Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Î. Se spune că un interviu reușit începe cu o poveste, care este povestea ta, Ziza Natur?

R. Unul dintre lucrurile care-mi sunt cele mai antipatice este vorbitul despre mine. Cea mai frecventă întrebare, care apare chiar printre primele când vine vorba de autorii debutanți, este cea legată de personalitatea și viața lor. Simt că vorbele pe care autorul le-a așternut pe hârtie cad pe un plan secundar în momentul în care personalitatea acestuia este adusă în față și disecată prin expunerea biografiei sale (relevantă, de altfel, doar pentru el însuși). 

Sunt sigură că nu doar eu m-aș bucura dacă prima întrebare ar fi „ce ne poți spune despre gândurile tale, despre versul al șaselea din poezia de la pagina 32?”. Așa ne-am simți și noi băgați în seamă cu adevărat (și așa ne-am convinge că poezia ne-a fost citită cu adevărat). 

Dar dacă tot am făcut efortul de a găsi o descriere care să mă mulțumească pentru fișa de autor de la începutul volumului, persoanelor care nu au avut ocazia să mă cunoască le-o voi pune la dispoziție pe aceasta:

„Cânt jazz prin jungle amazoniene (sau cel puțin, asta visez să fac, cum zice Nora Iuga), bucătării cu faianță albă sau săli de clasă neaerisite. Arunc vorbe pe hârtie și mă mint că-s literatură, scriu muzică de parcă aș merita un astfel de privilegiu. Am un nume diferit pentru fiecare alter ego al meu și îmi place să mănânc ecleruri. Adesea uit câți ani am, crezând că timpul așteaptă până îmi găsesc buletinul într-o geantă plină cu mere, cartofi și creioane colorate.

În varianta plictisitoare, de care nimănui nu-i pasă, Ziza Natur este Eliza

Nirlu și s-a născut la Constanța, pe vremea când Whitney Houston și Backstreet Boys erau în vogă. Iar acesta este volumul ei de debut. A studiat d’ale culturii, muzică și teatru, dar când vine vorba de poezie, contează doar studiul cerului, nu?! Așa că rog cititorii, când deschid o carte, să uite de autor și să se împreuneze cu ceea ce contează cu adevărat pentru eternitate: cuvântul.”

Sunt mituri care spun că poezia are nevoie de multă inspirație. Ce te-a inspirat pe tine să te apuci de scris?

Miturile sunt mituri și atât, de aceea nu se confirmă niciodată și rămân mituri.

A întreba un poet de ce scrie poezie e ca și cum ai întreba un compozitor de ce compune muzică sau un pictor de ce pictează. O face pentru că asta îi e dat să facă. Niciun scriitor nu se așază în fața hârtiei și spune „acum eu voi scrie o poezie de 15 versuri cu rimă încrucișată, iar apoi voi scrie un roman de 347 de pagini”. Ar fi totuși o noutate, recomand oricui e curios să încerce să o facă și să vedem ce iese. 

Î. Cum s-a născut cartea ”gândul din bucătărie”?

R. Când mintea și sufletul tău se transformă într-o fonotecă, ai nevoie să creezi un film în care s-o folosești. „gândul din bucătărie” este filmul interiorului meu, iar versurile sunt coloana sonoră. 

Î. De ce ar trebui să citim ”gândul din bucătărie”?

R. Este o hartă către sentimente și gânduri, un conglomerat de linii și săgeți ce indică direcția spre autodescoperire. Adevărata poezie se află în mintea și în inima cititorului, în fiecare cheie pe care o găsește în el însuși atunci când citește „gândul din bucătărie”. Și există câte o cheie diferită pentru fiecare cititor în parte. Acesta e farmecul acestei cărți. 

Î. Lucrezi în prezent la o nouă carte?

R. Oare ai putea să epuizezi tot ce ai de spus într-o singură carte?! Mă agăț precum o iederă de puterea catharctică a artei, știind că ea îl servește, în primul rând, pe artist, pentru a-și împlini scopul venirii sale pe lume. Când te îndrăgostești de procesul creației și îi permiți să te purifice și să te înalțe, nu te mai poți opri. Pentru mine contează că am devenit un alt om după ce am terminat de scris „gândul din bucătărie” și că sunt pregătită pentru următoarea etapă metamorfozantă a activității mele. 

Î. Care este poezia preferată din carte?

R. Niciun părinte nu poate alege un preferat dintre copiii săi. Și până să ajung în punctul de a-mi considera poemele copii, le-am supus unui proces de „disecție” intens. Cred că orice autor care ține la calitatea muncii lui a trecut prin procesul de „spintecare” a propriilor opere, păstrând doar ceea ce merită citit și de alții. Până la punctul în care decizi să devii vulnerabil și gol și să-ți expui sufletul în fața lumii, treci printr-o mulțime de procese de experimentare și găsire a propriei voci. 

Î. Cum te simți în rolul de autor a unei cărți?

R. Sunt publicate zilnic, probabil, milioane de cărți, rezultatul muncii a milioane de autori. Prin urmare, nu sunt decât un om ca toți ceilalți. 

Î. De unde putem cumpăra cartea?

R. Deocamdată, cărțile sunt în Librăriile „Eminescu”, Cărturești și pe Emag, însă cel mai probabil vor ajunge și pe alte rafturi cât de curând. 

Î. Unde putem să îți urmărim activitatea?

R. Activitatea mea se reflectă în scris, dar și în muzică. Mă pot găsi pe Instagram; acolo sunt și toate celelalte legături lumești și nelumești către ceea ce fac.

Î. Ai un mesaj pentru noi?

R. Citiți, citiți, citiți! Non multa, sed multum. 

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!