E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

V.A. Sunt studentă la masterat în prezent, îmi place să încerc mereu lucruri noi și să îmi pun capacitățile la încercare, motiv pentru care deși am făcut liceul pe un profil pedagogic, am ales licența pe un profil lingvistic, iar masterul pe unul economic și pe lângă asta îmi place să fiu o fire artistică și mai ales să evidențiez frumusețea acolo unde aceasta este mai puțin vizibilă.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

V.A. Nu aș considera faptul de a scrie ca fiind o pasiune, pasiunea e ceva ce fac constant, ceva ce nu poți exclude din activitățile zilnice sau ceva ce te caracterizează întru totul, totuși scriu pentru că simt, în momentele în care nu simt nimic, sau nu am trăiri intense nu scriu, deci nu o pot considera pasiune, e mai curând o evadare în sine. Ce m-a determinat totuși să scriu pentru prima dată? Dorința de a participa la un concurs tematic, pentru care am scris o poezie, ca după câțiva ani să revin la a scrie poezie din simpla necesitate de a da formă unor simțiri adolescentine care mă măcinau.

E.I. Cum s-a născut cartea?

V.A. Cum spuneam nu sunt cea care scrie constant și mai ales nu sunt cea care a început a scrie cu scopul de a face o carte, mi-a venit ideea unei cărți anterior, ca o necesitate de a stoca totuși undeva cuvintele minții mele. Îmi scriu poeziile fie pe foi (care de multe ori le pierd) fie pe agendă, fie în timpul orelor la sfârșitul caietului…și pur și simplu am simțit nevoia să le adun pe toate într-o singură cutie, iar acea cutie urma să aibă forma unei cărți.

E.I. Ce te inspiră să scrii?

V.A. …ploaia, moartea, tristețea, durerea…suferințele au mereu puterea de a inspira, deoarece creează un fel de șoc emoțional care trebuie exprimat altfel decât simplist.

E.I. Este important titlul pentru impactul cărții?

V.A. Cred că titlul ar trebui să fie o metaforă a autorului, așa am perceput eu titlul pe care l-am gândit pentru această carte.

E.I. Ai citit vreo carte care să te inspire să scrii?

V.A. Da, am citit chiar mai multe cărți și unele poezii au fost rezultatul anumitor fragmente care m-au marcat, dacă ar fi să dezvălui cărțile care m-au inspirat ar fi Laur de Evghenii Vodolazkin și Magiacianul de John Fowles.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

V.A. În prezent conservez ideile în mintea mea pentru un posibil roman, port aceste idei cu mine, le dezvolt, le gândesc, le anticipez, dar încă nu m-am așezat cu mintea la creație pentru a le desfășura între coperți.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat?

V.A. Cred că fiecare scriitor în momentul când publică este susținut în primul rând de cei care au o părere obiectivă despre carte și te încurajează să faci următorul pas, pe lângă un profesor care m-a încurajat, prieteni care mi-au oferit ajutor și sprijin, cred că cel mai important sprijin și chiar motorul ideii de a face o carte a fost mama mea.

E.I. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?

V.A. Cred că lipsește publicul. Și aici sunt mai multe aspecte printre care: există cititori care nu își pot permite procurarea anumitor cărți, există cititori care preferă formatul electronic a cărților, există cărți care sunt publicate doar electronic și la care nu toți au acces. Ar trebui să educăm cititorii, să îi învățăm să acceseze cărțile și să accesibilizăm prețurile pentru cititorii de vârstă înaintată.

E.I. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?

V.A. Cred că cea mai mare provocare ar fi să rămâi original în idei și în stilul pe care îl ai. Mereu, mai ales tinerii care încearcă să se lanseze vor fi criticați dur de cei deja lansați în lumea scriitoricească, și eu accept criticile constructive nu cele egoiste, totuși există încă și critici egoiști care tind să pună totul în rame în care dacă nu te încadrezi nu te poți realia ca scriitor sau poet.
E.I.  Se poate trăi din scris în România? E acesta un obiectiv la care aspiri?
V.A. Se poate trăi din scris în România, doar dacă scrii ceva extrem de aclamat de către public, în caz contrar este foarte dificil, totuși scopul meu nu este să trăiesc din scris, ci să trăiesc ca să scriu atunci când simt nevoia.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

V.A. Având în vedere că nu am ținut să creez o pagină de autor activitatea mea poate fi urmărită pe facebook, de asemenea și cărțile pot fi obținute prin contactare directă pe aceeași rețea de socializare. https://www.facebook.com/alexandrina.vlas

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii Booknation.ro?

V.A. Să vă bucurați din plin de pasiunea, sau dorința sau ocaziile pe care le aveți pentru a citi ceva, orice, oricât, lectura va salva lumea și ne va face capabili să existăm în mai multe vieți concomitent și să cunoaștem mai multe suflete….fiecare carte este jurnanul psihologic al unui autor!