Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Ioan Răducea: n. 1970, Buzău. Facultatea de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, absolvent 1994; Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, absolvent 2015, master 2017. Doctor în litere (o teză despre fantasticul contemporan, la profesorul Liviu Leonte). Profesor la Colegiul de Artă Iași.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
I.R. Vorbesc în primul rând de volumul „CFR”. Am scris o carte de trăiri și reflecții pornite de la impresiile unor voiaje cu trenul.

B.N. Cum s-a născut cartea?
I.R. Primele călătorii au avut un traseu fix, drumul de la Iași către Tîrgu Ocna, unde locuia fata mea mai mare. Ulterior rutele s-au extins mult, incluzând toate provinciile țării, apoi așa-zisa Republică Moldova, Ucraina, Israel. Notațiile de pe parcursul călătoriilor au fost pe cît posibil revizuite, pentru a fixa cît mai exact culorile prismei din momentul de voiaj respectiv.

B.N. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
I.R. Din îndemnul mamei, Elena Răducea, de a ține un jurnal. Apoi din provocările lansate de conducătorul de cenaclu al Școlii generale nr. 3 (actualmente „Al. Vlahuță”) din Iași, distinsul profesor Filip Moroșanu.

B.N. Ce te inspiră să scrii?
I.R. Bucuria de a putea rândui, pe cît posibil, ceea ce este de rînduit.

B.N. Este important titlul pentru impactul cărții?
I.R. Titlul este important. Totuși, dacă este un titlu nesemnificativ dar cartea este bună, titlul devine semnificativ.

B.N. Ai citit vreo carte care să te inspire să scrii?
I.R. Toate cărțile, dacă te raportezi la ele, te inspiră să scrii.

B.N. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat?
I.R. Strict psihologic vorbind, familia, în primul rînd mama. Moral și social, magiștrii și prietenii literari.

B.N. E adevărat că arta scrisului expune slăbiciunile autorului în fața cititorului? Dacă da, pentru care slăbiciune te temi cel mai mult?
I.R. Este tot atît de adevărat pe cît este că expune și slăbiciunile cititorului în fața autorului. Cît despre temeri, mă tem, mai degrabă sânt îngrijorat de perspectiva de a mă obișnui cu slăbiciunile.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
I.R. „CFR” este publicată de Editura Junimea din Iași, la care am publicat și alte volume. Un motiv important este că sînt colaborator al revistei „Scriptor”, tutelată de directorul acestei edituri.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
I.R. Eminescu este de la sine înțeles. La categoria „Alții decît Eminescu” intră mulți, aș fi bucuros dacă ar intra toți scriitorii buni. Foarte vii și foarte tineri sînt clasicii, Creangă, Caragiale, Sadoveanu, Alecsandri, Bacovia, Blaga, Arghezi. Clasicii noștri sînt minunați! Copleșitori prin talent și suferință sînt și scriitorii mărturisitori și martiri. Vorbim deci de V. Voiculescu, de Radu Gyr, de Marin Preda. În privința literaturii universale, Biblia, carte a cărților. Și conștiințele mari ale lumii, epice sau lirice (de fapt, în adînc aceste două direcții se confundă). Să spunem Shakespeare, Hugo, Balzac, Céline, Joyce.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
I.R. Mai multe. Biblia, deși nu e vorba să o cunoști pe dinafară ci pe dinăuntru. Eminescu (orice), Kurt Vonnegut (Abator 5), Jules Verne, Radu Tudoran (Toate pînzele sus! este minunat de tonică și de morală).

B.N. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
I.R. Biblia, să ne țină pe drumul mântuirii. Eminescu, exemplu suprem de creație și de românitate. Shakespeare, probabil singurul comparabil cu Eminescu. (În privința literaturii laice, e bine să citești autori, nu cărți, vorba lui G. Călinescu.)

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
I.R. Nu știu. Are destule, probabil îi și lipsesc multe.

B.N. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
I.R. Lipsa de respect de sine, urmare a subestimării muncii pe care o face.

B.N. Se poate trăi din scris în România?
I.R. În aproape toate cazurile nu, dar aceasta este valabil peste tot și în toate epocile.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
I.R. La cenaclul „Junimea” al Casei Pogor din Iași, am comentat, am și citit uneori. Articole în „Expres cultural” – dețin rubrica „Distanța focală”, în „Scriptor”, uneori și prin alte părți. Cărțile or mai fi cîteva prin librării (au apărut în tiraje mici). Dar sînt prin biblioteci, cel puțin prin Iași.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
I.R. La mulțumesc cititorilor Booknation.ro că se mobilizează și, prin interesul lor, păstrează aura creației atît peste ei cît și peste scriitorii lor.