Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

1239894_516188215128852_1734481962_n Nicolaie Dincă este în viața de zi cu zi un luptător al dreptății. Latura pe care a dezvăluit-o în urmă cu aproximativ cinci ani este aceea de artist. A împletit, într-un mod natural, profesia de organ al legii cu poezia și teatrul, reușind în prezent să se bucure de rezulatele efortului creator. Are la activ câteva volume de poezii foarte bine primite de public, iar în curând urmează a fi pusă în scenă prima piesă de teatru scrisă sub semnătura sa: Despre oameni și câini. Mânuiește cu har condeiul și abordează teme cotidiene. Mi-a făcut deosebita onoare de a-și rupe din timp pentru a-mi scrie câteva rânduri.

Ce ar fi de știut despre Nicolaie Dincă ?

Ce aș putea spune despre mine? Mă consider un om normal, cu bunele și cu relele mele, un om cu diferite preocupări, cu pasiuni variate, cu vise, cu țeluri, cu realizări, cu eșecuri, cu aspirații…Un om simplu într-o lume complicată.

Când ați descoperit pasiunea pentru scris?

Cred la început a fost pasiunea pentru lectură. Am învățat citesc pe la șase ani și de atunci am devorat o sumedenie de cărți, din variate domenii. Am ars mii de lumânări ca termin de citit anumite cărți, în anii tinereții mele. Pasiunea pentru literatură mi-a fost insuflată de către profesoara mea din clasele V-VIII, dna Lucreția Dârman, care s-a străduit să-i învețe pe toți elevii dumneaei iubească limba română. mulțumesc și pe această cale, doamnă profesoară! Cred din acea perioadă datează primele mele compuneri, primele încercări literare. Apoi am evoluat fără grabă, din instinct, putea spune, fără gândesc public vreodată. Am sris multe texte, am pierdut multe texte. Pe unele le-am salvat în minte, pe altele le-am păstrat în suflet și le-am publicat mai târziu, pe câte le-am putut recupera.

Care a fost momentul în care ați simțit trebuie hrăniți această pasiune? Care a fost imboldul?

Nu cred e vorba despre un imbold. Mai degrabă este vorba despre inspirație. Te atinge pur și simplu sau te ocolește. În ceea ce privește, mărturisesc , nu de puține ori, mi s-a întâmplat -mi vină ideea și în miezul nopții și m-am trezit s-o aștern pe hârtie. Voința de a scrie, fără inspirația de a o face, nu valorează nimic, după părerea mea.

Cum a fost trecere de la polițist la artist? Cum se  împacă meseria de organ al legii cu cea de poet?

Nu e vorba despre o trecere. Mai întâi a fost pasiunea pentru artă și după aceea înclinația sau chemarea către ocupația actuală. M-am străduit le îmbin pe amândouă. După câțiva ani voi renunța natural la meseria mea, dar nu voi putea renunța la pasiunea mea. Sau voi renunța când va părăsi inspirația. Muza asta e o fetișcană capricioasă. Nu știi niciodată când te părăsește.

Ce au spus cei din jur când i-ați anunțat vreți urmați această cale?

Ce puteau spună? Eu am fost întotdeauna ceva mai zgubilitic, mai răzvrătit și nu m-au interest prea mult părerile altora despre mine. În schimb,   interesează dacă scrierile mele plac și ajung la sufletele oamenilor. Vedeți, eu nu scriu și nu am scris gândindu-mă câștig premii, diplome, recunoașterea altor scriitori sau a societăților în care sunt ei organizați. Nu. Eu scriu cu dorința de a mângâia sufletele altora. Dacă scrierile mele reușesc provoace cea mai firavă pâlpâire, ca zbaterea unei aripi diafane de înger, în inimile și în sufletele cititorilor mei, atunci eu sunt împlinit.

Care a fost cel mai greu lucru în drumul de la scriere la publicare?

Mai dificilă a fost publicarea. Și asta din perspectiva financiară. Nu e tocmai ieftin publici o carte din resurse proprii, în zilele noastre.

În cărțile dumneavoastră criticați aspru moravurile societății. Ce ați schimba la societatea zilelor noastre?

A schimba?!Schimbările majore au nevoie de ocazi,i de oportunități, de șanse. Ori astea sunt rare. Dacă ai ratat o ocazie, rar mai apare o alta într-un timp istoric. Schimbările mari se fac cu aportul unor generații întregi. Se poate întâmpla ca o generație rateze vântul schimbării, dar din fericire după ea vin generații mai pregătite, mai instruite, dăruite cu vederi mai largi și, poate, mai decise schimbe ceva în bine, pentru interesul general. Eu văd cu un ochi critic tarele, defectele și le reliefez uneori în screrile mele. E felul meu de a încerca le combat. Ce schimba? Poate încerca elimin hălăciugul stufos al administrării în toate domeniile. Poate m- strădui să-i conving și pe alții schimbarea începe de la schimbarea mentalității fiecărui individ. Asta este prima piesă, cea mai importantă, după părerea mea, în dominoul schimbării.

În curand veți pune în scena și prima piesă de teatru ce stă sub semnătură. Ce sentimente încearcă?

Am mai simțit ceva similar atunci când așteptam fie născut primul meu fiu. E un amestec ciudat de nerăbdare cu bucurie cu fărâme de incertitudine. Uneori încep întreb dacă va fi un copil frumos, dacă va fi apreciat. Oricum, mai am ceva timp de așteptat. Mai am de muncit împreună cu colegii mei. anunț când se naște.

gândiți publicați și un roman?

Am începute două proiecte în acest sens, dar din păcate, nu am timpul necesar lucrez cum vrea la fiecare dintre ele. Scriu printre picături.

Ce sfat aţi da unui tânăr care doreşte se apuce de scris?

se înarmeze cu ambiție și cu răbdare, fie hotărât și -și pună în practică visele pună în scrieri o fărâmă din sufletul lui și se dăruie lumii.

Un mesaj pentru cititorii GoodRead.ro

iubească! iubească libertatea și viața. Sunt tot ce avem mai de preț pe lumea asta.