Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Silvia D.F.: Bună tuturor! Numele meu este Silvia, sunt cititor dintotdeauna, scriitor tot de atâta vreme și autor (încă am probleme să mă identific cu acest termen, căci de multe ori simt că nu este vorba despre mine) de aproximativ un an de când am publicat primul volum al seriei Instincte Primare, iar în aproximativ două săptămâni urmează lansarea celui de-al doilea volum. Scriu pe o platformă online de câțiva ani de zile și am început cu această serie, iar acum am în lucru alte patru cărți pe care sper eu ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să le țin în brațe.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
S.D.F.: Seria Instincte Primare a pornit inițial cu pixul pe hârtie, în liceu. Scriam deja piese de teatru și poezii pentru cenaclul literar al liceului și am vrut o provocare, am vrut să scriu ceva mai mult decât câteva pagini. Așa că am înhățat caietul de economie (știu, nu e tocmai frumos ce am făcut, dar mi-am luat altul nou din pricina asta) și l-am transformat în „caietul de scris” unde am așternut pentru prima dată povestea. Ce-i drept, mult diferită față de forma din acest moment, însă ideea cărții a rămas.

Conceptul ce stă la baza acestei serii este „iubirea” ca sentiment pur și nealterat, în toate formele ei. Întrebarea ce s-a învârtit în jurul ideii principale a fost: ce ai fi dispus să sacrifici pentru iubire? Iar toate acestea au fost „îmbrăcate” într-o poveste pe viață și pe moarte unde fiecare alegere vine cu un cost uriaș.

B.N.: Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
S.D.F.: Sincer, nu am idee. Aș spune că există dintotdeauna, chiar din clasele mici de când scriam mai multe compuneri în loc de una ori îmi imaginam felurite continuări ale poveștilor citite.

B.N.: Cât de importantă este cercetarea când scrii o carte?
S.D.F.: Eu consider că cercetarea este absolut esențială pentru o lucrare. Am citit cărți ale căror acțiuni erau plasate în anumite zone geografice, dar obiceiurile regăsite în acelea aparțineau, de fapt, altor zone ori limbaj modern în cărți cu acțiunea în secole trecute. Nu este în regulă, cel puțin nu pentru mine ca cititor, căci din acel moment valoarea poveștii scade considerabil.

Acțiunea seriei Instincte Primare este petrecută, mai bine de jumătate, în Columbia. Astfel că a fost necesară o cercetare destul de minuțioasă cu privire la anumite aspecte: vegetație, populație și chiar mâncarea caracteristică zonelor amintite în cele două cărți.

B.N.: Care a fost prima carte pe care ai citit-o?
S.D.F.: Aș minți cu neobrăzare să spun că mai știu numele primei cărți, însă țin minte bine numele primei cărți mai S.D.F.: serioase pe care am citit-o: Singur pe lume – Hector Malot. Este o carte deosebită pe care încă o recomand cu drag tuturor.

B.N.: Cum descrii stilul tău de a scrie?
S.D.F.: Nu știu dacă pot descrie stilul meu de scris, în sensul în care pentru fiecare subiect abordat în cărți am folosit o altă modalitate de prezentare a ideilor, uneori folosesc mai mult dialog pentru o dinamică mai bună a acțiunii, alteori mă axez pe descrierile sentimentelor.

B.N.: Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
S.D.F.: Dacă ar fi să fac un top, ei bine, pe aceeași treaptă cu scrisul se află și dansul, căci am făcut dans aproximativ patru ani.

B.N.: Ai un obicei zilnic de a scrie?
S.D.F.: Încerc să îmi fac un obicei din asta. Uneori îmi reușește, alteori nu prea, din pricina jobului.

B.N.: Poate fi considerată o meserie activitatea unui scriitor?
S.D.F.: Având în vedere „avalanșa” de eforturi pe care suntem dispuși să o înfruntam, da, consider că poate fi considerată o meserie. E un întreg proces pentru ca o carte să iasă la suprafață și, pe lângă creație, sunt necesare o groază de alte modificări și editări. Pe scurt, volumul de muncă este extrem de mare, dar la final, garantat își merită efortul, căci să îți ții munca în brațe este un sentiment incomparabil.

B.N.: Simți că te energizează sau că te epuizează scrisul?
S.D.F.: Câte puțin din amândouă. Depinde de stare și de specificul cărții. Una dintre poveștile pe care le scriu în prezent mă consumă foarte tare, întrucât personajul principal se confruntă cu o teribilă depresie.

B.N.: Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
S.D.F.: În prezent lucrez cu editura Stylished, o editură relativ nouă pe piața din România, unde am fost întâmpinată cu extrem de multă căldură de către niște oameni absolut minunați, ce mi-au prezentat încă de la început toate informațiile necesare colaborării.

B.N.: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
S.D.F.: Pofta românilor de a citi.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
S.D.F.: Pot fi găsită atât pe Facebook, cât și pe Instagram, precum și pe site-ul editurii Stylished: https://stylishedbooks.ro/scriitori/romane-silvia-df

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
S.D.F.: La final aș vrea să amintesc de cuvintele unui om tare drag mie: „Citește, desenează, pictează sau dansează, fă orice vrei pentru a-ți bucura creierul și sufletul, pentru că ai doar o viață și e păcat să o trăiești în alb și negru.”