Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Mihaela Anghel: De formație sunt filolog. Am studiat limbi străine: engleză și spaniolă. Dar, încă de la terminarea studiilor și până în prezent, am lucrat în domenii cu destul de puțină legătură cu filologia. Doar limbile străine m-au mai ajutat pe ici, pe colo. Cu toate acestea, dorința de a scrie a existat dintotdeauna, doar că stătea ascunsă adânc, într-un cotlon al minții mele. Și când aproape că uitasem de ea, a reînviat, pe neașteptate. Probabil din cauză că poveștile din mintea mea se voiau așternute pe hârtie, pentru a face loc altora. Căci imaginație am avut mereu, cu prisosință …

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
M.A.: De dincolo de timp este prima mea carte, un paranormal romance, în care povestea de dragoste transtemporală dintre Anna și Ian se îmbină cu elemente de misticism și spiritualitate, aducând în prim-plan tema reîncarnării …

B.N.: Dacă trebuie să alegi între personajele tale, care îți este cel mai drag?
M.A.: Evident, personajul principal, Anna. Pentru că este o fată simplă, naturală, sensibilă și cu solide principii morale. Un fin cunoscător al naturii umane, ce are rara abilitate de a citi chipurile oamenilor și de a vedea dincolo de măști și aparențe.

B.N.: Există o ordine în procesul creativ? Întâi intriga Și după aceea personajele? Sau invers?
M.A.: Întâi apar ideile. Apoi încep să prindă contur și personajele. În ceea ce privește intriga, în mare parte respect ordinea evenimentelor, dar mi s-a întâmplat să fie nevoie să mă întorc la câte un capitol anterior pe care să-l modific sau să-l repoziționez.

B.N.: Cât de greu este să respecți deadline-urile impuse de editură?
M.A.: Încă nu m-am confruntat cu deadline-uri, dar, în cazul romanului pe care îl am în lucru, mi-am setat singură un termen de finalizare și sunt mari șanse să-l termin de scris la timp.

B.N.: Ai transpus anumite trăsături de caracter personale în personajele cărții tale?
M.A.: Da. Cred că orice autor își pune o amprentă mai mică sau mai mare asupra personajelor sale, împrumutându-le câte o părticică din sufletul, din convingerile și din trăirile proprii.

B.N.: Ai câteva tips and tricks pentru autorii care aspiră să ajungă ca tine?
M.A.: Nu știu dacă sunt eu în măsură să dau sfaturi. Dar, dacă ei cred în valoarea cărții lor, să persevereze în a-și vedea visul împlinit. Să creeze o poveste în jurul poveștii și s-o prezinte editurilor într-o manieră cât mai atrăgătoare. Pentru că fiecare gen literar sau non-literar își are publicul său.

B.N.: Se spune că prima carte publicată este întotdeauna cea mai dificil de realizat. Este adevărat sau procesul creativ este la fel de greu indiferent de numărul de cărți?
M.A.: Pentru mine, având în vedere complexitatea mai ridicată a romanului la care lucrez acum, prima carte n-a fost atât de dificil de realizat. Povestea a curs lin și natural, având în vedere că o aveam conturată în minte de multă vreme. Ceea ce poate fi cu adevărat dificil, debutant fiind, este să găsesti o editură care să creadă în proiectul tău și să-l accepte spre publicare.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
M.A.: Dincolo de educație și deprinderi, cred că și noi, autorii, putem contribui la creșterea numărului de cititori. Printr-o prezentare frumoasă, printr-o recenzie atractivă, care să le stârnească dorința de a o citi. Iar paginile de socializare și întreg mediul online ne oferă spațiu generos în acest sens …

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
M.A.: Sunt prezentă pe pagina mea de facebook Autor Mihaela Anghel, iar cartea se poate cumpăra de pe site-ul editurii Petale Scrise.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
M.A.: Să-și urmeze visul, dacă n-au făcut-o încă. Să-l scoată la lumină, să-l lase să le stimuleze imaginația și să înceapă să-l trăiască. Lanuri întregi se pot naște dintr-un spic de grâu!