Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Numele meu este Viorica Vandor, sunt scriitoare și ilustratoare de cărți pentru copii și locuiesc în orașul Deva, jud. Hunedoara. Am fost atrasă de lumea artei, a literaturii și a muzicii încă de când eram copilă. Am petrecut ore întregi citind povești, sub umbra nucului mare din grădină, iar seara, după ce tata a dat stingerea, mă băgam sub plapumă cu cartea și o lanternă în mână, să pot citi mai departe.

Din 1991 lucrez ca scriitoare, ilustratoare și redactor, iar unele dintre cărțile mele au devenit cărți bestseller. Mi-au fost publicate peste 70 de cărți în România, câteva în Ungaria și am ilustrat cărți pentru autori din SUA, Canada și Marea Britanie. Între 2016 și 2018 am participat la concursuri internaționale din Japonia, unde am câștigat 7 premii, unul dintre premii fiind și Distinctia: „Mesager pe Meridianul Yamato” și am apărut în cartea „Just for you, Japan” (antologie de creație literară și artistică-bilingvă) carte care a primit Premiul Ligii Scriitorilor Români în anul editorial 2017.

Povestea mea „Trandafirii de piatră” a fost jucată în 2018 și 2019 cu succes, de către actorii Teatrului de Artă Deva. Din 2020, public în limba română și maghiară revista educațională online, gratuită, Tărâmul Elfului Pinky.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Povestea Trandafirii de Piatră a fost scrisă având personaj principal o fetiță pe nume Andra, care nu a văzut niciodată trandafiri adevărați, doar trandafirii de piatră ale bunicii. Revenită pe neașteptate din lumea zânelor, Andra descoperă ce trebuie să facă pentru a elibera cele trei prințese de sub vraja rea, ca trandafirii să poată înflori din nou pe Pământ.

B.N.: Asculți muzica atunci când scrii?
Trebuie să recunosc că nu totdeauna, dar câteodată ascult muzică de relaxare când scriu.

B.N.: Mulți autori declară că au visat intriga viitoarei cărți publicate. Ți s-a întâmplă și ție acest
lucru?
Nu, mie nu mi s-a întâmplat acest lucru. Eu înainte să mă apuc de scris, văd în fața ochilor ca un film, ceea ce se va întâmpla în poveste. Dar mi s-a întamplat totuși un lucru ciudat, despre care nu am prea vorbit. Am scris un roman fantasy “Steven Smith, aventuri într-o lume magică”, roman care nu a fost încă publicat. Deși știam în mare ce va conține romanul, totuși câteodată când m-am așezat la scris, habar nu aveam ce voi scrie în continuare. Și atunci, de parcă cineva începea să îmi dicteze, scriam și scriam, timp de două ore, după care m-am oprit. Și asta s-a întâmplat în fiecare zi, până am terminat de scris primul volum al romanului.

B.N.: Ce carte ai pe noptieră acum?
Bineînteles “Trandafirii de Piatră”, poveste care îmi este foarte aproape de inimă nu doar pentru faptul că este și prima mea poveste după care s-a făcut o piesă de teatru, dar pentru că este și prima carte care a apărut în limba română.

B.N.: Vrei să îi mulțumești cuiva pentru rezultatele tale?
Rezultatele mele sunt munca grea pe care am depus-o și o depun în continuare. Vreau să-i mulțumesc editurii Universitare, că a acordat cărții mele premiul I, deschizând totodată și acea ușă pentru mine către cititorii români, care ani buni mi-a fost inchisă.

B.N.: Ce elemente speciale conține cartea ta?
Povestea cărții mele este un basm clasic, în care binele învinge răul. Un element special al cărții este personajul Andra, care este o fetiță obișnuită, lipsită de orice putere magică, dar care va călători împreună cu cititorii într-o lume de basm, întâlnind personaje cu puteri supranaturale. Un alt element special al cărții îl reprezintă trandafirii de piatră, care sunt poarta între real și magic, precum și ilustrațiile care ajută deopotrivă cititorii mici și mari în călătoria magică a cărții.

B.N.: Consideri că social media este locul perfect pentru promovare?
Având în vedere faptul că în prezent social media este cea mai utilizată platformă, atât de cei mici cât și de cei mari, pot afirma faptul că da, este un loc foarte bun pentru promovare, indiferent de domeniul de activitate.

B.N.: Ți-ar plăcea ca povestea cărții tare să fie transformată într-un film?
Sigur că da! Visul fiecărui scriitor este, ca povestea scrisă de el să fie transformată într-un film și să vadă personajele create de el prinzând viață pe micul sau pe marele ecran. Trebuie să fie un sentiment extraordinar!

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Greu de spus. Ar trebui poate media să creeze o modă “E cool să citesti” prin care să atragă publicul să citească mai mult. Ar trebui profesorii și părinții să le explice copiilor că cititul le dezvoltă limbajul, imaginația și creativitatea. Să citești nu înseamnă că ești demodat și că ești tocilar. Să citești înseamnă să cunoști lumi imaginare, în care poți participa alături de personajele cărților la aventuri fantastice și să petreci alături de ei ore plăcute.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Din păcate cărțile mele nu se găsesc în magazine, (în afară de Trandafirii de Piatră, https://www.editurauniversitara.ro/timp-liber/trandafirii-depiatra.html dar pot fi cumpărate în format electronic pe Amazon.com în limba engleză.

Cititorii îmi pot urmări activitatea pe pagina mea de facebook și pe pagina facebook Tărâmul Elfului Pinky.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Pentru că cititul nu este deloc un timp pierdut, vă îndemn să CITIȚI cât mai mult, oriunde și oricând aveți timp! Doar citind vă veți îmbogăți limbajul și bagajul de cunoștințe. Doar așa veți deveni oameni culți, educați și veți putea cunoaște diferite lumi, mai mult sau mai puțin fantastice, datorită cărora veți uita de greutățile vieții bucurându-vă sau plângând împreună cu personajele cărților. Și nu în ultimul rând, cumpărați și citiți Trandafirii de Piatră!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022