B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Mă numesc Simona Vitizov și în curând voi împlini 32 de ani (wow, nu stiu cand trece timpul). Am crescut fără părinții mei și am rămas singură cu sora mea după divorțul părinților mei Am fost eleva de 10 pe linie, am terminat prima liceul, am primit „Cheia liceului”, mi-am luat Licența în Drept și am terminat și un Master în Științe Penale. Am lucrat mai bine de 6 ani în domeniul juridic pentru diferite companii iar în ultimii ani m-am ocupat cu scrierea de conținut, atât în limba română, cât și în engleză.

Dar, am intrat intr-o depresie foarte mare când am pierdut contactul cu mama și cu sora mea, depresie cauzată și de faptul că am lucrat pentru fostul meu angajator timp de un an și, fără să fiu plătită la timp sau deloc și, de asemenea, pentru că am descoperit că sănătatea mea nu era una buna, fiind diagnosticată printre altele cu multe probleme la coloana vertebrală, am început să scriu și asta m-a ajutat foarte mult, să pun pe „hârtie” ce simt.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Într-o notă mai puțin formală, cred că paginile scrise reprezintă gânduri și dureri ale fiecărei persoane, a cărei trăire sau traumă e în final aceeași. Toți gândim, toți căutăm sau am căutat răspunsuri, pentru ca în final să ne dorim același lucru, să fim fericiți.
Am început această carte cu scopul de a mă elibera, fiind cumva o carte complexă de credință, dragoste, frici, paranoia și aventură în căutarea fericirii. Cumva mi-a dat puterea să mă revolt prin „Natalia” și de ce nu, să vindec, atât cât am putut. Pentru unii probabil rândurile mele vor fi un science fiction, pentru alții o poveste de dragoste, iar pentru restul o dramă absolută neînțeleasă. Cred că îmi doresc pentru oricine o va citi, să îndrăznească măcar să spere că viața e mai mult decât atât.

Refuz cu vehemență să cred că venim pe pământ să fim nefericiți, să ne alimentăm cu suferință, să preluăm concepții greșite și eronate că viața e o luptă și trebuie să răzbim. Dacă nu e așa? Totodată, mi-aș dori ca la finalul cărții, oricine o va citi, să se vindece, să spere, să iubească, să ierte, conștientizând și altceva, prin experiențele descrise. De asemenea, îmi doresc să aduc bucurie, prin glumele, aluziile și joculețele presărate cu amuzament. Nu în ultimul rând, îmi doresc ca fiecare să aibă curaj să își înceapă propria aventură.

B.N.: Cum arată spațiul în care lucrezi la cărțile tale?
Nu pot să zic ca am un spațiu concret unde scriu. Să spunem că… biroul meu este… peste tot. Dar, de obicei scriu pe masa din bucătărie, care este plină de pixuri, hârtie, cafeaua, apă, alte băuturi carbogazoase cu aromă de cola și cu Fanomiță din când în când, când îi este foame și sare pe masă, „spunându-mi” să-i dau de mâncare.

B.N.: Când ai avut acel declic care te-a făcut să realizezi pasiunea ta pentru cărți?
După divorțul părinților mei, la vârsta de 12 ani, m-am închis foarte mult în mine. Mintea mea a perceput ca este singură pe lume și că, cumva, are o misiune specială de îndeplinit. Dar această misiune trebuia să înceapă prin „hrănirea” minții mele, facând acest lucru cu ajutorul cărților, care mi-au devenit cele mai bune prietene.

B.N.: Dacă nu ai scrie, ce altă pasiune sau carieră ai urma?
De mică mi-am dorit să devin judecător. Dar, prinsă în diverse gânduri, nu mai știu ce vreau în prezent. De moment, profesia mea este de jurist și mai am câteva colaborări pe partea de content writing.

B.N.: Ce autori români contemporani admiri?
Cu siguranță, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu și Părintele Constantin Necula.

B.N.: Ai anumite etape din publicarea unei cărți care nu îți plac?
Daaaaa. Timpul necesar așteptării fiecărei etape, până la publicarea finală. Așa cum spun și în carte, eu nu am lecția răbdării învățată, pff.

B.N.: Care este visul tău suprem în materie de colaborări?
Cred că este ca cel asemănător al tuturor scriitorilor. Să aibă cât mai multe colaborări, astfel încât cartea să ajungă în mâinile a cât mai multor cititori.

B.N.: Consideri că audiobook câștigă din ce în ce mai mult teren pe piața de carte?
Am auzit persoane care preferă varianta de audiobook a cărții. Spre exemplu, eu încă mă lupt cu insomniile. Deseori redau video-uri cu sunete de ploaie și tunete pe fundal, să pot să-mi liniștesc gândurile, alteori îmi pun povești românești sau recitări, cum ar fi „Mistrețul cu colții de argint” și da, mă liniștesc. Cred totuși că această variantă câștigă mai mult teren pe piața internațională și nu în Romania.

B.N.: Ne poți spune o întâmplare haioasă sau interesantă din perioada în care ai scris cartea?
Deși cartea mea este reală și toate trăirile și experiențele descrise acolo au fost adevărate, personajul „Petru”… avea să apară cu adevărat în viața mea, la nici o săptămână după ce am terminat de scris cartea, iar numele tatălui lui a fost Petru, care nu mai este printre noi în prezent.

B.N.: Numește cartea care te-a introdus în universul lecturii.
Uff, grea întrebare. Aș spune că Biblia, apoi cărțile lui Jack London, apoi cărțile thriller ale lui James Patterson, apoi toate seriile din „Diagnosticarea Karmei” ale lui Serghei Lazarev, cărțile lui Eliade și multe altele.

B.N.: Care este eroul tău de carte preferat?
Frodo, din capodopera lui Talkien, „Stăpânul inelelor”.

B.N.: Ai apela vreodată la un pseudonim?
Nu știu. Nu cred. Sau poate în anumite circumstanțe, depinde de situația concretă.

B.N.: Te implici în procesul de design al coperții cărții tale?
Da, m-am implicat. Am ținut legătura constant cu persoana care a realizat coperta cărții și am transmis ideea mea de copertă. Pentru varianta cărții în limba engleză, mă mândresc cu acțiunea mea, de a învăța „tehnologie” și de a-mi realiza cu mari eforturi coperta.

B.N.: Care este topul internațional de carte în care ai vrea să ocupi prima poziție?
Aceasta întrebare îmi amintește de un citat și regret că nu îmi amintesc acum cui îi aparține, dar spune așa: „Nu am avea vise, dacă nu ne-ar fi fost date de Univers, cu scopul de a le îndeplini”. Nu știu să cum să răspund, probabil în topul cărților de aventură în căutarea fericirii și a vindecării.

B.N.: Cum ți-a schimbat perioada de pandemie stilul de viață și tabieturile de scris?
„Scenariul” l-am început în pandemie. Cred că pandemia, din păcate, alături de depresia mea, m-au ajutat să am curajul să scriu tot ce am scris.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Cred ca statisticile potrivit cărora românii citesc puțin sunt bazate pe citirea concretă a cărților fizice. Dar romanii citesc tot timpul. Există TV, mass-media, social media. Prin urmare, sunt informați și citesc tot timpul, dar nu cărți probabil. Cine și cum ar putea schimba asta? Bună întrebare! Prin propria conștientizare și dorința de creștere și informare.Deși Albert Einstein spunea că „Information is not knowledge. The only source of knowledge is experience.“ (Informația nu este cunoaștere. Singura sursă a cunoașterii este experiența), consider că trebuie să ai acces la informație pentru a experimenta, adică să citești, să înveți lucruri noi, despre Univers, oameni, despre tine însuți, pentru a putea experimenta. Singura cheie care deschide acest „lacăt” este propria voință a fiecăruia, de a iesi din anumite stări, de a-și dori să se vindece, să reajungă la contactul cu propriul sine, pentru a fi fericit, aspecte pe care eu le-am tratat de altfel în carte.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Toți cei care sunt sau vor fi interesați de activitatea mea, mă pot gasi prin intermediul paginii mele personale de FB, Simona Vitizov, paginii cărții, intitulată „Scenariul 4. Cal invizibil – 5 secunde”, sau pe blogul meu personal.

Pentru cei care vor să achizitioneze cartea în limba romană, o pot face fie contactându-mă personal, prin orice mijloc de contact, dacă își doresc să primească cartea cu un mesaj special și dedicat din partea mea, sau de pe site-ul Librăriei Coresi.

Pentru cei care vor să achiziționeze cartea în format e-book sau tiparită, în limba engleză, o pot face pe Amazon  sau Smash Words.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Mulțumesc tuturor care au avut răbdarea să citească acest interviu și multumesc tuturor celor care decid că își doresc propria aventură, care poate începe cu achiziționarea cărții mele. Sunt recunoscătoare și îmi doresc ca oricine o va citi să își găsească curajul, ambiția, puterea, forța interioară, să aibă curajul să ierte și să ceară iertare, să se vindece de trecut și să meargă cu încredere, cu noua lor versiune, spre un viitor mai bun și mai strălucitor.