlnit la Școala Gimnazială ” Avram Iancu” din Dej, unde harnicele profesoare de limba și literature română au instituit ” Biblioteca clasei”, dotată cu cărțile preferate de elevi și de unde fiecare elev împrumuta cărți pentru citit. Exista o emulație între elevi să citească cât mai mult, dar purtau și discuții, atât între ei, cât și cu profesoarele despre cărțile citite. A fost un proiect de mare success.

Așadar profesorii și în mod special cei de limba și literature română pot schimba această situație, iar mai sus am prezentat și două modalități concrete de acțiune în acest sens.

Familiile elevilor au și ele un rol important în cultivarea interesului pentru lectură la elevi (viitorii adulți). Tatăl meu, pe când eram elev în ciclul primar, de câte ori mergea la Brad trecea și pe la librărie și solicita să i se recomande cărți pentru clasa în care mă aflam eu , cărți pe care le cumpăra, așa încât încă din clasele primare am avut o bibliotecă personală.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
G.G.: Cartea poate fi cumpărată de la Editura RISOPRINT Cluj-Napoca, iar eu sunt activ pe rețelele de socializare, pe pagina ”Gicu 2020” sau la adresa de e-mail ghgiurgiu@yahoo.com.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
G.G.: Felicitări celor care au inițiat și se ocupă de Booknation.ro! Cititorii găsesc aici informații utile despre cărțile nou apărute, despre diferite aspecte ale creației literare, întrucât ”Cartea a rămas totuși instrumental cel mai subtil de perfecționare a minții noastre” (Nicolae Grigorescu) .

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE GHEORGHE GIURGIU ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!