Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Leila Sandra M.: Pe scurt, m-am născut într-un orășel de munte mic din apropierea Timișoarei (Reșița), scriu de la vârsta de 14 ani, am debutat cu un roman SF (I.R.En.), iar în prezent lucrez la o serie de romane thriller-polițiste. Nu-mi plac dulciurile, iubesc chipsurile, plantele de apartament și cam tot ce ține de artă.

E.I. Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
L.S.M. Aventura mea în lumea literaturii a început la vârsta de 14 ani pe când imaginația își făcea de cap. Primele rânduri pe care le-am scris s-au transformat într-un roman fantasy scris de mână. Deși îmi plăcea să îmi pun ideile pe foaie și să le dau contur, am știut că nu va fi de ajuns să le citesc doar eu, așa că mi-am pus ambiția în a ajunge în brațele oamenilor.

E.I. Îți imaginezi viața fără pasiunea de a scrie?
L.S.M. Nu. Cred că viața mea ar fi mult prea lipsită de culoare. Consider că fără această pasiune nu aș putea să îmi las amprenta. Cuvântul scris, dacă este scris cum trebuie are șansa de a rămâne în timp. Este un fel de a te face auzit chiar și atunci când nu mai ești prin preajmă, dacă pot spune așa.

E.I. Care este cartea ta preferată din copilărie?
L.S.M. Hmm… cât eram mică nu prea obișnuiam să citesc, mai degrabă ascultam povești pe vinil, la pick-up, dar prima carte care m-a marcat a fost ”Albastru nemărginit, aproape transparent” de Ryu Murakami.

E.I. Care este cea mai dificilă parte a procesului tău artistic?
L.S.M. Aș vrea să spun scrisul în sine, dar cred că ce mă ”omoară” întradevăr e corectarea/aranjarea manuscrisului înainte de a-l trimite la editură.

E.I. Ce îți place să faci când nu scrii?
L.S.M. Când nu scriu sunt o gameriță, îmi petrec timpul jucându-mă pe PS4, citind, pictând în acuarelă, uitându-mă la seriale sau filme, gătind, adunând plante etc.

E.I. Ce crede familia ta despre cărțile tale?
L.S.M. Am doi ”fani” înrăiți, soțul și mama, iar ceilalți membrii mă susțin mai sfios, dar o fac și în general se mândresc cu mine, deși n-a fost mereu așa. Chiar și acum există momente în care nu sunt mereu luată în serios, unii văzând ceea ce fac ca fiind doar un hobby.

E.I. Care a fost unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-ai învățat în procesul de publicare al cărții?
L.S.M. Având în vedere că m-am plimbat puțin între edituri până când am ajuns unde trebuie, am fost surprinsă să văd că în anumite situații autorul nu prea are un cuvânt de spus și că lumea literaturii pe care o vedeam înainte să public era total diferită de cea din care am ajuns să fac parte. Într-un final am înțeles că e doar vorba de compatibilitate.

E.I. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
L.S.M. Romanul Dennis Kayderman: Cazul ”Vulpea” a fost publicat la Editura VelvetStory. Pot spune că am făcut un ”leap of faith”, am riscat, având în vedere că editura era la început și organizase un concurs de manuscrise. Voiam o perspectivă nouă, oameni pasionați și devotați, așa că am trimis manuscrisul și spre surprinderea mea a fost ales dintre multe pentru a fi publicat. Așadar, pot spune că oarecum ne-am ales reciproc.

E.I. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
L.S.M. Printre scriitorii români i-aș putea menționa pe Liviu Surugiu, Alex Lamba, Livia Furia, cât despre cei de dincolo (spre care tind în general) Stephen King, Blake Crouch, Ryu Murakami

E.I. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
L.S.M. Da, cartea de care sunt îndrăgostită e The Time Traveler’s wife – Audrey Niffenneger, un SF/Romance superb!

E.I. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
L.S.M. Ok, dificil. Retușat de Livia Furia, pentru că depictează excepțional și într-un mod satiric realitatea din zilele noastre din comunitățile rurale și a oamenilor de etnie rromă. Angelologia de Danielle Trussoni, o carte ce pune într-o perspectivă foarte contemporană îngerii, nefilimii, având extrase din biblie cât și din cartea lui Enoch, iar a treia… aș recomanda Albastru nemărginit, aproape transparent de Ryu Murakami, pentru că este vorba de literatură nonconformistă, șocantă, altfel față de ce se află pe piață la ora actuală.

E.I. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
L.S.M. Publicitate/promovare și mai ales vizibilitate pentru editurile mici și autori debutanți. La ora actuală, piața se focusează foarte mult pe cei care au deja parte de publicitate, pe când cei care sunt la început de drum abia se pot face auziți.

E.I. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
L.S.M. Să ne facem văzuți, auziți și să ajungem la cititori. Eu una mă lupt pentru asta zilnic, dar este dificil atâta timp cât la televizor spre exemplu vor fi mereu băgate în față aceleași edituri despre oricum știe toată lumea, dacă în librăriile fizice, cei care vor avea insule sau vor sta pe rafturile din față vor fi mereu cei care sunt publicați la edituri mari. Ar fi de foarte mare ajutor dacă din când în când mass media s-ar focusa și pe cei mici/noi. E dificil să ajungi la cititori când ești eclipsat de reclame plătite și mii de exemplare împrăștiate peste tot.

E.I. Se poate trăi din scris în România?
L.S.M. Oricât de mult ne-am dori, răspunsul va rămâne NU. În primul rând, față de cei de dincolo, noi nu avem sponsori care să susțină acest domeniu. Mă îndoiesc că ne vom permite vreodată să avem edituri care să plătească, darămite să plătească în avans un autor ca să termine un manuscris.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
L.S.M. Cititorii mă pot găsi mereu pe profilul meu de facebook, pe pagina mea de autor, pe instagram @leila.sandra.m, iar cartea poate fi comandată de pe site-ul oficial al editurii Velvet Story.

E.I. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
L.S.M. Mulțumesc celor care doresc să mă citească și îi îndemn să nu renunțați la literatura română contemporană pentru că are la fel de multe de oferit ca cea de dincolo. Mulțumesc pentru acest interviu minunat și vă îmbrățișez de la distanță cu drag.