Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Sunt o visătoare rătăcită într-o lume complicată, în care mă încăpățânez să-mi rămână sufletul de copil și uit că am crescut purtând bolovanii lucrurilor neschimbate. M-am născut pe 26 aprilie 1959 în localitatea Mălini, județul Suceava. Am avut o intensă activitate de creație literară, debutând în revistele școlare din timpul gimnaziului, dar și făcând parte din cenaclul literar al Liceului Pedagogic Suceava prin participarea la diferite concursuri naționale, obținând premii atât pentru poezie, cât și pentru proză. Am continuat studiile la Universitatea Babeș Bolyai, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Am profesat 43 de ani în învățământ, ca învățător / profesor în învățământul primar, iar acum îmi dedic o parte generoasă din timp pasiunilor mele de-o viață : proză, poezie, pictură.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Ireversibil este o carte de proză scurtă, concepută și pliată pe propria copilărie și pe persoanele care mi-au marcat această parte a devenirii mele. Titlul este sugestiv, transmițând ideea că nu mă mai pot întoarce fizic în acele locuri și momente ale timpului, dar amintirile trăiesc prin ceea ce am redat în carte, cu gândul la cititori. Ei vor avea șansa de a cunoaște: locuri, oameni, moduri de viață și educație. Pentru tinerii cititori va fi o experiență inedită, neavând în propriile amintiri modul simplu și greu al vieții din perioada comunistă. Cei maturi vor vibra la unele descrieri sau acțiuni, deschizându-se uși care poate au închis trecutul.

B.N.: Asculți muzica atunci când scrii?
Prefer să mă concentrez pe propriile gânduri și să nu fiu distrasă din momentul creativ. Muzica poate fi benefică pentru mine în momentul dinaintea actului creativ propriu- zis, sau la finalul lui.

B.N.: Mulți autori declară că au visat intriga viitoarei cărți publicate. Ți s-a întâmplat și ție acest lucru?
Nu pot spune că am visat așa ceva, deoarece m-am pliat pe amintiri reale, toate prezentate sub forma unor întâmplări care au fost atât de puternice, încât memoria le-a păstrat, prețuindu-le. Copilăria rămâne un loc în care ne putem refugia accesând și resuscitând gândurile. Ideea conceperii acestei cărți a încolțit la debutul pandemiei, prin lipsa socializării și prin izolarea care a avut rolul de a scoate la lumină clipe rătăcite în negura timpului. Am îndepărtat pânza de păianjen a uitării, iar amintirile s-au așezat cuminți în proză scurtă, structurată pe capitole și subcapitole.

B.N.: Ce carte ai pe noptieră acum?
În acest moment am în apropiere cartea “Din Rusia, cu sânge” de Heidi Blake, pe care am început s-o citesc cu mare interes, fiind o carte a jurnalismului de investigație, cu detalii extraordinare.

B.N.: Vrei să îi mulțumești cuiva pentru rezultatele tale?
Celor care aș vrea să le mulțumesc sunt învățătorul și profesorii mei, dar majoritatea au trecut de linia imaginară a orizontului, în locul fără de întoarcere. Îi port pe toți în gând cu recunoștință.

B.N.: Ce elemente speciale conține cartea ta?
Capitolele și subcapitolele sunt structurate în așa fel ca cititorul să intre în universal copilăriei mele, să cunoască persoanele care mi-au marcat existența, dar toate acestea îmbrăcate în întâmplări reale însoțite uneori de ficțiune. Așa cum subliniez în prolog, nu sunt nostalgii în acest puzzle, dar nici nu sunt scrieri rigide. Acel timp, locuri, întâmplări, tineretul de azi nu-l cunoaște, nu și-l poate imagina, decât prin intermediul lecturii. Cartea poate fi citită și înțeleasă atât de copii, adolescenți și maturi. Mesajul ei e pozitiv. Copilăria are farmecul ei fiind unică, irepetabilă, iar viața merită trăită oriunde te-ai afla. Rămânem uneori blocați în amintirile noastre, conștienți că la rândul nostru vom genera amintiri altora.

B.N.: Consideri că social media este locul perfect pentru promovare?
Trăind într-o comunitate mică, promovarea are unele limite. Social media mă pune în contact cu mai multe persoane facilitând informațiile, schimbul de păreri, interacțiunea, promovarea atât de necesară unui scriitor.

B.N.: Ți-ar plăcea ca povestea cărții tare să fie transformată într-un film?
Acesta este visul oricărui scriitor.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Cadrele didactice promovează și încurajează lectura, dar nu este suficient. Ca lectura să fie atractivă la orice vârstă trebuie să fie o obișnuință și dacă s-ar promova mai mult cartea în mass media folosind diferite forme: dezbateri, concursuri, pliante, expoziții de carte la diferite festivaluri unde spectatorii sunt numeroși, întâlniri cu autori, etc. s-ar observa o schimbare. Comercianții ar trebui încurajați să aibă anumite spații dedicate cititului în: ceainării, cafenele, spațiile de joacă dedicate copiilor, etc.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Pot fi ușor găsită și urmărită pe pagina de Facebook, cât și pe situl meu unde găsiți mai multe informații despre cele două cărți, lucrările de pictură și o secțiune de proză ultra scurtă „Ficțiuni Reale”.

Cărțile mele scrise până în acest moment pot fi cumpărate de pe Librăria Coresi, eMag, Magazinul de carte, Librăria Delfin.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Intrați în universul copilăriei mele ca într-un labirint din care veți ieși cu visele copilăriei resuscitate. Sper ca lecturând cartea, la final să vibrați la ceea ce v-am destăinuit. Mulțumesc pentru că ați fost alături de mine în neuitare.

Top 100 cărți ale anului 2023