Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

S.D. Numele meu este Simina Drăguț. Am 24 de ani. Anul acesta am absolvit programul de master Managementul Instituțiilor Mass Media din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. 

La vârsta de nouă ani am descoperit că îmi place să scriu și să citesc. La 17 ani am decis ce profesie îmi doresc să urmez. Tot atunci m-am gândit să devin scriitoare.

Sunt o fire introvertită, visătoare și sensibilă. Îmi place să mă plimb în natură, îmi place liniștea, îmi place să învăț lucruri noi. În ultima perioadă m-au atras cărțile de psihologie. 

E.I. Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?

S.D. La 19 ani m-am gândit să scriu o carte. M-am apucat de scris imediat ce mi-a venit ideea. Nu știu dacă a fost un moment anume. Timp de doi ani, aproape că am uitat de visul meu din adolescență. Mi-am dorit să găsesc o modalitate să mă exteriorizez și să-mi folosesc imaginația. Probabil că asta m-a făcut să-mi regăsesc drumul.

E.I.  Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?

S.D. La apus, după ziduri este o nuvelă fantastică pentru copii. Am încercat s-o fac accesibilă pentru toată lumea. Sper ca această carte să-i încurajeze pe cititorii ei să-și urmeze visele și să nu se lase descurajați de obstacole sau de alte persoane. Prin această carte îmi doresc ca oamenii să fie convinși că lumina poate reapărea în viața noastră, indiferent cât de lungă ar fi noaptea de dinaintea ei.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

S.D. M-au inspirat amintirile mele. O parte dintre trăirile personale din viața reală le-am folosit pentru a crea metafore sau alegorii. Printre rânduri, am simțit nevoia să amestec și unele păreri personale.

E.I. Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice. Există vreun adevăr în asta?

S.D. Nu cred că pot să generalizez. Depinde de personalitatea fiecăruia. În cazul meu este foarte adevărat. Sunt retrasă și melancolică. Nu am avut niciodată mulți prieteni. Îmi place să vorbesc cu oamenii, dar nu pot să spun că îmi place să stau întotdeauna în preajma cuiva. Câteodată am nevoie de ceva timp numai pentru mine.

E.I.  Care sunt scriitorii români care te-au marcat??

S.D. Nu știu dacă pot să spun că m-au marcat anumiți scriitori. Mi-au plăcut în mod deosebit două dintre lecturile suplimentare de la școală. Aici mă refer la  ,,Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu și la ,,Alexandru Lăpușneanu” de Costache Negruzzi. Știu că nu par genul de lecturi de care ar fi atrasă o fetiță, dar probabil că la vremea aceea îmi plăcea mai mult istoria.

E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

S.D. Cel mai important lucru la o carte este să transmită ceva: un mesaj, o stare sau niște informații. După ce citim o carte, ar trebui să simțim că am învățat un lucru nou sau că am avut o experiență.

E.I.  Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

S.D. În ultima perioadă nu am mai avut timp să merg la evenimente literare. Anul trecut am fost la Târgul de Carte Gaudeamus.

E.I. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?

S.D. Cred că pieței de carte din România îi lipsesc promovarea și unitatea. Scriitorii români nu au mai mult succes pentru că nu sunt suficient promovați. Consider că avem destui oameni talentați și muncitori, dar care nu au vizibilitate. În același timp, cred că ar ajuta dacă scriitorii noștri ar fi mai uniți și s-ar susține reciproc. Avem o problemă de comunicare, nu prea știm unii de alții. Se cunosc între ei doar autorii și editurile mari. În rest, suntem fiecare cu editura și cu grupul lui de prieteni.

E.I. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?

S.D. În opinia mea, cea mai mare provocare a unui scriitor din România este lipsa timpului. Pentru a menține această activitate ai nevoie de un alt loc de muncă pentru că nu poți trăi din vânzarea cărților. Astfel, se reduce considerabil timpul alocat scrisului.

E.I. Se poate trăi din scris în România? E acesta un obiectiv la care aspiri?

S.D. În majoritatea cazurilor cred că nu se poate trăi din scris. Sunt puțini cei care reușesc să vândă un tiraj suficient de mare cât să se poată întreține din sumele primite. Rare sunt cazurile când aud de autori care au obținut venituri foarte mari din vânzarea cărților. Și da, mi-aș dori să pot să trăiesc din scris.

E.I.  Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

S.D. Cititorii pot cumpăra cartea de pe site-ul Editurii Minela dacă sună la numărul de telefon afișat pe pagină. 

Postez pe paginile mele de Facebook

https://m.facebook.com/siminadragut96/ 

Pot să mă urmărească și pe contul de Instagram

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii Booknation.ro?

S.D. Vă mulțumesc că ați avut răbdarea să mă urmăriți până aici. Nu știți cât de mult înseamnă pentru un debutant să i se acorde o șansă. Sper ca anul viitor să auziți mai des de mine pentru că am de gând să termin de scris a doua carte. 

Le mulțumesc celor de la Booknation.ro pentru această inițiativă frumoasă. Puțini oameni se gândesc să deschidă o ușă unui necunoscut.

Vă îmbrățișez pe toți! 

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1230 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate