Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

„Într-o zi, când toți vom fi goi pe dinăuntru, nu vom avea de ales. Ne vom umple inima cu Credință și carte”, interviu cu Mălina Anițoaei

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Mălina Anițoaei: Sunt născută în satul Pietrărie, din județul Iași, un sat așezat la poalele dealului Repedea, cu o poveste fascinantă. M-am stabilit în Rădăuți, județul Suceava, în anul 1986. Sunt de profesie bibliotecar, am colaborat zece ani la ziarul regional „Evenimentul” de Iași. Sunt corespondent permanent al ziarului „Crai nou” din Suceava, sunt autoarea a cinci cărți, trei de proză și două de publicistică, am semnat în multe reviste literare din țară. Am în lucru o antologie de proză, Am fost cinci ani realizatoarea unei emisiuni culturale, la un post regional de televiziune. De ce nu vreau să vorbesc despre vârsta mea? Sigur, din cochetărie, apoi, am mai spus-o, aș vrea să fiu un fel de François Villon, care dispare fără urmă, lăsând în urmă o rază de lumină.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
M.A.: Cartea pe care am publicat-o în 2018 se numește „Când tata avea tată”, a apărut la Ed. Ion Prelipcean. Editura poartă numele unui scriitor din Bucovina care a murit în anul 2019. Cartea a avut întâmpinări critice favorabile în revistele „Convorbiri literare”, „Cronica”, dar și în alte publicații . Cea mai frumoasă întâmpinare a venit însă din partea publicului care mă urmărește în mediul on-line. Este o recompunere a copilăriei mele, cu parfumul de toporași, cu Schitul Tărâță, unde tata era cantor, cu sărăcia romantică și onestă a țăranilor deposedați de pământul pe care comuniștii l-au transformat în cooperative agricole.

B.N.: Asculți muzica atunci când scrii?
M.A.: De la 9 ani, am fost eleva Școlii de Artă „Octav Băncilă” din Iași, eram la secția arte – plastice însă, prin vecinătatea-i permanentă, pianul făcea parte din structura noastră. Mozart ne intra în vertebre. Când am plecat, după șase ani, simfoniile păreau vinul care avea să ne îmbete viața. Scriu ascultând muzică de Mozart, adorm cu Antonin Dvorjak. De fapt, aș vrea să mor ascultând „Carnavalul”.

B.N.: Mulți autori declară că au visat intriga viitoarei cărți publicate. Ți s-a întâmplă și ție acest lucru?
M.A.: Eu nu m-am putut elibera de personajele cărții mele nici după ce am încredințat-o tiparului. Cu cât scriu, cu atât rana se răsucește pentru că lumea de astăzi e într-un haos terifiant. Așa că închid ochii și mă întorc la viorelele de pe dealul Repedea, la grotele amintind de Marea Sarmatică, la pașii pe care îi făcea Eminescu în drumul lui spre Schitul Tărâță. E prea frumoasă lumea din mine ca s-o țin, nebunește, ascunsă. Îi chem spre mine pe cei care se regăsesc în ea. Sunt mulți. Nu mă simt singură în visul meu.

B.N.: Ce carte ai pe noptieră acum?
M.A.: Citesc mai multe cărți deodată. De la o vreme, recitesc. Am pe masă „Lupul din țara huțulilor” de Mircea Streinul (n.1910 – m.1945), un excepțional autor bucovinean, nedreptățit de George Călinescu în Istoria literaturii române.

B.N.: Vrei să îi mulțumești cuiva pentru rezultatele tale?
M.A.: Nu-i sunt datoare decât mamei mele fiindcă mi-a dat viață. Îi port o recunoștință care nu se poate cuantifica. Numai mamele noastre cred în noi. Restul ține de conjunctură.

B.N.: Ce elemente speciale conține cartea ta?
M.A.: Ar trebui să întrebăm publicul ce elemente speciale conține cartea mea, eu pot spune doar că în ea sunt bucăți sângerânde din mine.

B.N.: Consideri că social media este locul perfect pentru promovare?
M.A.: Cine credea în urmă cu 15 ani, că ne vom trăi mai mult de jumătate din viață în mediul virtual? Aici, în virtual, se întâmplă totul sau nimic. Așa că promovarea cărții în social media este mai mult decât necesară.

B.N.: Ți-ar plăcea ca povestea cărții tare să fie transformată într-un film?
M.A.: Orice autor își vede filmul cărții, e tot un soi de nemurire, de care ne agățăm cu spaimă.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
M.A.: Românii nu citesc puțin, o spun și din postura de bibliotecar. A intervenit însă acea lentoare dată de tehnologie, în defavoarea formatului tipărit. Reperele lecturii sunt alese oarecum greșit. Aici, școala are rolul covârșitor. Într-o zi, când toți vom fi goi pe dinăuntru, nu vom avea de ales. Ne vom umple inima cu Credință și carte. Nu putem să ne dezumanizăm la nesfârșit. Lumea va lua o cotitură. Fatală sau nu.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
M.A.: Cititorii mă pot găsi în mediul on-line pe contul de Facebook sau pe pagina Mălina Anițoaei- Evanescenta.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
M.A.: Cititorilor Booknation.ro le doresc să-și tapeteze casa cu cărți, să doarmă pe cărți, să învețe pasaje din cărți, să nu-și lase sufletul să se usuce. Le doresc să planteze flori pe cărarea care duce la biblioteca din așezarea în care trăiesc. Numai așa puteam împiedica prăbușirea lumii. Vă mulțumesc!

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE MĂLINA ANIȚOAEI ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!