Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Toma Liviu: Un simplu om crescut la sat, cu dorința de a descoperi oameni și povești. Mi-am dat seama că este foarte important să fac diferența dintre bine și rău. Trebuie să culeg roadele povestirilor din jur și să le pun în suflet și pe foi.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
T.L.: Mulți lucrează la o carte. Eu prin scris lucram la mine, prin fiecare depresie sau fericire rezultă o poezie și imediat o vindecare.

Cartea a luat viață prin fraza “Trebuie să fac ceva cu viața mea”. Atunci când am rostit fraza nu m-am gândit la a face ceva pentru a produce bani. Voiam doar să fiu împăcat cu mine. Dacă cineva deschide cartea și recită o frază cu siguranță îi pot spune cum au luat naștere acele cuvinte, ce sentimente am investit în ele și de ce le-am scris. Este poezie despre sat, iubire, dezamăgire și câștig.

B.N.: Care a fost cel mai dificil obstacol în procesul de publicare al cărții?
T.L.: Frica de ceva nou și frica de afișare în principal, nu sunt făcut pentru asta. Mi-am dat seama când am vorbit în fața unor copiii de 13 ani, la școala unde am învățat și eu. Este greu să te lovești de priviri ce așteaptă să spui ceva interesant. Și acel interesant diferă și este greu să îl găsești mai ales dacă vârstele diferă.

B.N.: Ai un mentor care te-a inspirat și ajutat să scrii??
T.L.: Cu siguranță domnul Bulancea Gheorghe. Cum am scris și pe coperta cărții, el este un simplu om ce îți poate lega inima de creier. El m-a legat prin povestirile sale de istoria satului și m-a făcut să îmi clădesc alte orizonturi în ceea ce înseamnă să lupți pentru a reuși. Prin sfaturile lui am reușit să înving multe frici și să iau decizii importante pentru mine. Îi mulțumesc ori de câte ori am ocazia. M-a inspirat mai ales prin tăria lui.

B.N.: Ce valoare crezi că oferi prin cartea ta?
T.L.: Sper să inspir răbdare, dacă ai răbdare vindeci tot. Noi oamenii suntem într-o vindecare continuă și căutăm mereu noi metode de a ne vindeca. Uneori prin alți oameni. Dar răbdarea este mai mult decât suficientă.

B.N.: Ai scris vreo carte pe care nu ai publicat-o?
T.L.: Cred că orice scriitor trebuie să aibă destul `material` pentru o carte, două. Se simte evoluția de la o carte la alta și de aceea uneori publici mai greu. Vrei să investești mai mult talent și interes într-o carte.

B.N.: Ce înseamnă succesul literar pentru tine?
T.L.: Cam la mulți scriitori și eu de asemenea doresc să fiu citit. Dar la fel de important pe cât doresc să fiu citit, tot la fel de mult doresc să fiu și înțeles. Succesul cu siguranță este să fii înțeles. Nu contează numărul de oameni. Mulți citesc dar nu mulți înțeleg.

B.N.: Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
T.L.: Herzog. Nu știu cum a reușit să scrie atât de bine Saul Bellow. Nu îi pot decât mulțumi. Munca lui este dovada că un premiu nobel nu se ia atât de ușor.

B.N.: Cât de folositoare este autocritica pentru un scriitor?
T.L.: Depinde de interesul cu care scrii. Dacă faci un job din scris, cu siguranță nu e așa de important. Dar dacă faci din plăcere, autocritica vine neinvitată și rămâne, nefiind valabil doar în legătură cu scrisul. Rupi foi, arunci și te enervezi. Poate crezi că involuezi uneori. Este doar un moment fără inspirație. Cred că autocritica este și atunci când ești apreciat de toți și când ești la început.

B.N.: Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
T.L.: Editura Zupia. După ce am avut câteva dezamăgiri cu alte edituri, au apărut ei. Nu mă așteptam să public așa rapid și fără stres.

B.N.: Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
T.L.: Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Martha Bibescu etc. Saul Bellow, Feodor Dostoievski, Jean-Paul Sartre etc

B.N.: Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
T.L.: Herzog, The Lucifer Effect, Adevărul cinstit despre necinste. După ce le citești îți dai seama că până atunci nu ai știut nimic. Îți schimbi părerile și altfel interacționezi cu cei din jur.

B.N.: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
T.L.: Cu siguranță nu publicitatea. Oricărui om îi ajunge o carte în mână la un moment dat. De cărți te lovești și prin publicitate, și fizic. Important este să fii destul de curios încât să o citești. Mentalitatea diferă la oameni. Cu siguranță diferența în cele mai multe cazuri este legată de numărul de cărți citite. Lipsește curiozitatea și interesul de a investi în propria persoană.

B.N.: Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
T.L.: Nu știu sigur. Probabil să se înconjoare cu persoane ce îl înțeleg și îl susțin indiferent de situație. Cu toții știm că viața unui scriitor nu e atât de ușoară indiferent de resursele materiale. Stările ne definesc.

B.N.: Se poate trăi din scris în România?
T.L.: Nu știu, dar nu îmi doresc să se poată. După se pot lăsa mulți de scris.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
T.L.: Comanda pe mail la tomaliviu9@gmail.com si facebook.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
T.L.: Viața nu e viață fără o altă viață. Iubește ce trăiești și trăiește ce iubești.