Interviu cu Violeta Bălan, autoarea cărții „A DOUA REALITATE ”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Violeta Bălan: Eu sunt Violeta și iubesc cărțile. Am ”atacat” de-a lungul timpului mai multe domenii (beletristica, cărți tehnice, programare calculatoare) ca în prezent să fac surf pe valurile psihologiei. Sunt project engineer în familia navaliștilor, am o familie căreia îi dedic cea mai mare parte a timpului și ador călătoriile. În special la munte pentru că-l iubesc aproape inuman.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

V.B. Eu și scrisul avem o relație specială. A început pe la 18 ani, cu manuscrisul “În vâltoarea vieții”, pe vremea unui comunism îndărătnic, când eroii și poveștile lor în stil occidental nu aveau acces în spațiul editurilor. Însă cartea (nepublicată) a ajuns sub forma fragmentelor literare la public prin intermediul Cenaclurilor. Apoi, dragostea dintre noi a luat o pauză, ca peste ani să reapară și cu mai multă forță. O forță ce mă ghidează și care uneori am senzația că este mai mult decât un hobby. Pentru că atunci când se naște o idee ce trebuie transcrisă în cuvinte, este dublată de o dorință lăuntrică, extrem de puternică, de a scrie. În acel moment nimic altceva nu mai contează.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

V.B. Am citit multe cărți și cred că fiecare m-a inspirat în felul ei.  Câteva exemple:  Lumea ca voință și reprezentare de Arthur Schopenhauer, Amintiri din viitor de Erich Von Deniken, Inteligența materiei de Dumitru Constantin Dulcan dar si Hunger Games  de Suzanne Collins sau Biologia credinței de Bruce H. Lipton.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „A DOUA REALITATE ”?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

V.B. A doua realitate este un triptic ce cuprinde volumele Lumea mea, Lumea lui Ral și Secretul. Ani de zile am refuzat să accept faptul că noi oamenii suntem mai mult decât materie. Toate discuțiile legate de ideea existenței a unui ceva mai presus de materia efemeră le catalogam drept ”prostii”. Dar, la un moment dat, în mintea mea a început să încolțească o întrebare : care este rostul nostru pe această planetă? Ne naștem doar pentru a ne zbate o perioadă precum peștele la mal ca în final nimic din lumea materială să nu mai conteze? Din dorința de a afla un răspuns la această întrebare am început să citesc cărțile profesorului Dumitru Constantin Dulcan. Iar de aici până la nașterea subiectului din triptic a mai fost doar un pas. Povestea din triptic este una de iubire. Însă ea este împletită între 2 lumi: lumea noastră așa cum o știm cu bune și cu rele și o altă lume guvernată de existența energiei corpului material. În acea lume omul este stăpânul ei și al propriului destin.
E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

V.B. După părerea mea , cel mai important lucru la o carte este mesajul și impactul lui asupra celor ce citesc.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

V.B. Ultimul mare eveniment literar a fost Târgul Gaudeamus unde am  lansat împreună cu Editura Tracus Arte, cartea Al 8-lea Kreisset. Pe plan local ultimul eveniment literar la care am participat, a fost lansarea unui nou număr al revistei  Seniorii în acțiune, unde, deși nu sunt încă senioară, public de ceva timp o serie de articole, la cererea sufletului acestei reviste dr. psiholog Tania Nicolaescu.

E.I. În prezent lucrezi la o noua carte?

V.B. După terminarea cărții Suflete pereche (inspirată dintr-o poveste reală) am luat o pauză de câteva luni pentru documentare. Noua carte la care lucrez în prezent, explorează modul de transformare a omului atunci când universul îi oferă un cadou: posibilitatea de a citi gândurile altor oameni.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

V.B. Mi-aș dori, dar nu am. De regulă scriu când ideile curg precum un fluviu în mintea mea. Așa cum am mai spus, în acel moment, ceea ce contează este doar dorința de a scrie. Lumea din jur se estompează.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

V.B. Pentru că îmi plac mult poveștile reale și imaginare, public pe o serie de bloguri. Primul și cel mai vechi . Cel de-al doilea, vizitat pe FB de 800 de oameni, prezintă poveștile semenilor de lângă noi . Ultimul blog este recent și este un fel de jurnal al explorarilor zilnice în domeniul psihologiei și a meditației.  Cărțile , A doua realitate, Al 8-lea kreisset și Suflete pereche, se regasesc în ediție completă în format Kindle pe Amazon.com. Cele în format print (tripticul A doua realitate și Al 8-lea kreisset) este posibil să se mai găsească pe paginile editurilor Etnous și Tracus Arte. Nu am informații despre situația lor din librarii.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii Goodread.ro?

V.B. Vă salut, cititori Goodread!

Faptul că voi îmi veți “citi gândurile” care se vor materializa pe acest minunat site, este un nou imbold pentru mine de a scrie. Și mai știu că pentru a onora un “goodread”, va trebui să creez un “goodwrite”.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.