Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Ioana Crihană: Iubirea de carte, de studiu și de provocări intelectuale mi-au amprentat întreaga existență de până acum. Filolog, economist, manager și advertiser prin formație, dar și om de business și industriaș creativ, prin vocație și asumare, am încercat să trăiesc frumos și complex, mai ales din punct de vedere imaginativ. Dând curs diferitelor angajamente profesionale, am fost pe rând jurnalist, copywriter, specialist în comunicare, brand manager în companii de top și, mai nou, doctorand în System Engineering la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București.

De peste un deceniu, am ales să mă dedic dezvoltării domeniului cultural, prin asumarea unui rol-cheie în reformarea sistemului public de biblioteci, prin intermediul programului Biblionet – Lumea în biblioteca mea, o investiție de 26,9 de milioane de dolari aparținând Fundației “Bill & Melinda Gates”, cel mai amplu program de introducere a tehnologiei și de instruire derulat în bibliotecile publice din România. Din anul 2009, conduc Departamentul Operațional al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).
Pe scurt, o viață trăită în vârful degetelor, ca să văd deasupra celor mai buni ca mine. O viață trăită în ascuțișul armelor, ca să dau bătălia decisivă cu cei trufași.

O viață trăită în liniște, cu drag de muncă și de oameni, ca să nu deștept ambiția celor fără scrupule. O viață și atât. O viață de om liber, cu multă emoție, uneori aproape de combustie, cu sentimente contradictorii și cu un noian întreg de dileme, dileme ale omului de bun simț, care prețuiește fiecare ocazie de a fi mai bun decât ieri, dar simte că este doar o picătură într-un ocean.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
I.C. Cărticica Julie cea Săltăreață și Vecinul Cioc-Cioc se adresează copiilor între 7-12 ani, dar și părinților iubitori de copilărie, a fost deja inclusă în primul Catalog de Carte Românească Ilustrată și reprezintă  o incursiune pilduitoare în lumea adorabilă a vârstei inocente, în compania unor personaje carismatice și inspiraționale.

Julie cea Săltăreață și Vecinul Cioc-Cioc este un proiect inițiat în urmă cu peste 15 ani, ca un exercițiu terapeutic post-partum. Proaspătă mămică la acea vreme, am  avut dificultăți în acceptarea și internalizarea maternității, cu toate necunoscutele și provocările ei. Prin catharsis, însă, am găsit resursele interioare să transform o experiență personală de înaltă vibrație spirituală într-o colecție unică de proze scurte, mici bijuterii de viață trăită, revelatoare atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Deși povestioarele au fost create dintr-o singură respirație, ele au dospit la sertar mai bine de un deceniu. Doar întâmplarea a făcut ca acele schițe jucăușe să devină, în 2015, o cărticică. Un șir de coincidențe greu de reprodus au adus împreună un manuscris, un editor entuziast, o ilustratoare talentată și o traducatoare de vocație.

Personajul Julie cea Săltăreață, protagonista cărții bilingve, cu același nume, a devenit, la puțină vreme după publicare, și marionetă pentru teatru de păpuși. În felul acesta, fanii personajului de orice vârstă au ocazia să o întâlnească în reprezentații de teatru și în diverse evenimente inspirate de simpatica eroină.

În viitor, protagonista Julie va deveni subiectul unei serii de animații produse de și pentru copii, având scop educațional și terapeutic, în special pentru copiii cu dificultăți de integrare sau aflați în situații de risc.

B.N. Care a fost cel mai dificil obstacol în procesul de publicare al cărții?
I.C. Ca în tot demersul legat de materializarea acestei cărți, procesul de publicare a decurs fără niciun fel de obstacol, în flux continuu, curgător, ca orice faptă bună, inspirată de instanțe mai presus de orice planificare. Cartea a dorit să se nască, iar eu doar am facilitat procesul, asistată de oameni faini și filantropi.

B.N. Ai un mentor care te-a inspirat și ajutat să scrii?
I.C. Scrierea acestei cărți a fost inspirată de mama mea, Cornelia Bogdana Olteanu, o dăscăliță pasionată de munca ei, la rândul ei autoare de cărți pentru copii. Cu mulți ani în urmă, mama mi-a revelat, cu intenție sau nu, un adevăr care mi-a marcat adolescența. M-a făcut conștientă de rolul formativ al cuvintelor și de miracolul poveștilor în evoluția sănătoasă a copiilor. Mi-a spus că averea cea mai de preț a familiei noastre este harul vorbirii, dublat de o empatie nativă care ne face descoperitori de adevăr, pilduitori și aducători de har pentru destinele altor oameni. Îmi place să cred că Julie cea Săltăreață și Vecinul Cioc-Cioc este un pansament pentru suflete căutătoare, este o amuletă protectoare pentru oamenii inimoși, care au avut momentele lor de cumpănă, dar au ieșit din aceste încercări mai generoși și mai iubitori de viață.

B.N. Ce valoare crezi că oferi prin cartea ta?
I.C. În sprijinul valorii literare și educative a cărții Julie cea Săltăreață…, prefer să las să vorbească mărturiile de mai jos:

“Felicitări pentru această minunată creație despre lumea poveștilor copilăriei. Dacă ar fi să descriu printr-un singur cuvânt atmosfera creată, acesta ar fi “curățenie”. Modul de așezare în pagină, cuvintele potrivite și propozițiile clare, înțelesurile gata să fie culese precum fructele coapte, desenele armonioase, culorile plăcute, textul jucăuș tradus adecvat în engleză – toate aceste elemente descriptive se referă la cartea ta și nu epuizează meritele ei. Știi că îmi place să spun povești și mă uit cu plăcere la toate componentele care o fac nemuritoare. Personajele, legătura dintre ele, acțiunea, eroul, conflictul, deznodământul sunt fiecare în parte elemente care alcătuiesc structura solidă a poveștii. Mi-au plăcut numele personajelor, relațiile lor și trecerile de la o etapă, cu învățăturile care se desprind sau se explică. Succes mai departe, la următoarele ediții să o vedem pe Julie-cea-Săltăreață la grădiniță, la școală, adolescentă, studentă, mamă și bunică, ce spune povești.” – Paula Apreutesei, ‎Senior Researcher & Strategy Advisor la Institutul pentru Studii de Responsabilitate Socială.

“O carte cu tâlc, nici prea absconsă, nici prea evidentă, concentrată, și care ne dă ocazia să discutăm cu copiii noștri despre lucruri importante fără prea multă ceremonie”  –  Ioana Hârțescu, Profesor Asociat Universitatea București

B.N. Ai scris vreo carte pe care nu ai publicat-o?
I.C. Nu, acest tip de abordare a literaturii nu mă reprezintă. O carte scrisă păstrată la sertar este ca un preot fără enoriași, ca un profet fără țară. Dacă am decis să scriu, înseamnă că am găsit suficiente motive pentru care acel produs al imaginației merită să fie împărtășit.

B.N. Ce înseamnă succesul literar pentru tine?
I.C. Julie cea Săltăreață și Vecinul Cioc-Cioc a fost publicată din rațiuni filantropice. Am dorit să fac o donație unor copii diagnosticați cu boli grave dintr-un Centru suport specializat din București, de care mă leagă experiențe și emoții subtile, în contextul pierderii unei persoane dragi. Am verbalizat această intenție de a publica un tiraj în scop filantropic cu doar câteva săptămâni înainte de Paștele Ortodox din anul 2015. De aici și până la ieșirea de sub tipar a cărții a mai fost doar un pas. Toate astrele au complotat la împlinirea acestui gând: întâlnirea nesperată cu un editor generos și entuziast, o mână de prieteni creativi care m-au susținut în acest demers, o ilustratoare talentată care nici nu visa la acel moment la un debut precipitat, Ioana Bere, și un manuscris aproape profetic așteptând la dospit o șansă să-și înceapă călătoria terapeutică și transformatoare în lume.

De la apariția ei editorială, Julie cea Săltăreață și Vecinul Cioc-Cioc a ajuns în peste 25 de țări de pe cinci continente, oferită în dar ca semn de prietenie și bunăvoință pentru oamenii interesanți și frumoși cu care viața m-a adus la un moment dat în același loc. Succesul este despre emoțiile pe care cartea le trezește în oameni. Dacă a mângâiat sufletul unui copil, dacă a stârnit un surâs, sau a șters o lacrimă, succesul a fost atins.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
I.C. Nu, aș minți să spun că este așa. Sunt o fire curioasă, nărăvașă, care nu are răbdarea de a investi timp și efort în încercări repetate. Nu-mi plac repetițiile. Îmi plac premierele și spontaneitatea. Viața e prea scurtă pentru a fi redundanți. Avem atâtea lucruri de descoperit.

B.N. Cât de folositoare este autocritica pentru un scriitor?
I.C. Autocritica în artă în general și în literatură, în special, trebuie să funcționeze ca o instanță tăcută, subtilă, care îți semnalează delicat când ai fost mai puțin inspirat, când ai sărit calul sau ai ratat o replică bună. Sunt adepta scrierii necenzurate, a inspirației de moment și a retrăirii emoțiilor revelatorii. Autocritica excesivă poate afecta onestitatea scriiturii, poate vulnerabiliza opera, poate trăda, uneori, chiar buna intenție a autorului, transformându-l într-un imitator al propriului eu.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
I.C. Julie cea Săltăreață și Vecinul Cioc-Cioc a fost publicată la Editura AMANDA EDIT din Sinaia. A fost o coincidență aproape de un miracol. Am avut o întâlnire de business urmată de o discuție la cafea cu unul dintre cei mai gentili și pasionați editori cu vocație din România, Claudiu Istrate, la acea vreme Director Executiv al Uniunii Editorilor din România. Am discutat, am agreat, am făcut.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
I.C. Producţia și consumul de carte reprezintă indicatori semnificativi ai capitalului cultural al unei naţiuni, cartea fiind un vehicul esenţial de informare, un instrument indispensabil pentru educaţie, un suport fundamental al cunoașterii și al dezvoltării intelectuale și o garanție implicită a evoluției unei societăți. Pornind de la această premisă, piața de carte din România ar trebui să ofere alternative creative de materializare a operelor, atât sub forma producţiilor editoriale tradiționale, cât și sub forma e-book-urilor care să stimuleze creaţia de calitate, lectura ca obișnuință de viață şi să conducă la creșterea ratei de accesare a serviciilor de bibliotecă, a vânzărilor de carte și a evenimentelor culturale inspirate de opere și autori.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
I.C. Cei interesați să afle mai multe despre Julie cea Săltăreață și Vecinul Cioc-Cioc, despre istoria și magia editării acestei cărți-amuletă și despre mirajul lecturii pot accesa website-ul dedicat la calea. Tot acolo puteți lansa și comezi de carte sau puteți comanda prin email la adresa: ioanacrihana2009@gmail.com

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
I.C. Fiecare zi care trece trebuie să ne aducă mai aproape de idealurile noastre, să ne dea un sentiment de bine și de împlinire. Cărțile au acest efect transformator asupra oamenilor de care devenim conștienți destul de târziu, indiferent de câte lecturi am acumulat. Cei care au experimentat catharsis-ul, cei care au simțit pasiunea de a se exprima prin artă, de a se purifica prin emoție, sunt aprioric mai câștigați decât cei care nu au avut această revelație. Așadar, nu blamați arta, nu-i urâți pe artiști, încercați să înțelegeți ce îi face speciali și cum puteți împrumuta frumosul din artă în viețile voastre.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!