Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

V.U. M-am născut în București, unde am absolvit Facultatea de Limba și Literatura Engleză, iar apoi am lucrat ca profesor de liceu si după aceea ca reporter la Redacția Emisiunilor Pentru Străinătate (REPS) – secția engleză — a Radiodifuziunii Române. În 1973 am devenit asistentul corespondentului Associated Press la Bucureşti, iar un an mai târziu, după plecarea lui din țară, am fost numit corespondent permanent al agenției americane de presă. In 1985 mi s-a interzis de  catre Ministerul de Externe să mai scriu reportaje și mi s-a retras acreditarea, după ce Securitatea mi-a deschis un dosar de de urmărire informaivă (DUI) pentru a putea fi acuzat de „trădare”, ca urmare a materialelor critice la adresa regimului comunist. În 1987 am emigrat și m-am stabilit temporar la Viena, angajat de AP ca reporter, pentru a scrie despre revoluțiile anticomuniste din fostul blocul sovietic. În 1990 am plecat în SUA unde m-am stabilit definitiv. În 1996 mi s-a publicat piesa Chessgame (Jocul de șah) de către Modern International Drama, o publicație scoasă de State University of New York (SUNY). În 2002 piesa a fost publicată în limba română la Editura Muzeul Literaturii Române. În 2015 am publicat volumul Screwed: Dancing with the Generals în SUA, la Create Space Independent Publishing, o divizie Amazon, unde cartea este expusă. În 2017 o ediție mai detailată a cărții, Screwed: Dansând cu Generalii, a fost publicată în limba română la Editura Cartea Românească.  Locuisc în New Jersey împreună cu soția și fiul.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

V.U. Scrisul a apărut în viața mea ca o necesitate și o salvare ca urmare a faptului că nu am putut devin ceea ce aș fi vrut cel mai mult: cântăreț de operă (nu am avut „materialul” necesar), dar nici cu pianul n-am reușit să ajung la Conservator (cu numai doua ore de studiu pe zi nu ajungi să te desfășori artistic decât, poate, într-o formatie de amatori la un cămin cultural). Existând riscul să fiu luat la armată pentru 1 ½ ani, ca in cazul celor care nu reușeau să intre la facultate, am decis să dau la engleză unde am fost admis … și de aici au pornit toate complicațiile.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

V.U. Lucrând ca reporter/editor mai bine de 40 de ani și scriind undeva la granița dintre ziaristică și proză, cercetarea (research) pentru a scrie o carte ocupă un loc primordial. Am grijă să verific toate datele si amănuntele dintr-un text, inclusiv cifrele, dacă informațiile sunt exacte și nu fake news, etc.

E.I. Crezi că o titlul este important pentru impactul cărții?

V.U. Titlul ca și coperta unei cărți joacă in rol strategic în atragerea cititorilor.     Mai ales în vremurile „vizuale” în care trăim. Sigur că dacă te cheamă Dostoievski, Houellebecq sau Radu Paraschivescu, numele reușeste singur să vândă cartea, chiar dacă ea e fără titlu și cu coperta ferfeniță.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

V.U. Caut sa fiu cât mai exact și detailat în cât mai puține cuvinte. E un stil      economic și dens, fără figuri de stil dar sincer, influențat fiind de numărul limitat de cuvinte pe care ziariștii îl au în general la dispoziție într-un articol. Sunt un mare fan al lui Hemingway, pentru că el, pornind ca reporter de ziar, a știut sa creeze, în cuvinte simple și propoziții scurte, multă substanță și să dea înțelesuri complexe textelor necomplicate pe care le-a scris. 

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

V.U. Musica clasică și de operă, cântatul la pian (în special Bach, Mozart dar și tangouri argentiniene), cititul, mersul la gym, degustatul de vinuri la cramele aflate de-a lungul  Hudson Valley, la nord de New York City.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

V.U. Nu scriu zilnic, scriu când am ceea ce consider eu o idee mai bună sau o clipă de inspirație.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

V.U. Cartea de față se poate comanda de la Editura Eikon care a publicat-o, www.librariaeikon.ro (http://www.librariaeikon.ro/index.php?id_product=686&controller=product) sau de la www.librariadelfin.ro. În curând, dupa cum mi s-a spus, cartea va putea fi găsită la Librăria Mihai Eminescu din București și la Librăria Libris din Brașov, printre altele.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

 

V.U. BookNation.ro îndeplinește un rol deosebit în facilitarea contactului cititorilor cu cărțile bune, sprijinindu-i, în același timp, și pe autori să se facă cunoscuți publicului cititor. E un dublu câștig pentru cititori-autori și o investiție benefică pentru succesul potențial al unei cărți. Keep up the good work, BookNation!