Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
În primul rând, salutări tuturor! Mă numesc Vlad, am 30 de ani, iar pasiunea pentru scris am descoperit-o citind. Probabil este o pasiune pentru citit la baza ei, care, odată cu un motiv bun de a scrie, a căpătat o altă nuanță. Am renunțat la facultate pentru a experimenta viața, cu toate ciudățeniile ei. După ce m-am săturat de lume, ca să spun așa, m-am întors acasă, pentru că în sufletul meu, țara asta și oamenii ei, nu se vor putea compara cu alta sau alții. Niciodată!

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Cartea pe care am scris-o este un mesaj. Așa am gândit-o, așa am vrut să fie înțeleasă. Dincolo de poveștile de după baruri de club, de la mesele de poker, și mai presus de scenele erotice… cititorii ei vor descoperi o aventură, locuri noi probabil pentru mulți, experiențe de viață și moduri noi de a vedea lumea. Sper ca în momentul în care vor fi ajuns la final, să aibă o revelație, să-și spună „Deci despre asta a fost cartea…!”, și s-o reia, cu același entuziasm, însă cu o altă impresie. Ah, da, încă ceva. E inspirată din realitate.

B.N.: Cineva din familie ți-a insuflat pasiunea pentru citit și scris?
Provin dintr-o familie de profesori. Tata a avut ambiția să mă învețe de mic limba franceză, acest lucru probabil dezvoltându-mi și îndreptându-mi atenția înspre cuvinte, modul în care se leagă, sau se așază în propoziții, iar de aici, inevitabil, s-a născut o pasiune pentru citit. Nu am citit niciodată din obligație, am citit pentru că lectura îmi dădea libertate, îmi purta mintea în toate colțurile lumii, alături de personaje precum Winnetou sau Old Satterhand, Cyrus Smith din Insula Misterioasă, sau mulți alți aventurieri.

B.N.: Câte cărți reușești să citești într-o lună?
Nu mai citesc! În ultima perioadă, aș putea spune că am renunțat la citit. Temporar însă. M-am focusat pe scris, m-am focusat pe stilul meu, încercând să-l păstrez cât mai original cu putință, să nu mă las influențat de scriitori mai mult decât am făcut-o până în momentul în care am început să scriu. Când citeam, însă, puteam citi oriunde între una și trei sau patru, depinde cât de mult mă prindeau sau mă interesau. Cea mai provocatoare carte pentru mine a fost, pe departe, Lolita, de Nabokov, în limba engleză. Greu!

B.N.: Există vreun autor român, contemporan, cu care ți-ar face mare plăcere să fii prieten?
Nu cred în prietenii de conjunctură. Prietenia este un dar, rar, pe care trebuie să-l prețuiești. Mi-ar face plăcere să stau la o vorbă cu Bendeac, având în vedere că am scris amândoi primele cărți în 2021.

B.N.: Având în vedere înflorirea tehnologiei, îți mai place să scrii de mână?
Nu. Scriu de mână doar când este absolut necesar. Cei care vor citi cartea sau o vor fi citit la momentul publicării interviului, vor ști motivul.

B.N.: Ceai sau cafea atunci când lucrezi la o carte?
Nici măcar apă! Dacă intru în carte, pot trece ore și să uit că am nevoi. Bine, în orele alea pot scrie zece pagini, sau una, dar e un anume sentiment, când te cufunzi în scris și uiți de tine.

B.N.: S-a întâmplat să plângi la scenele triste pe care le scrii?
Nu, rememorând unele evenimente mi s-a făcut pielea de găină, dar n-am plâns. Poate mi s-au umezit ochii. Doar o dată, și doar poate.

B.N.: Alegi să mergi la bibliotecă atunci când ai nevoie de liniște și timp mai mult pentru lectură?
Nu am nevoie de liniște când citesc. Pot să mă închid și să blochez orice factor extern în momentul în care o lectură mă captivează. Cred că aș putea citi o carte bună oriunde!

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Nu cred în generalizări. Sunt oameni care citesc, oameni care nu citesc, în toată lumea. Dar… dacă e așa cum spun statisticile și dacă ar fi să găsesc eu personal o soluție pentru asta, ar fi puterea exemplului. Pasiunea pentru citit poate fi inspirată, insuflată. De fiecare dintre noi. Recomandând o carte, citind unui copil, care dacă de mic va fi stimulat în direcția asta, inevitabil o va face când va fi mare, sau scriind. Dacă ai o idee care rămâne cu tine mult timp, nu te lasă să dormi noaptea, sau dacă te trezești gândindu-te la ea ore în șir… probabil lumea trebuie să știe de ea!

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Cartea mea este pe cărturești.ro, momentan doar online. Probabil o să ajungă și în librării în curând. Iar activitatea mea poate fi urmărită pe instagram, pe profilul meu, v.m.vlad.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Le-aș spune cititorilor booknation.ro exact ceea ce le-am spus de „la revedere” în ultimul capitol al cărții mele. Și că în viață nu există probleme. Doar situații. Iar ele pot deveni probleme, sau pot deveni oportunități. Depinde de fiecare în parte. E limitat, timpul nostru aici, iar mai departe de asta, nu putem ști ce se întâmplă. Așa că, din tot sufletul, „Carpe Diem!”, pentru că… „Acum” e doar acum!… și nu-l vom mai avea niciodată!