Interviu cu Sorin Lucaci, autorul cărții „Oameni de unică folosință”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Sorin Lucaci: Lucrez ca PR și organizator de evenimente culturale la Editura Herald, sunt la baza psiholog, particip la seminarii și conferințe pe psihoterapie de cuplu și dintotdeauna am fost pasionat de spiritualitate sacra, religie, istorie, psihologie, filozofie. Iubesc teatrul și poezia, motiv pentru care a prins viața audiobook-ul cu poeme „Lumea ca un spectacol de pantomima”, realizat în colaborare cu prietenii mei, actrița Afrodita Androne și muzicianul Paul Simon Esperando.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

S.L. Am Început să scriu pe la 16 ani poezioare de dragoste, apoi am frecventat cenaclul literar pentru liceeni „Sagetătorul” de la Liceul Gh.Lazar din București, cenaclu condus de regretatul profesor Tudor Opris. Citind multa poezie, mi-am schimbat pe parcurs și stilul literar. Am fost influențat literar de optzeciști și nouazeciști.

E.I. Citești mult și dacă da, cine sunt autorii tai preferați?

S.L. Dacă ne referim la poezia românească, îmi place mult Mihail Galatanu, Traian T Cosovei, Liviu Ofileanu, Ioan Barb, la proza, Doina Rusti, Cezar Paul Badescu, dar eu citesc multa literatura de nișă, de spiritualitate sacra, iar aici i-aș menționa pe Rene Guenon, Israel Regardie.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

S.L. La Bookfest 2017, pe 28 mai, la o lansare de carte pe samanism și tradiții orientale.

E.I. Cum s-a născut cartea „Oameni de unică folosință”?

S.L. La fel cum s-au născut și cărțile precedente, am strâns aproximativ 40 – 45 de poeme de dragoste, în marea lor majoritate, pe care am hotărât să le public într-o carte și așa a apărut „Oameni de unica folosință”. Sa nu uitam și subtitlul „manualul seducătorului de furtuni”. Am avut niște referințe critice foarte interesante în carte din partea Angelei Furtuna, a d-lui Gh. Grigurcu, din partea lui Daniel Cristea – Enache și a altora.

E.I. Ce element crezi că este special în cartea ta?

S.L. Autoironia și sarcasmul, să nu ne luam prea în serios, nici pe noi, nici viețile noastre, să ne luam la mișto cât de mult putem. În felul asta ne putem vedea cu alți ochi, iar autocritica ne poate fi de folos.

E.I. Ce înseamnă succesul literar pentru tine?

S.L. Sper să nu dezamăgesc pe nimeni, dar nu pot vorbi despre un succes literar, mai ales în poezie. Poezia este ca un fel de Cenușăreasă a literaturii, a culturii scrise. Se scrie multa poezie, dar se citește prea putin, în cel mai fericit caz poeții se citesc între ei, iar de cumpărat cărți de poezie nici nu putem vorbi. Trebuie să ai notorietate foarte mare ca să vinzi cărți de poezie. Eu mi-am vândut cărțile pe la prieteni și cunoscuți, deci nu putem vorbi despre succes literar. Nici măcar cu audiobook-ul nu am avut prea mare succes, în condițiile în care vorbim despre teatru, muzică și poezie recitată, deci un produs cultural complet, spun eu. Dar e chestie de gusturi.

E.I. Îți mai imaginezi viața fără scris?

S.L. Fără scris, nu, dar asta nu înseamnă că sunt sau pot deveni un scriitor foarte prolific, nu pot trai din scris, nu sunt leneș la scris, dar nici foarte harnic, plus că urăsc grafomanii și grafomania, să scrii și sa publici doar ca să te faci cunoscut. Atunci când public, prefer ca acea carte să aibă substanță.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

S.L. Activitatea mea o pot urmări pe pagina mea de facebook, acolo unde postez articole și poeme și pe câteva site-uri literare, iar cărțile le pot cumpăra tot de pe pagina de facebook.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

S.L. Să citească, cât se poate de mult, lectura ne schimbă ca oameni, ne schimba în bine, ne schimba orizontul de cunoaștere, paradigmele gândirii. Să intre în librării, să-și cumpere cărți, și să le citească, asta este foarte important pentru propria dezvoltare, propria evoluție. Eu demarez la începutul lui august un proiect cultural frumos, campania națională „Te așteptăm în librărie!”, care va dura pana la începutul lui noiembrie. Deci, citiți!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.