Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Mihaela Gabriela Vasile: Mă bucur de perioada studenției și sunt, fără doar și poate, o hopeless romantic. Mă inspiră iubirile și Bucureștiul. Aș fi entuziasmată dacă măcar pentru o zi aș trăi alte iubiri într-o altă epocă. În imaginația mea, timp de o săptămână, la miezul nopții, ar veni să mă ia o mașină neagră de epocă. Și m-ar conduce până în anii ’20, la fel ca în pelicula “Miezul nopții în Paris”.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
M.G.V.: Într-o noapte, o cafenea și-a făcut apariția în visul meu. Am îndrăgit-o din start. Am notat pe spatele unui caiet de la școală toate detaliile cafenelei. Mai tarziu, în liceu, am avut parte de o iubire înduioșătoare. S-a terminat prea repede, dar mereu o voi avea la suflet. Acum ea zace frumos zămislită în acest roman.

B.N.: Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
M.G.V.: Scrisul a început să îmi vorbească după ce m-am îndrăgostit. Nu atunci suntem cei mai visători? Nu atunci simțim cel mai intens acea plăcere paradisiacă?
De asemenea, ideea scrisului mi-a fost insuflată de prietena mea cea mai buna din copilărie. În generală, eram de nedespărțit. În vremea aceea, ne mai vizitam din când în când, în weekenduri sau după școală. Aveam amândouă o pasiune pentru comediile romantice cu ziariste. Mă bătea tot timpul la cap și mi se adresa cu replicile specifice ei: „Eu te văd scriitoare sau jurnalistă în viitor.” Însă nu am crezut-o până la proba contrarie. De asemenea, preferata mea din toate timpurile este draga de Carrie, din sitcomul “Sex and the city”. Probabil că toate tipele care scriu și-ar dori să aibă o viață ca a lui Carrie.

B.N.: Cât de importantă este cercetarea când scrii o carte?
M.G.V.: Pentru mine, cercetarea se traduce printr-o multitudine de cărți citite. Probabil că este primul pas, pe care trebuie să îl facem atunci când ne dorim să fim numiți scriitori.

B.N.: Care a fost prima carte pe care ai citit-o?
M.G.V.: Îmi vin în minte două cărți tare dragi mie: “Valea păpușilor”, de Jacqueline Susan și “Glasul sângelui”, de Judith Krantz. Sigur că nu sunt primele cărți citite de mine, dar cum nu îmi amintesc altele mai de suflet, le prefer pe astea. Prima oară le-am citit în generală, după ce mi le-a împrumutat o prietenă din biblioteca mamei sale.

B.N.: Cum descrii stilul tău de a scrie?
M.G.V.: Viitorii mei cititorii trebuie să îmi descrie stilul. Ei vor ști cel mai bine să spună despre el. Eu aș spune că e simplist, dar o dată la câteva pagini, descriu un loc, o relație și scriu lucruri cu o însemnătate mare.

B.N.: Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
M.G.V.: Ador să iubesc. Se pune ca pasiune, nu? Iar din când în când, mai încerc rețete culinare sofisticate de pe Instagram.

B.N.: Ai un obicei zilnic de a scrie?
M.G.V.: Nu obișnuiesc să scriu zilnic. Nu mi-aș dori să transform scrisul în rutină. Tot ce e frumos pe lume vine spontan. Așa e și cu scrisul.

B.N.: Poate fi considerată o meserie activitatea unui scriitor?
M.G.V.: De-a lungul timpului, scriitorii au ajuns cunoscuți prin scris, dar nu au putut trăi doar din această pasiune. Pentru interiorul nostru, scrisul este înălțător, dar trebuie să fim conștienți că nu ne îmbogățește material.

B.N.: Simți că te energizează sau că te epuizează scrisul?
M.G.V.: Scrisul este pasiunea mea. Cum să mă epuizeze? Scriu doar de plăcere.

B.N.: Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
M.G.V.: Fiind debutantă în arta scrisului, nu știam ce am de facut. Timp de trei ani, cu pauze, evident, am trimis din când în când, mail-uri la diverse edituri. Am primit și răspunsuri negative, dar se pare că anul ăsta am avut noroc să fiu acceptată și să colaborez cu editura Berg.

B.N.: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
M.G.V.: O promovare bună, cu siguranță, și coperți mai colorate.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
M.G.V.: Mă puteți găsi pe pagina mea de Facebook Mihaela Gabriela Vasile, dar și pe pagina A particular Year, unde postez tot ce îmi place mie. De asemenea, romanul poate fi achiziționat atât de pe site-ul editurii Berg, cât și din librăriile online, precum Libris, Cărturești, Cartepedia, etc.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
M.G.V.: Am un mesaj idealist pentru cititori: visurile se împlinesc mereu. Nu știu când și în ce circumstanțe, dar ele se desfășoară la momentul potrivit.