Interviu cu Teodora Gheorghe, autoarea cărții „Moartea era un iepure şchiop”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Teodora Gheorghe: Am absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Engleză-Hindi, apoi am urmat cursurile Masteratului de traducere a textului literar contemporan. Am publicat poezii, povestiri, recenzii şi cronici de teatru în revistele Egophobia, Gazeta SF, Revista de povestiri, Revista de suspans, pe site-ul Semnebune.ro şi în Ziarul Metropolis. Debutul meu pe hârtie s-a petrecut în 2013, cu volumul de poezie, „Moartea era un iepure șchiop”, apărut la editura Karth.

În rest, ce pot să vă spun rezumându-mă la doar câteva cuvinte… Sunt o visătoare incurabilă, am o imaginaţie care mă sperie uneori şi pe mine, îmi plac desenul şi pictura (m-am reapucat de pictat de curând), cântatul, literatura care te smulge din cotidian şi te duce în lumi fantastice, natura, filmele (sunt o cinefilă înrăită). Mă pasionează spiritualitatea, cultura Indiei şi lucrurile neobişnuite.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

T.G. N-aş putea spune că îmi aduc aminte de un anumit moment în care ea s-a ivit, dar scriu de la 8 ani. Atunci am scris prima mea poezie, era despre moartea unui cerb. Avea vreo 6 strofe cu rimă. Din păcate s-a pierdut.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

T.G. Cred că au fost mai multe cărţi care m-au inspirat, uneori fără să  realizez decât în clipa când mi-am recitit scrierile şi am descoperit în ele ceva din nuvelele sau stilul lui Eliade, E.A.Poe, Borges, etc

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

T.G. Eu scriu un soi de proză poetică ce îmbină fantasticul, suprearealismul, realismul magic, goticul şi un pic de filosofie. Cât despre poezie, abordez multe stiluri. Prefer să scriu în versuri albe pentru că mi-e mai uşor.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Moartea era un iepure şchiop”?

T.G. E prima mea carte, a apărut în 2013 la editura Karth. În ea se regăsesc atât poezii scrise prin adolescenţă, pe care le-am mai şlefuit, cât şi unele scrise în trei luni de la câştigarea premiului „Best of” din cadrul concursului naţional „Incubatorul de condeie.” Evenimentul ăsta m-a impulsionat să adun material pentru un volum.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

T.G. Am dat titlul volumului după ce am cules toate poeziile pentru el și am realizat că multe abordau moartea într-o manieră oarecum ludică. Asta m-a dus cu gândul la „Alice în Țara Minunilor” și am făcut o analogie cu iepurele grăbit din poveste. Iepurele în sine e inocent, e alb, e asociat copilăriei, însă fiind șchiop aceste atribute se retrag și dezvăluie ceva sumbru…Pe scurt, moartea se ascunde uneori în spatele unui chip inocent.

E.I. Lucrezi la o carte nouă? O să ne surprinzi cu o carte nouă?

T.G. Da, se poate spune că lucrez la o carte în colaborare cu cineva. Dacă va ieşi în lume, cu  siguranţă va surprinde plăcut. Am şi povestiri apărute online pe care încă mi le doresc şi pe hârtie.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

T.G. Organizatorii concursului „Incubatorul de condeie”, Ciprian Burcovschi şi poetul Andrei Zbârnea.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

T.G.  Cartea mea se găseşte pe site-ul editurii Herg Benet, dar şi pe elefant.ro. Îmi puteţi citi povestirile şi nuvelele pe Liternet, la rubrica „Întâmplări despre niciodată”.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

T.G. Citiţi ca să visaţi, ca să evadaţi, ca să (re)cunoaşteţi sau pur şi simplu ca să vă (re)găsiţi un fragment din suflet pe o pagină de carte. Literatura este călătoria magică pe care doar cuvintele scrise o pot făuri pentru ca voi să zburaţi deasupra obişnuitului.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.