Interviu cu Ștefan Ciobanu, autorul cărții „Pisica. Început de igrasie”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Ștefan Ciobanu: Am 1,80 înălțime și 65 de kilograme. Șaten cu ochi căprui, mă îmbrac casual și merg greoi.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

Ș.C. Acum aproximativ 10000 de ani. Eram în una din grotele de la Lascaux, iubita spăla blănurile și eu admiram răsăritul după o amiază de iubire. Am văzut niște animale prin boscheți, animale pe care de obicei le vânam dar fiindcă eram sătul (mâncasem mult) m-am apucat să le desenez. Vecinii m-au aplaudat la unison apoi s-au dus să bage în ei crănțănele de pe masa așezată la intrare. Apoi totul s-a dus pe apa sâmbetei.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Pisica. Început de igrasie”?

Ș.C. Are 72 de pagini, 113 x 205 mm și pe copertă (îngrijită de Ionuț Broștianu) este desenată o șopârlă. Nu știu cât cântărește, probabil o tonă și ceva.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

Ș.C. Eram pe Podul Izvor din capitală când a trecut prin fața mea, dar pe Podul Rákóczi din Budapesta, o pisică neagră. Normal că m-am întors din drum, m-am așezat la masa de scris și au curs poemele ca într-o cascadă. Mă duceam să fac pipi.

E.I. Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice, există vreun adevăr în asta?

Ș.C. Mai exact poeții au fost asociați singurătății. Dar nu mai este cazul pentru că, de 2000 de ani, toți oamenii sunt asociați singurătății. Suntem niște norocoși, puteam să nu ne dăm seama de chestia asta.

E.I. Citești mult și dacă da, cine sunt autorii tai preferați?

Ș.C. Aaaa, nu citesc mult, aproape că nu citesc nimic. În ultima perioadă (anul acesta) au fost: Dinicu GolescuÎnsemnare a călătoriei mele făcută în anul 1824, 1825, 1826 ; Codru Drăgușanu – Pelegrinul Transilvan I.C. VissarionLumea cealaltă – 1921, Ber-Căciulă, Ber Căciulă Împărat, Agerul pământului (basme); Boris Vian – Scrieri pornografice ;  Nicolas Bouvier – Cronică Japoneză; Traian Coșovei (tatăl lui Traian T. Coșovei) – Când mă grăbeam spre mare (poeme); I. B. Deleanu – Țiganiada; Mihail Șișkin – Scrisorar; José Saramago – Pluta de piatră; H. Frank – La început a fost scandalul (scrieri despreartă); P. Picasso – Poeme; J. V. Andreae – Nunta Chimică a lui Christian Rosemcreutz.

E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

Ș.C. Să nu se desfacă foile din cotor, este cea mai nașpa treabă.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

Ș.C. Din când în gând particip și la evenimente literare. Ultimul a fost acum 3 ani, la incinerarea mamei. Țin minte că am luat cuvântul și nu l-am mai eliberat până astăzi, și tot așa.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

Ș.C.  Orice carte cumpără își pot imagina că este scrisă și de mine. Comanda sigură se face prin net sau pe la Cărturești, cică.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

Ș.C. Moluscă, lingură, căciulă, sindrom, pateric, cană, gol, marfă, plic, bomboane, căciulă (am mai zis), riglă, privire, scărri. Stop joc!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.