Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Otilia Iliescu: Sunt o artistă plastică din Iași. Am avut câteva expoziții la New York, în Toronto, și câteva în Iași. În prezent studiez pictura în Milano, la NABA.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
O.I. Am scris o carte despre artă și procesul artistic în sine:). Nu sunt scriitoare de profesie și cu siguranță greșeli au fost făcute pe parcursul întocmirii manuscrisului. În schimb, scopul ei este de a împărtăși gânduri cu cei în asentiment. Nu a fost o carte menită să răsune, ci cât să creeze empatie.

B.N. Cum s-a născut cartea?
O.I. Cartea s-a născut atunci când mulți cunoscuți îmi povesteau concepția lor asupra artiștilor… Majoritatea consideră viața lor ca fiind una aproape de drame cinematice. Pe când, realitatea este că este o meserie la fel ca oricare alta. Lumea a încetat să mai trateze arta ca pe o slujbă, și mai mult ca pe o boemitate… Adevărul este că și noi începem la 9 și plecăm la 5.

B.N. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
O.I. A fost o pasiune de moment… Nu cred că pe viitor mă voi dedica scrisului, dar a fost o experiență placută. Probabil o voi mai repeta dar mult mai târziu. Am mai scris un articol în cartea “Intelectualul în labirint” (carte publicată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Radu al României) despre expoziția din New York. Atunci am realizat că îmi este destul de natural să mai și scriu din când în când.

B.N. Ce te inspiră să scrii?
O.I. Totul e de moment. Am scris așa cum am pictat… cu spontaneitate.

B.N. Este important titlul pentru impactul cărții?
O.I. Probabil depinde de mesaj și dacă se dorește a fi transmisă unei piețe nișate de cititori sau nu. Pe de altă parte, îmi aduc aminte cum la ora de limba română ni se spunea că titlul este pragul primordial dintre cititor și carte. Subscriu în egală măsură ambelor direcții. Totul ține de dorința autorului.. dacă vrea să se lase observat sau nu.

B.N. Ai citit vreo carte care să te inspire să scrii?
O.I. Oricine vrea să scrie, trebuie să citească mai întâi. “Scrisori către un tânăr romancier” este un clasic absolut. O recomand oricui dorește să debuteze în literatură.

B.N. În prezent lucrezi la o nouă carte?
O.I. În prezent, nu. Dar voi mai da șanse scrisului în viitor.

B.N. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat?
O.I. Cel mai mult m-a susținut un bun prieten ce lucrează în IT. Tot el mi-a sponsorizat și cartea. Radu a fost alături de mine în tot acest proces.

B.N. E adevărat că arta scrisului expune slăbiciunile autorului în fața cititorului? Dacă da, pentru care slăbiciune te temi cel mai mult?
O.I. Cu siguranță arta scrisului te expune la ochi ce văd mai departe de litere. Nu pot spune că îmi este neapărat frică de vreun sentiment transmis…dar am puține emoții legate de transparență. Cartea pe care am scris-o este prea puțin tehnică și mult mai mult axată pe idei, gânduri, stări… Acestea fiind toate personale, faptul că vor deveni publice stârnește puțină emoție.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
O.I. Am publicat cartea cu editura Coresi. Am ales-o în principiu pentru că mi-au explicat cel mai clar procesul și costurile. Totodată, au ținut constant legătura cu mine. Din câte am observat, este o afacere de familie. Cred că domnul și doamna care corespondau cu mine erau soți, ceea ce mi s-a părut foarte drăguț. M-am simțit apropiată de ei. M-au călăuzit mult în acest proiect.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
O.I. Nu sunt suficient de înrădăcinată în ale scrisului pentru a oferi o opinie pertinentă, dar -amatoricește, desigur- consider că avem nevoie de mai mulți cititori… Oamenilor nu le mai place să citească, sau aleg cărți de duzină… Poate dacă s-ar lucra la asta în termeni de marketing și am face lectura de calitate mai atractivă, ar ajuta.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
O.I. Cititorii îmi pot urmări activitatea pe facebook-ul meu personal (Iliescu Otili) sau pe instagram. Cartea va apărea cel târziu în august și cu siguranță voi anunța toate detaliile:)

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
O.I. Salvador Dali a fost pe lângă pictor arhitect, scriitor, actor și multe altele. Nu toate au mers bine. Câteva din clădirile realizate de el chiar s-au degradat până la destrămare totală. Cu toate astea, astăzi, nu vorbim despre eșecurile lui, ci îl cunoaștem drept cel mai mare suprarealist. Așadar, oferiți-vă șanse în orice… una din toate va fi sigur bună.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE OTILIA ILIESCU ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!