Interviu Marian Coman – redactor șef imprint ARMADA, Editura Nemira

Nemira a lansat pe 15 octombrie un nou proiect editorial: ARMADA, un imprint dedicat literaturii science fiction, fantasy și thriller. Armada oferă cititorilor în fiecare lună cele mai noi cărți de science fiction, fantasy și thriller în ton cu piața de carte internațională, dar și autori consacrați mereu actuali pentru noile generații de cititori în colecția Armada Clasic. Cărțile au un design nou, comercial, fresh și atractiv și își așteaptă cu nerăbdare cititorii inițiați, dar și pe cei curioși, dornici să exploreze o lume diferită, unde totul este posibil. Marian Coman, redactorul șef al imprint-ului Armada, ne-a acordat câteva minute din timpul său și dorim să împărtășim cu voi aceste rânduri.  Spor la citit 🙂

Booknation: Cum a luat naștere ideea imprint-ului ARMADA?

M.C: Dintr-o lungă discuție cu Ana Nicolau. Ana are un optimism contagios care are darul să inspire, iar în timpul unui brainstorming derulat în grădina sediului Nemira s-a revelat ideea Armada. Au urmat alte și alte discuții, proiecții și idei, oameni care și-au adus aportul la această construcție.

Booknation: Cât de dificil este să lansezi un concept nou, dedicat genului SF, pe piața din România?

M.C: E dificil să construieșți ceva în România, în general, și e greu într-adevăr să faci ceva relevant pe piața de carte de aici. Pentru că e o piață mică și în spatele oricărui demers este un efort uriaș: logistic, financiar, uman. Înseamnă timp și resurse, networking, conceperea unei strategii pe termen scurt, mediu și lung și așa mai departe. Mă bucur însă că sunt parte în acest efort care aparține întregii echipe Nemira, efort care se traduce, în fond, prin construirea unei noi punți către cititori, către oamenii pasionați de science-fiction, de fantasy, de thriller, pentru iubitorii de literatură.

Booknation: Considerați că ARMADA este cea mai mare provocare pe care ați gestionat-o?

M.C: Mi-e greu să răspund la această întrebare pentru că am avut uneori norocul, alteori ghinionul să mă tot aflu în fața unor provocări. Fie că a fost vorba de presă scrisă, unde am avut parte de toate grozăviile, de la amenințări, la stresul datorat ritmului unui cotidian, fie că a fost vorba de televiziune ori de proiectul unei reviste de benzi desenate, un gen considerat minor la noi și oarecum marginalizat pe piața editorială din România, toate au implicat riscuri, responsabilități, dar și satisfacții uriașe. Acum, îmi pare chiar mai ușor decât în alte cazuri, dar asta doar pentru că am avantajul de a lucra cu o echipă de oameni experimentați în activitatea editorială, oameni de la care învăț la rândul meu.

Booknation: Care este autorul SF preferat care vă inspiră și pe care l-ați recomanda fără să stați pe gânduri?

M.C: Știi, nu e un autor publicat de Nemira, dar cred că în aceste zile ar fi bine să citim sau să recitim câteva distopii semnate de George Orwell. “1984” sau “Ferma animalelor” cred că pot fi privite ca un avertisment serios legat de direcția în care ne îndreptăm. Altfel, aș recomanda niște clasici: Arthur C. Clarke, Frank Herbert, Orson Scott Card au darul să-ți deschidă porți către lumi extraordinare, au puterea de a-ți stimula imaginația, de a te face părtaș la crearea unor universuri întregi.

Booknation: Este genul SF mai dificil decât alte genuri de ficțiune? Prin ce se deosebește el și ce anume îl face special?

M.C: Nu cred în genuri majore și genuri minore, în genuri dificile sau mai puțin dificile. Eu cred că o carte poate fi bună sau rea indiferent de genul din care face parte. Că literatura valoroasă transcende genurile, trece peste etichete, peste curente, peste modă. Și cred că în zona această, în SF, în fantasy, în thriller există asemenea cărți. Deosebit în cazul literaturii SF este, cred,  libertatea pe care o primeșți ca cititor ori ca autor, libertatea de a călători oriunde și oricând: în viitor, în trecut, aici sau într-o lume cu totul și cu totul diferită.

Booknation: Pentru un novice în SF, ce carte ați recomanda drept “inițiere”?

M.C: Poate că “Jocul lui Ender” de Orson Scott Card ar fi o alegere bună ori poate chiar “Dune”, de Frank Herbert. Sau o povestire precum “Regii nisipurilor” de George R. R. Martin ar fi un bun început.

Booknation: Ce surprize ne pregătește ARMADA în viitorul apropiat?

M.C: Probabil că nu mai e o surpriză pentru mulți fiindcă e deja un titlu anunțat, dar aș insista pe “Frumoasele adormite”, cartea pe care Stephen King o semnează alături de fiul său Owen King. Este, într-un fel, înnobilarea unui prinț puternic în dinastia regelui literaturii horror. Surprizele anului viitor vor fi o nouă trilogie fantasy de Robin Hobb, un thriller de Catherine Steadman și un science-fiction de Hannu Rajaniemi.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.