Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Interviu cu Raluca Irimie, autoarea cărții ”Complicații inutile”

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Raluca Irimie: Ca formare de bază sunt psihopedagog și psihoterapeut, dar am tatonat cu mai multe domenii, cărora le-am fost mereu infidelă. Am căutat să fac și să știu cât mai multe. Nu cred că o să mă potolesc în curând. Totuși, pentru mine scrisul și lumea literară sunt irezistibile.

BN. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
R.I. Citisem în clasele primare Cireșarii de Constantin Chiriță și începusem un fan-fiction. Mi se părea uimitor cum poți avea atâtea experiențe prin intermediul personajelor. Doamna învățătoare a surprins această pasiune a mea și m-a pus în legătură cu șeful unui ziar local. Acesta plănuia să lanseze un proiect pentru copii și adolescenți, așa că, pe la zece ani, am ajuns să fac parte din redacția de juniori.

Pe urmă am renunțat la scris, fiind absorbită de alte urgențe și preocupări, însă mi-a rămas mereu această nevoie de a crea.

BN. Cum s-a născut cartea?
R.I. Cartea Complicații inutile a luat naștere când mi-am dat seama că materialul pe care îl adunasem pentru lucrarea Destin în pași mărunți era mult prea voluminos pentru ce ne propusesem. Numai că nu puteam să renunț atât de ușor la munca mea, așa că am decis să dezvolt povestea într-un roman. Așadar nuvela publicată în Destin în pași mărunți surprinde o părticică de puzzle, iar celelalte două cărți, Complicații inutile și Gloanțe oarbe vin ca o completare a acestuia.

BN. Ce te inspiră să scrii?
R.I. Mă inspir din viața reală, din întâmplări reale. Îmi place să cunosc personajele în detaliu, să ajung să mă împrietenesc cu acestea, iar asta se simte în felul în care reușesc să le prezint cititorilor.

BN. Este important titlul pentru impactul cărții?
R.I. Da, este. Coperta și titlul reprezintă primul contact al operei cu potențialii cititori.

BN. Ai citit vreo carte care să te inspire să scrii?
R.I. După cum ziceam, Cireșarii m-au inspirat să încep să scriu. Era o modalitate facilă de a trăi aventuri noi într-o perioadă în care mobilitatea era redusă și nu aveam posibilitatea, copil fiind, să explorez pădurile în voie.

BN. În prezent lucrezi la o nouă carte?
R.I. În prezent lucrez la mai multe cărți. Mă ocup de o colecție pentru copii și de partea a treia a seriei Complicații inutile.

BN. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat?
R.I. Irina Dumitru, fără discuție. Fiind și ea autoare, m-a înțeles mai bine decât alți oameni din viața mea. Ne-am ajutat reciproc și pot spune sincer că am evoluat minunat împreună.

BN. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
R.I. Uneori am impresia că lipsește voința sau putința de a face lucrurile într-un mod profesionist, trecându-se peste pași importanți. Există foarte multe cărți care n-au trecut prin filtrul unui editor, iar asta scade mult interesul publicului pentru autorii români contemporani. A publica nu necesită doar talent, ci muncă multă.

BN. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
R.I. Pentru mine a fost greu până când am întâlnit oameni care să-mi împărtășească pasiunea pentru scris, motiv pentru care am și început un canal de youtube. Nu înțelegeam prea bine cum funcționează piața de carte, care sunt pașii pentru a fi publicat, găseam cu greu informații despre tehnici de scris, cel puțin în română. Încercând să obțin răspunsuri la nelămuririle mele, mi-am dat seama că sunt mulți alți scriitori aspiranți care ar avea nevoie de un context, de câteva idei pentru a se construi pe sine din perspectiva aceasta.

BN. Se poate trăi din scris în România? E acesta un obiectiv la care aspiri?
R.I. Momentan, mă îndoiesc de asta. Nu e un obiectiv pentru mine, dar mi-ar plăcea ca autorii români să fie răsplătiți și din punct de vedere financiar.

BN. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
R.I. Momentan site-ul este în lucru, dar nu va mai dura mult până să apară cassius-books.ro

Între timp mă puteți găsi pe blog: luluca-si-povestile.blogspot.com, pe Facebook, pe Youtube  și pe Instagram.

BN. Câteva cuvinte pentru cititorii Booknation.ro?
R.I. Citiți, apreciați și căutați lucrări de calitate, chiar în afara zonei voastre de confort literar. Provocați-vă să citiți și să experimentați cât mai multe lucruri. Vă veți îmbogăți sufletește foarte mult.