Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Romelia Lungu: M-am născut în România, dar în ultimii 16 ani am locuit prin diferite țări din Europa. Mi-a plăcut dintotdeauna să scriu, dar nu am avut niciodată curajul pentru a mă expune în fața lumii. Nici în ziua de azi nu am chiar atât de mult curaj. Soțul meu a fost cel care m-a încurajat într-un final pentru a publica ceea ce scrisesem de-a lungul anilor pe caiete.

Uneori îl urăsc pentru că a reușit să mă convingă, pentru că au fost necesare sacrificii supra-omenești din partea amândurora, dar mai ales din partea lui. Totuși îi voi rămâne recunoscătoare pe vecie pentru tot ce face pentru mine și pentru visul meu. Până în prezent am publicat 10 cărți dintre care 3 sunt pentru copii. Pot scrie aproape toate genurile, dar preferatul meu rămâne paranormal horror.

Tocmai de aceea momentan Insomnia este cartea mea preferată. Spun momentan pentru că acum lucrez la o carte care va depăși Insomnia. Am planificat ca până la sfârșitul anului 2021 să mai public încă cinci cărți. Una din ele va avea 9 episoade. Ador să mă joc cu cuvintele și este chiar necesar să le scot din mintea mea pentru a nu înnebuni. Am foarte multe proiecte de terminat iar planul meu este ca până la sfârșitul vieții, care sper să nu vină prea curând, să public cel puțin 200 de cărți.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
R.L.: Ultima carte pe care am scris-o se numește Viață de femeie. Această carte conține momente din viața mea, gânduri ascunse, etc. Cartea conține totodată și povești ale unor femei care au avut de înfruntat momente dramatice în viață, dar totuși nu s-au lăsat doborâte și au continuat să se ridice ori de câte ori erau trântite la pământ și la propriu și la figurat.

B.N.: Scrisul pentru tine este o activitate care te solicită sau te energizează?
R.L.: Ambele, dar de cele mai multe scrisul este o oază de evadare din lumea reală. De multe ori îmi este greu să ies din poveste și am nevoie de ceva timp pentru a reveni la realitate.

B.N.: Cum faci față blocajelor de scris?
R.L.: În general nu am parte de așa ceva, dar dacă totuși se întâmplă, stau câteva zile departe de pix și hârtie iar asta funcționează de minune. De multe ori chiar mă felicit pentru că am răbdarea necesară pentru a aștepta momentul potrivit pentru a continua povestea. Așa nu mai risc pentru a scrie ceva ce mai târziu nu îmi va mai plăcea.

B.N.: Respecți anumite tendințe sau dorești să adopți un stil original, propriu?
R.L.: Din păcate sau din fericire nu respect nicio tendință. Îmi place să creez lumi și povești noi, unice. Scriu despre ceea ce îmi place mie să scriu, chiar cu riscul de a nu fi cunoscută. De cele mai multe ori las personajele să mă ducă acolo unde vor și să decidă cursul poveștii. Uneori chiar mă cert cu personajele din cărți pentru că de multe ori vrem ceva total diferit.

B.N.: Ce autori te-au inspirat și ți-au conturat scriitura?
R.L.: Să fiu sinceră, niciun autor, dar totuși Danielle Steel este idolul meu chiar dacă ea scrie ceva total diferit față de ceea ce scriu eu.

B.N.: Câte ore pe zi acorzi scrisului?
R.L.: Între 2 și 8 ore. Depinde de starea pe care o am sau depinde de cât de intensă este povestea. În general nu îmi place să mă bag în detalii prea mult pentru că mă plictisesc și abandonez proiectul. Tocmai de aceea am decis că nu voi scrie niciodată romane lungi și plictisitoare iar în cazul în care povestea este prea scurtă, prefer să adun mai multe într-o antologie. Chiar am în plan pentru a publica până la sfârșitul anului prima mea antologie care va conține 5 povești horror. Cărțile mele au între 150 și 300 de pagini, sunt foarte rapid și ușor de citit.

B.N.: Care scena din carte a fost cel mai greu/solicitant de scris?
R.L.: Din Insomnia mai nimic nu a fost greu de scris, mai ales că în acea perioadă chiar sufeream de insomnie. Cred că totuși cel mai greu de scris a fost epilogul pentru că acolo a trebuit să dezvălui anumite momente din viața mea care au fost incredibil de înspăimântătoare.

B.N.: Ai prieteni buni în cercul de autori pe care îl frecventezi?
R.L.: Din păcate, meseria de autor/scriitor, te lasă fără prieteni. Ajungi să îi pierzi chiar și pe cei care îi aveai cândva tocmai pentru simplul fapt că ai devenit ceva ce nimeni nu se aștepta, ceva diferit și special. Abia recent am reușit să cunosc câțiva autori români, dar din păcate suntem toți împrăștiați prin diferite țări. Singurătatea face parte din viața unui autor.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
R.L.: Eu sunt pe multe grupuri cu români care de fapt citesc foarte mult, dar din păcate cititorii români preferă autori străini. Se pare ca noi, autorii români, nu suntem prea bine văzuți pe piața de carte din România. Nu știu pe cine ar trebui să dau vina, dar cu siguranță autorii români merită mai multă atenție și mai mult respect. Schimbarea ar trebui să vină din partea editurilor din România care ar trebui să promoveze autorii români și mai ales să le traducă operele în cât mai multe limbi pentru a deveni cunoscuți și peste hotare.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
R.L.: Cărțile mele pot fi găsite în limba română pe Lulu și multe alte platforme online care acceptă limba română. Îmi public singură cărțile așa că nu vă așteptați să găsiți vreo carte de a mea prin librăriile din România, cel puțin nu momentan. Pot fi găsită pe toate platformele online, dar în general pe pagina de Facebook și pe website-ul meu romelialungu.com

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
R.L.: Dacă ați citit până aici vă mulțumesc enorm. Este o onoare pentru mine pentru că ați sacrificat din timpul vostru prețios pentru a îmi acorda mie puțină atenție.. Este primul meu interviu în limba română și pentru România. Până acum vreo două luni existam doar pe piața internațională ca și autor. Am fost sceptică pentru a publica și pentru publicul român, dar o ființă dragă mie mi-a dat curaj și m-a motivat foarte mult.

Dragi cititori, nu renunțați niciodată la visele voastre oricât de multe piedici vi se vor pune sau oricât de imposibil vi se va părea să ajungeți acolo unde vă doriți. Aveți răbdare și încredere în voi iar restul va veni de la sine. Nu vă lăsați descurajați de oamenii care vor încerca să vă distrugă visele, pentru că vor fi mulți care vor sta în calea voastră, aveți o singură viață și o singură șansă pentru a realiza ce vă doriți.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023