Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Loredana Elena Egri: Sunt un spirit liber. De la vârsta de 3 anișori, practic de când am început să fiu conștientă de sine, am căutat răspunsuri la întrebări. Unele mai mari, altele mai mici, însă acest lucru mi-a deschis o lume a cunoașterii, a acumulării de informații și de experiențe, a reflecției asupra lumii înconjurătoare.

Îmi face plăcere să pun totul la îndoială, să îmi schimb constant perspectiva asupra lucrurilor uzuale și în general asupra vieții. Cred că viața este o sursă continuă de experiențe și am făcut tot ce a ținut de mine pentru a mă supune voit la cât mai multe, cât mai variate. Am căutat să cunosc oameni cât mai diferiți, din diferite medii, domenii, activități, având diferite interese și am încercat ca din interacțiunea cu ei să învăț cât mai multe.

Ca o consecință naturală a acumulării de cunoștințe și experiențe, a venit cumva firescul unei vieți cu sens. Iar apoi, a apărut și nevoia de a le împărtăși, de a nu ține concluziile valoroase doar pentru mine și propria mea fericire. Tocmai de aceea am devenit, cumva pe neașteptate, un autor. Din dorința de a împărtăși toate acele cunoștințe pe care le-am descoperit și acumulat în mulți ani și cu foarte mult efort.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
L.E.E.: Ultima carte publicată nu a fost un proiect planificat, sau voit. Liniștea pe care pandemia mi-a adus-o, s-a materializat de fapt în acest proiect.

Subiectul, adică construirea unei relații afective sănătoase, mi-a apărut repetitiv în minte în perioada lockdownului. Iar atunci când ideile începeau să se repete tot mai mult, până în stadiul în care mă trezeam noaptea cu ele în gând, am început să le notez, strict pentru a nu se pierde. Nu mă gândeam că va fi vorba de o carte.

Apoi, tot așezându-le pe hârtie -electronică-, m-am trezit cu material suficient pentru o carte. Și nu m-am gândit de două ori, ci am considerat că este momentul perfect pentru a o aduce la lumină acum și nu în alt moment. Așadar ultima mea carte este cu siguranță conspirația universului :).

B.N.: Ce sfaturi ai da unui autor la început de drum?
L.E.E.: Am publicat până în prezent trei titluri și alte două în regim de co-autor, așadar tot autor la început de drum sunt și eu, iar asta fiindcă nu vin din lumea cărții, ci vin din mediul de business. Cu targete, cu gestionare de resurse, de echipa și de clienți, cu dezvoltare de produse.

Dacă e să dau totuși un sfat, aș spune să își asculte vocea interioară, deoarece ea știe foarte bine ce are fiecare om de făcut. Însă să fie clar că această voce nu va fi auzită până când nu vor reuși să reducă “gălăgia”. Gălăgia fiind toate acele elemente care ne apar zilnic în cale și care, în lipsa tăriei emoționale de a le refuza, vor acoperi vocea interioară și ne vor îndepărta de la drumul nostru.

B.N.: Ce părere ai despre “book tours” și ți-ar plăcea ca acest concept să fie mai prezent pe piața de carte din România?
L.E.E.: Cred că este un concept minunat. Contactul “human cu human” cu autorii ar încuraja cu siguranță oamenii să citească mai mult, să descopere noi autori și să fie mai deschiși experienței cititului. Și evident că ar fi un beneficiu extraordinar mai ales pentru autorii care nu au un nume cunoscut în piață.

B.N.: Ești implicat în procesul de editare a cărții?
L.E.E.: În situația de față, dată fiind pandemia, m-am implicat în întregul proces pentru a vedea până unde îmi sunt limitele competențelor. Și am fost surprinsă plăcut. Sunt mulțumită de rezultat și am primit feedbackuri peste așteptări.

B.N.: Cu ce alt gen literar ai vrea să cochetezi?
L.E.E.: Personalitatea mea este puternic rațională, prin urmare îmi este greu să gândesc în alți termeni decât non-ficțiune. Tocmai de aceea nu îmi imaginez să public altceva în afara domeniilor de interes, adică business, inspirație și științele vieții, toate ținând de non-ficțiune.

Cu toate acestea, recunosc că de-a lungul timpului mi-au trecut prin minte și cateva subiecte de ficțiune, mă atrage și ideea unui scenariu însă, cel puțin până acum, nu le-a venit vremea. Nu exclud însă nimic pe viitor.

B.N.: Citești toate recenziile pe care le primești, indiferent dacă sunt bune sau rele?
L.E.E.: Da, citesc toate impresiile primite în toate mediile (social media, email, website) deoarece mă fascinează cum sunt percepute lucrările mele de către fiecare om în parte.

B.N.: Consideri că un autor trebuie să fie un exemplu pentru cititorii săi?
L.E.E.: Categoric nu. Consider că familia, grupul social și educatorii sunt cei care trebuie să stea drept model și nu autorii.

În ceea ce privește autorul, cred că cititorul ar trebui să evalueze lucrarea în sine și nu persoana autorului. Avem atâtea exemple de autori din cele mai diverse domenii ale vietii, Einstein, da Vinci, Picasso, Edison care, deși nu erau un model de urmat în viața personală, au creat lucrări care au reușit să influențeze progresul întregii umanități.

Tocmai de aceea cred că lucrarea este cea care trebuie să primeaza și nu autorul. Singura datorie a autorului față de publicul său este de a prezenta un lucru comun, poate unul chiar banal, dintr-o nouă perspectivă, diferită de cea a cititorului. De a-i deschide mintea către o nouă lume, fie ea reală sau imaginară.

B.N.: Ai anumite superstiții atunci când lucrezi la o carte?
L.E.E.: Nu am superstiții în general, cu atât mai puțin când lucrez la o carte. De regulă las totul să curgă natural. Nu forțez procesul, nu pun presiune, ci las totul să curgă de la sine.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
L.E.E.: E important să existe în primul rând o piață, iar asta presupune să existe cât mai mulți autori, deschiși să publice lucrări dintre cele mai variate, pentru nevoile fiecărui cititor. Există numeroase arii care nu sunt acoperite de către autorii români, iar acest lucru favorizează achiziția titlurilor străine, implicit formarea unui obicei de a căuta o lucrare străină atunci când apare nevoia.

Evident că este necesar să existe și cititori, tocmai de asta este important ca cei care au obiceiul lecturii, să împărtășească avantajele acestei activități. Societatea funcționează prin imitare, ori pentru ca oamenii să citească mai mult este important să vadă că au ceva de câștigat de pe urma acestei activități.

O altă posibilă soluție ar fi existența unor programe guvernamentale (precum vouchere pentru achiziția de cărți, dar și pentru stimularea autorilor) și cu siguranță că o mai mare vizibilitate a autorilor români ar face foarte mult bine. Până la urmă există piață pentru fiecare autor, important este ca autorul să reușească să ajungă la ea, ceea ce este aproape imposibil fără ajutor. Adică așa de unul singur cum se întâmplă de regulă în piața românească, unde găsirea unui agent literar este un vis frumos. Până la urmă un autor bun se formează în timp și are nevoie de ajutor, ceea ce evident lipsește în peisajul autohton.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
L.E.E.: Am profil pe principalele rețele sociale, însă trebuie să recunosc că sunt destul de zgârcită cu timpul pe care îl aloc acolo și cu informațiile împărtășite. Consider că viața privată trebuie să rămână privată, dar mai ales că trebuie trăita. Tocmai de aceea, atunci când simt că am ceva de spus, o fac prin intermediul cărților pe care le scriu și nu postând zilnic.

Aici îmi pot trimite cititorii gândurile lor:
Profil personal Facebook – https://www.facebook.com/loredana.egri/
Profil personal Instagram – https://www.instagram.com/loredanaelenaegri/
Profil personal Linkedin – https://www.linkedin.com/in/loredanaelenaegri/
Website: www.leadingourevolution.com

Toate titlurile publicate (în prezent și în viitor) pot fi achiziționate pe www.leadingourevolution.com. Cele în format tipărit se găsesc și în librăriile online și fizice din toata țara.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
L.E.E.: Sincere aprecieri pentru interesul față de piața cărții și vă mulțumim că ne citiți și pe noi, anonimii autorii români, dar mai ales pentru că sunteți deschiși la ceea ce avem de spus și că ne încurajați să continuăm.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE LOREDANA ELENA EGRI ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!