Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Sunt Sorina, un copil mare, o idealistă. Cred că asta mă descrie cel mai bine. Dacă trebuie să intru în detalii, în viaţa de zi… sunt un omuleţ care îşi ocupă timpul cu condeiul şi teatrul.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Cea mai recentă scriere este un mic volum de teatru – piesa “Hai să vorbim despre viaţă”. Nu este prima piesă scrisă, mai am şase astfel de texte, însă aceasta a reprezentat debutul meu ca dramaturg – încununat cu un premiu UNITER pentru cea mai bună piesă a anului, un premiu UMITEM si o nimonalizare in cadrul Monodrame Fest Bacau. Cred că atunci a fost momentul potrivit, momentul să iasă la lumină. Şi mă bucur că au avut un impact rapid, pe plan naţional, dar şi internaţional. Cea din urmă este – deja – spectacol în devenire.

B.N.: Când ai avut acel declic care te-a făcut să realizezi pasiunea ta pentru cărți?
S.C.: Dintotdeauna mi s-a citit foarte mult – astfel încât, atunci când am învăţat să citesc, nu a fost decât o tranziţie de la a asculta…la a descoperi singura cititul. Iar în clasa a doua, la serbarea de final, dacă îmi amintesc bine, am primit Fridolin de Franz Caspa, o carte pe care am citit-o şi recitit-o… până s-a tocit. Şi am continuat aşa, să iubesc fiecare carte primită.

B.N.: Numește cartea care te-a introdus în universul lecturii.
S.C.: E greu să îmi amintesc, simt că a fost un traseu firesc, că o căutare permanentă a unui univers paralel. Pe care l-am găsit, cred, încă de mică, în poveşti.

B.N.: Care este eroul tău de carte preferat?
S.C.: În fiecare carte este un erou sau o eroină. Prin acţiunile, experienţele de viaţă şi reacţiile la obstacolele sau întâmplările cu care se confruntă, fiecare personaj ascunde măcar un ciob dintr-un erou. Şi cred că aşa ar trebui să privim lucrurile, la nivel mai uman, eroii nu sunt doar cei care pot zbura sau pot face vrăji. (deşi, trebuie să recunosc, Harry Potter e seria căreia îi păstrez cel mai mare colţ de suflet. De peste 15 ani).

B.N.: Ai apela vreodată la un pseudonim?
S.C.: Probabil că da, dacă aş ajunge la nivelul la care să simt că am nevoie de aşa ceva pentru a-mi proteja intimitatea. Sau, cine ştie, dacă aş avea de transmis un mesaj prea incomod pentru a mă asocial cu el. Dar cred în asumare, deci nu e cazul. Rămân la prima variantă.

B.N.: Te implici în procesul de design al coperții cărții tale?
S.C.: De foarte multe ori, da. Dar sunt întotdeauna deschisă la sugestii şi dezbateri.

B.N.: Care este topul internațional de carte în care ai vrea să ocupi prima poziție?
S.C.: Gaudeamus şi BookExpo America. Suntem liberi să visam,nu?

B.N.: Cum ți-a schimbat perioada de pandemie stilul de viață și tabieturile de scris?
S.C.: Nu am mai avut alte activităţi, timpul liber s-a extins, aşa că am reuşit să scriu neaşteptat de mult, cu mai multă răbdare, am experimentat mai mult, mi-a fost mai puţin teamă. Şi am învăţat un lucru foarte important: trebuie să îţi respecţi intuiţia şi stilul, să nu îţi modifici mesajele pe care vrei să le transmiţi….doar pentru că s-ar putea ca un anumit public să nu fie deschis schimbării. Cred că am prins mai mult curaj. Nu neapărat siguranţă, dar curaj. Privesc mai detaşat reacţiile. Imi respect gândurile.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
S.C.: Deşi pasiunea pentru scris se poate naşte la orice vârstă, dragostea pentru poveste se naşte, în principiu, în copilărie. Copiii ar trebui să crească mai mult în mijlocul cărţilor, mai puţin în faţa ecranelor. Dar, la fel de important, şcoala pune o cărămidă importanta în relaţia cu cartea. Am convingerea că, indiferent de ce presupune programa scolară, modul în care alegi să predai poate face o diferenţă.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
S.C.: E nevoie de ore mai interactive, mai adaptate vremurilor, nevoilor şi intereselor copiilor de astăzi. Orele de limba română, de literatură şi literatură internaţională ar putea fi adevărate scene de experiment şi dezbatere. Mi-e greu să cred că unui copil nu îi place joaca. Asta ar trebui speculat: învăţarea prin joacă. Şi mai e ceva.Odată ce copilul descoperă cartea sau genul care îl atrage, se va îndrepta singur către lectură. Puţină flexibilitate ajuta întotdeauna, nu întotdeauna lucrurile funcţionează după reguli stricte.Cartea trebuie să fie un refugiu, nu o obligaţie.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
S.C.: Pot fi citită pe Inspiration Unlimited – emagazine, Tikaboo România, câteva dintre cărţile mele dedicate copiilor sunt disponibile şi pe Libris, iar cei interesaţi de teatru…îmi pot găsi piesa în Biblioteca Virtuală UNITER. Nu am încă o antologie care să cuprindă toate piesele de teatru scrise până acum.
Citiţi, împărtăşiţi ce citiţi, oferiţi cărţi în dar,căutaţi să descoperiţi arta – în toate formele ei. Faceţi o poveste din orice.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE SORINA CORNEANU ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!