Interviu cu Vadavoiu Elena Carina, autoarea cărții „Jurnalul călător Vixon”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Vadavoiu Elena Carina: Aș putea să enumăr fel de fel de calități la această întrebare, dar consider că un autor este cunoscut prin cărțile lui. Cei care îmi vor citi cartea, mă vor cunoaște.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

V.E.C. Scrisul este ceva ce deja face parte din mine. Oriunde merg, orice fac, orice drum pe care îl urmez, mă va duce la un moment dat la scris pentru că nu mă pot lipsi de această artă. Pentru ca ceva să devină parte din tine, trebuie să aibă rădăcini adânci și origini vechi. Am fost fascinată mereu de limbaje cât mai complexe, cât mai diferite, de limbi străine, dar mai ales de limba română, cu sutele de înțelesuri și asocieri de cuvinte. Mereu mi-a plăcut caracterul cuvintelor, de avea mai multe înțelesuri și de a ascunde în spatele lor o întreagă istorie și un sens pe care, la prima vedere, nu îl percepi. Astfel, mi-am dat seama că mă iau de mână cu literatura. Și nu numai că am luat-o de mână, dar a și rezultat ceva extraordinar, cartea Jurnalul călător-Vixon.

E.I. Cum s-a născut cartea „Jurnalul călător Vixon”?

V.E.C. O dorință de a arăta mie, în primul rând, și apoi celor din jur de ce imaginația mea este în stare, îmbinată cu o dorință de a realiza ceva remarcabil, cu cea de a-mi împlini un vis și de a proiecta lumea și personajele pe care le aveam în minte, au dus la nașterea cărții mele. Mereu am visat să merg în librărie și să îmi văd propria carte pe raft, dar nu a fost numai egoism, să îmi văd cartea mea, să fie plăcută de cititori și automat vândută, să fiu eu cunoscută. Cartea este, de fapt, nu despre mine, ci despre lumea prezentată, despre personaje, despre curajoasă Kira, misteriosul Arvid, despre valori, peripeții, pe care am vrut să le transmit cititorilor. Cu toții suntem povestitori, nu numai cei care scriu cărți. Dar eu am ales să îmi spun povestea mea, între filele unei cărți. Între filele Jurnalului călător-Vixon.

E.I. Ce te inspiră să scrii?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

V.E.C. Arta, în definiția ei, este metamorfozarea realității, deci consider că fiecare artist își ia inspirația din realitate, din lumea înconjurătoare. Un act de curaj, acela pe care mama mea îl face atunci când îmi ia apărarea, mă inspiră și mă determină să transpun acest curaj la personajul meu principal. Un moment de tandrețe, o îmbrățișare pe care am surprins-o, mi se va întipări în minte și voi adăuga o poveste de dragoste în cartea mea. Astfel, cartea nu este altceva decât realitatea, viața și mintea unui autor cu toate minunățiile și comorile ei.

E.I. Crezi că o titlul este important pentru impactul cărții?

V.E.C. Titlul este primul în legătură cu care oamenii manifestă interes și curiozitate. La auzul lui, inconștient sau conștient, va decide dacă vrea să afle mai multe despre acea carte, sau nu. Dacă îi place, va vrea să afle și descrierea cărții, după care să o citească, iar mai apoi să afle recenzii, să vadă poze, să urmărească pe rețelele de socializare și, în final, să recomande cartea. Totul pornește de la titlu. Nu țin la reguli precum că titlul trebuie să fie scurt, ușor de reținut sau alte indicii de acestea. Dar cert este că acesta va fi primul și unul din cele mai importante aspecte ale unei cărți, prin urmare, da, consider că este o piesă importantă pentru impactul cărții.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

V.E.C. Cartea are o viziune foarte cinematografică, în sensul că se creează planete noi, personaje diferite, acțiuni nemaiîntâlnite, mâncăruri, locuri, case, relief, faună, vegetație foarte diferită de ce cunoaștem noi, care sunt prezentate, în principal vizual. Citind cartea, te simți ca și cum ai fi în mijlocul regiunii unde locuia Kira, vizualizând locul foarte bine. Pentru că este predominant vizualul cu miile de culori și forme, nu au fost cărți ce m-au inspirat, ci mai degrabă filme SF și Fantasy.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

V.E.C. Da, la a doua carte, care este continuarea primei cărți. Prima se numește ,,Jurnalul călător-Vixon. Cartea întâi: Suflete neînfricate”, iar a doua se intitulează „Jurnalul călător-Vixon. Cartea a doua: Căutarea eternității” Creez un portret al Terrei văzut prin ochii unei extraterestre, care mai târziu va intra într-o căutare a globului ce conține nemurirea și va fi nevoită să o preia ea, contrar a ceea ce voia: de a duce o viață simplă, fără războaie și misiuni în galaxii îndepărtate. Motivul pentru care o va lua ea îl aflați citind cartea, după lansarea ei!

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

V.E.C. Nu aș fi reușit să o termin, și nici măcar să o încep, dacă nu aș fi avut ajutorul și susținerea mamei. Mama mea este cea care a crezut și crede în puterea imaginației mele, m-a încurajat să mai scriu, nu m-a oprit niciodată și m-a scos din impas în momentele de blocaj. Îi sunt recunoscătoare pentru că fără ea, nu mi-aș fi văzut acest vis împlinit, și nici majoritatea.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cartea?

V.E.C. Pagina cărții este foarte activă pe Instagram, dar și pe Facebook . Vă învit să le urmăriți pentru a vedea imagini cu personajele fantastice, pentru a citi dezvăluiri, citate și participa la concursuri. De asemenea, am primit de foarte multe ori întrebarea legată de faptul cum am reușit să public la 15 ani o carte. Astfel, prin Blogul unei scriitoare ( prezint drumul cărții mele, încercările și provocările, dar și modul în care le-am depășit. Prin Blogul unei scriitoare, vreau să arăt tuturor că nu este imposibil să publici o carte și să îți vezi cartea pe rafturile librăriilor și pe siteuri.

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul Libris și din librăriile Alexandria din toată țara.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

V.E.C. Niciodată să nu vă pierdeți această pasiune, a cititului, pentru că ea vă îmbogățește atât mental, dar și spiritual. Iar dacă doriți să o luați pe urmele idolilor voștri, scriitorii preferați, și doriți să vă vedeți propria carte în mâini, prindeți curaj și faceți acest lucru! Citirea unei cărți e un act magic, dar scrierea ei, ei bine, îți declanșează sentimente cum nu ai mai simțit! Plângi odată cu personajele tale, te bucuri odată cu fericirea lor și le simți parte din tine!

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.