Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

B.N. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Maria Dumitraşcu: Sunt psiholog de profesie. Această pasiune mi-a fost insuflată de tatăl meu, încă din copilărie, şi, într-un mod atât de natural, am urmat acest drum, plin de taine, către cunoaşterea de sine şi a lumii. Întotdeauna mi-a plăcut să cunosc şi să explorez tenebrele fiinţei umane, înălţimile şi adâncurile sale, lumina şi întunericul. Descoperind pe celălalt, mă descopăr profund şi pe mine însămi, descopăr atâtea universuri! Iubesc să cunosc oameni, să-i ascult, de la suflet la suflet, şi să-i ajut să treacă peste durerile sufleteşti. Mă umple de viaţă şi de sens. Şi iubesc să scriu. Pentru mine a scrie înseamnă a trăi.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
M.D. „Strălucind mai mult decât niciodată” este prima carte pe care am scris-o, o carte jurnal, prin care am ars iluzii şi m-am înclinat în faţa adevărului. Este o călătorie desprinsă dintr-o etapă importantă din viaţa mea, un prag pe care l-am trecut împiedicându-mă, căzând şi ridicându-mă, spre descoperirea lăuntrică şi iubirea de sine, spre sinele autentic, dezbrăcat de măşti şi de mecanisme de apărare. Un drum despre renunţare, despre pierdere, sens şi adevăr, despre iubirea adevărată. Un drum anevoios, dar înălţător, care m-a vindecat şi m-a transformat. Când am început jurnalul, am scris despre stele care se sting, neştiind că începutul va fi chiar finalul poveştii. Viaţa îţi ia, viaţa îţi dă, dar niciodată când vrei şi cum îţi plănuieşti. Mai multe vă las să descoperiţi în carte.

B.N. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
M.D. S-a născut de când eram copil şi scriam în jurnale sau pe caiete la şcoală sau compuneri la ora de Română. S-a născut odată cu descoperirea cărţilor şi cu înclinaţia mea spre a visa şi a trăi tot ce-mi oferă viaţa. Nu puteam să trăiesc fără a-mi exterioriza trăirile; nevoia asta, aproape organică, a făcut mereu parte din substanţa firii mele. Unii oameni se exprimă prin muzică, prin pictură, prin teatru sau prin orice altă formă de artă. Eu am avut mereu o sete uriaşă de a scrie şi de a-mi imortaliza poveştile trăite. Dacă viaţa nu e despre trăiri, atunci despre ce e?

B.N. Cât de importantă este cercetarea când scrii o carte?
M.D. Pentru a scrie o carte ai nevoie de două ingrediente: de suflet şi de cercetare. Nu poţi scrie bine dacă nu simţi şi nu trăieşti ce scrii, dacă nu te revelezi căutând esenţa realităţii, dacă nu smulgi o parte din tine şi o aşterni pe hârtie. Şi nu poţi scrie dacă nu te documentezi despre subiectul abordat şi dacă nu te cercetezi pe tine însuţi. Fără o analiză amănunţită a sinelui, a vieţii şi a naturii umane, nu poţi crea nimic care să dureze în ceilalţi. Regula de aur: pentru a scrie bine e nevoie să citeşti mult şi să stăpâneşti limba în care scrii.

B.N. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?
M.D. Îmi amintesc foarte bine ziua aia. Eram în vacanţa de vară şi, plictisindu-mă, am luat o carte în mână şi am devorat-o în aceeaşi zi. A fost o zi importantă pentru mine pentru că am descoperit o minune. Prima mea dragoste din universul lecturii se numeşte Cuore. Inimă de copil de Edmondo De Amicis.

B.N. Cum descrii stilul tău de a scrie?
M.D. Cred că stilul meu de a scrie conţine amprenta scriitorilor care m-au impresionat şi amprenta sufletului meu, care a avut mereu o natură nostalgică.

B.N. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
M.D. Cum am mai relatat: psihologia, lectura şi oamenii. Mai am pictura, desenul în creion şi însăşi viaţa şi explorarea ei. Îmi place să ştiu că nu vom afla niciodată toate tainele vieţii. Aşa ne rămân curiozitatea şi setea de a trăi.

B.N. Ai un obicei zilnic de a scrie?
M.D. Nu am un obicei. Scriu atunci când ceva din adâncurile mele mă cheamă. Mă cheamă să mă înţeleg şi să creez. De multe ori, când scriu o carte, rutina îmi fură din inspiraţie, mă blochează din actul creaţiei, dar mulţi scriitori au nevoie de o rutină şi de disciplină atunci când scriu. A scrie nu înseamnă doar a te juca şi a trăi. Înseamnă şi a munci serios. Singurul meu obicei este să scriu mai mult dimineaţa, la cafea. Dimineţile vin cu un aer de speranţă şi atunci am mai multă energie.

B.N. Poate fi considerată o meserie activitatea unui scriitor?
M.D. Cred că a scrie înseamnă pentru mulţi scriitori o vocaţie, o chemare a sufletului, a sângelui şi a nemuririi, o nevoie imperioasă, un stil de a trăi şi de a fi, nicidecum o meserie.

B.N. Simți că te energizează sau că te epuizează scrisul?
M.D. Scrisul îmi dă suflu, îmi dă viaţă şi sens, e leacul cel mai de preţ pentru suflet. În acelaşi timp, tot ce trăieşti intens te consumă.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
M.D. Cartea este publicată independent în ediţia a II-a. Prima ediţie a fost publicată la Editura Grinta în 2018.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
M.D. Scriitorii români care au lăsat urme sunt Mircea Eliade, Ionel Teodoreanu, Mihail Drumeş, Emil Cioran, Geo Bogza, Octavian Paler, Ana Mănescu şi Cristina Nemerovschi, iar dintre cei din literatura universală, vor rămâne mereu F.M. Dostoievski, Fernando Pessoa şi Paulo Coelho. Toţi sunt nemuritori.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional, deși o cunoști pe dinafară?
M.D. Nu doar o carte. Mai multe. Şi când se întâmplă asta înseamnă că eu trăiesc şi retrăiesc acea poveste pentru că a lăsat un ecou adânc în mine. Unul care nu se va stinge niciodată.

B.N. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
M.D. 1. Cartea care te atrage. 2. Cartea care nu te atrage. 3. Cărţi mai puţin cunoscute. În toate se pot ascunde comori.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
M.D. În primul rând, cititorii. În al doilea rând, am observat că în ultimul timp cititorii preferă cărţile superficiale, uşoare, care se citesc repede şi care par trase la indigo. Dacă ele au şi tentă sexuală, cu atât mai mult se consumă. Intervin lipsa selectivităţii şi un efect de turmă: dacă ceilalţi citesc respectiva carte, o vreau şi eu! Dacă celorlalţi le place, îmi place şi mie, aşa mă simt adecvat, simt că aparţin grupului.

În general, cărţile de acest tip conţin o latură puternic moralizatoare şi vor să-ţi demonstreze ceva: te învaţă cum să simţi, cum să gândeşti, cum să fii, ce să faci, cum să trăieşti. Nu îţi stimulează creativitatea şi libertatea în gândire, o inhibă. Mai mult, ele au tendinţa de a-ţi hrăni orgoliul. Şi astfel, se formează o preferinţă pentru cărţi lipsite de originalitate şi de substanţă. În România nu se citeşte foarte mult. Şi pentru că nu există un public închegat, bestsellurile se vând cititorilor de pe reţelele de socializare din cauza promovării lor agresive, nu datorită calităţii lor. Ele nu se vând adevăraţilor pasionaţi de lectură, ci celor care n-au citit niciodată o carte şi, deci, nu au repere pentru a fi selectivi.

B.N. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
M.D. Partea cea mai grea urmează după ce ai scris cartea: publicarea şi promovarea ei. În general, editurile mari din România nu încurajează autorii debutanţi. Dacă vrei să îţi publici cartea, n-o faci pentru bani pentru că, de fapt, tu dai bani ca să-ţi vezi visul îndeplinit.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
M.D. Mă pot urmări pe pagina de Facebook Aimee şi pe pagina de Instagram Aimee19933. Cărţile pot fi achiziţionate de pe site-ul mariadumitrascu.ro Cartea „Strălucind mai mult decât niciodată” este momentan disponibilă gratis în format electronic.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
M.D. Să îşi găsească fericirea în tot ce le face inima să vibreze. Să nu se lase doborâţi de obstacolele întâlnite pe drumul vieţii: din suferinţă se naşte creaţia. Din creaţie se naşte fericirea.