Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
R: Fiind absolvent al facultății de științe economice, am fost angajat la una dintre băncile mari din piață sperând că va învăța de bancheri ceva care să poată fi aplicat în viața personală. Prima idee care mi-a venit a constat într-o strategie încurajată de corporație potrivit căreia dacă voi munci mai mult, mai inteligent, mai tare, voi câștiga mai mulți bani pentru a-i pune de-o parte și așa voi ajunge să acumulez o sumă de bani care să-mi permită, mie și familiei mele, să trăiască o vreme în relativă independență financiară. Ei bine, după 2-3 ani am aflat un adevăr foarte crud: deși câștigam mai mult, strategia mea era Greșită! După revelația strategiei „greșite”, având sprijinul soției mele, am început să investesc în dezvoltarea personală, în autoanaliză și cu ajutorul mentorilor din domeniul financiar am conștientizat propriile obiceiuri legate de bani. Am început să studiez efectiv acțiunile oamenilor bogați, independenți financiar la care am observat un mod diferit de a privi veniturile și cheltuielile, timpul, averea și datoriile personale.

Astăzi, după 12 ani de experiență în banking și trei ani de experiență în antreprenoriat, cred că prosperitatea începe cu starea potrivită de „a fi” și aici pun accent pe asumarea responsabilității personale în ceea ce privește propriul prezent și viitor financiar și pe înțelegerea modului în care oamenii prosperi gândesc și se raportează la bani și energia banilor. Consideră că este important „să vrei” să devii prosper însă insuficient astfel că pasul următor pe care pune accent constă în „a face” însă nu oricum ci învățând de la mentori pas cu pas pentru a ști „cum se face”, continuând cu practica individuală pentru a ne demonstra nouă înșine că „putem să facem”ceea ce ne-au învățat mentorii.

Misiunea mea este să generez un plus de valoare pentru pentru angajați și antreprenori prin aprofundarea principiilor de bază ale educației financiare, prin a-i sprijini să conștientizeze obiceiurile și mind-set-ul care au condus la situația financiară și la bilanțul din prezent și să-i ajut să-și contureze un plan clar de acțiune.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
R: Este destul de probabil ca atunci când te gândești la o carte de educație financiară, să te aștepți la teorii scorțoase, complicate și descurajante, dar, “Banii muncesc pentru mine” este exact opusul, o lectură captivantă și inspirațională.

Întreaga carte este un dialog între doi prieteni Adam, învățăcelul și naratorul cărții și David, mentorul. „Banii Muncesc pentru mine” nu este o carte în care să găsești abureli sau promisiuni de îmbogățire peste noapte. Pe lângă dialogul captivant și informațiile extrem de utile pe care le prezintă, cartea transmite o serie de principii practice de educație financiară și antreprenorială, exprimate într-un limbaj simplu și ușor de înțeles de către oricare cititor.

B.N. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?
R: Consider că cercetarea este absolut obligatorie pentru o carte din domeniul nostru. În cazul nostru, această carte este rezultatul experienței proprii de viață a autorilor și conține de asemenea o colecție de învățături pe care noi le-am primit de la mentorii noștrii în ceea ce privește educația financiară pe care le-am transpus într-o formă pe care credem noi, nu le vei găsi într-o altă carte. Ideea acestei cărți mi-a venit după 11 ani interesanți petrecuti în banking, ani în care nu am obținut acea “iluminare” financiară pe care o așteptam la început. În cei 11 ani am văzut foarte multe exemple de “așa DA” și foarte multe exemple de “așa NU” și că viața m-a învățat chiar mai multe lucruri despre bani decât sectorul financiar bancar și studiile universitare.

B.N. Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice. Există vreun adevăr în asta?
R: Pot spune despre mine că nu mă consider un scriitor de profesie. La bază sunt un introvert și am nevoie frecvent de momente în care să fiu singur cu gândurile mele, să le pun în ordine, să gândesc strategic și să mă reîncarc cu energie.

B.N. Poate fi considerată o meserie activitatea unui scriitor?
R: Consider că aceasta activitate poate fi considerată o meserie frumoasă, totuși, așa cum spuneam eu sunt un amator în acest domeniu și nu mă consider un scriitor profesionist.

B.N. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?
R: M-am simțit împlinit pentru că împreună cu prietenul meu Călin Iepure am reușit să transpunem sub formă de poveste o serie de principii practice de educație financiară și antreprenorială exprimate într-un limbaj simplu și ușor de înțeles, învățături care mi-ar fi fost foarte utile să le fi avut în urmă cu 10 ani și pe care le punem la dispoziția cititorului.

B.N. Ai nevoie de un loc special unde să scrii?
R: O parte din această carte a fost scrisă la biroul meu și totul a început într-o zi când m-am gândit să notez aceste situații la care de regulă am găsit soluții pentru clienții mei deoarece această carte a luat naștere de la situații reale întâlnite de mine și Călin în activitatea noastră. Ulterior am creat povestea lui Adam și David și am scris în parcuri, pe plajă, acasă, cam oriunde mi-a venit inspirația.

B.N. Ce reprezintă titlul cărții pentru tine?
R: Titlul cărții reprezintă principiul meu de bază în planul financiar. Titlul cărții este un îndemn la schimbarea de mind-set, să determini banii să muncească pentru tine în loc să muncești tu pentru ei. Banii reprezintă o sursă de putere, putere pe care oamenii slabi și-o doresc în mod instinctiv pentru că nu o au și atunci când această putere se manifestă, banul devine “stăpânul” omului. Totuși, dacă un om are o putere interioară generată de visele lui în care crede cu adevărat, cu toată ființa sa, banul se transformă din stăpân în “sclav” sau “slujitor” credincios.

B.N. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?
R: Particip în limita timpului disponibil la lansări de carte, ultimul a fost în iarna aceasta în Timișoara.

B.N. Este avantajat un scriitor cu un EGO uriaș?
R: Categoric nu! Un EGO uriaș nu poate fi benefic nimănui pentrucă prin aceasta poartă a orgoliului apar compromisurile iar compromisul vine la pachet cu frica și frica nu este compatibilă cu oamenii creativi și vizionari.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
R: Am ales editura Sympoesium din Iași deoarece am produs această carte din fonduri proprii și la această editură am găsit un raport calitate-preț optim pentru noi.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
R: Printre scriitorii români care m-au marcat aș enumera pe Ioan Slavici, Nichita Stănescu și Marin Preda. Din literatura universală aș menționa pe Feodor Dostoievski, Emile Zola, Dante Alighieri.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
R: Da, am o astfel de carte, se numește Școala Zeilor și este scrisă de Stefano Elio D’Anna.

B.N. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
R: Trei cărți pe care le recomand oricui sunt următoarele:

-Școala Zeilor scrisă de Stefano Elio D’Anna deoarece această carte te provoacă să îți depășești limitările, să fii sincer cu tine însuți și să devii mai responsabil de prezent.

-Cel mai bogat om din Babilon. Secretele eterne ale succesului scrisă de George S. Clason Deoarece contine principii financiare extrem de solide vechi de mii de ani, este bogată în sfaturi și informații utile.

– Exceptionalii scrisă de Malcolm Gladwell deoarece detaliază cu informații statistice de ce unii oameni ajung să aibă succes și alții nu și se pare că antrenamentul și autodisciplina stau la baza succesului indiferent de domeniul de activitate. Aceasta carte o văd utilă pentru tineri și părinți.

Desigur aș adăuga și cartea Banii Muncesc pentru mine deoarece este mai mult decât un dialog captivant între mentor și ucenic. Cartea cartea transmite o serie de principii practice de educație financiară și antreprenorială, exprimate într-un limbaj simplu și ușor de înțeles.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
R: Consider că pieței de carte din România îi lipsește apropierea dintre scriitor și cititor deoarece puțini autori fac asta. Mai lipsește promovarea cărților în mediul online și offline prin lansări de carte promovate profesionist.

B.N. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
R: În opinia mea, cea mai mare provocare pentru un scriitor din România este dimensiunea relativ redusă a publicului cititor și să își finanțeze producția de carte și campania de PR și marketing necesară pentru a fi vizibil și apoi citit.

În ceea ce privește vânzarea de carte fizică se poate vinde pe site propriu ceea ce implica cheltuieli de producere și mentenanță a site-ului și apoi cheltuieli de marketing și transport la client pe lângă costul de producție.

În ceea ce privește vânzarea de e-book, costurile de producție și transport se reduc la 0 însă riscul de piraterie este foarte mare.

Există varianta colaborării cu o editura în cazul în care autorul are notorietate însă comisionul privind dreptul de autor este modest și mai există varianta în care autorul își asumă costurile de producție și o vinde în librării însă va plăti între 40-50% din prețul de vânzare fără TVA la librărie. Traducerea cărții în limba engleză va mări considerabil publicul cititor și cheltuielile de promovare.

B.N. Se poate trăi din scris în România?
R: Consider că se poate trăi din scris mai ales dacă ne referim la platformele online și la autorii care vând peste 500 cărți pe lună.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
R: Cartea Banii Muncesc pentru mine și blogul cu același nume pot și accesate la adresa baniimuncesc.ro

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
R: Îmi place să-mi petrec timpul în compania oamenilor care citesc deoarece cărțile ne oferă ocazia de a trăi sentimente autentice, de a ne informa și uneori de a visa. Despre vis aș vrea să vă spun ceva: Îndrăzniți să visați și să realizați mai des!

Visul este mai mult decât dorința, el este un gând atât de puternic încât cuprinde toată ființa ta, el este o trăire intensă care are loc în momentul “ACUM” și îl percepi cu toate organele de simț, respiri diferit când te gândești la visul tău și gândești diferit deoarece este deja realizat în mintea ta. Atunci când te gândești la vis, nu există nici trecut, nici viitor, există doar prezent, doar momentul “ACUM” și pentru a se concretiza este necesar să crezi în visul tău, să crezi cu toată ființa ta, să nu permiți nici măcar unui singur atom din ființa ta să se îndoiască de realizarea visului, deoarece ai încredere totală în visul tău. Visul poate începe cu o dorință însă apoi devine ceva mai presus de dorință, devine o realitate a simțurilor tale, a ființei tale, înainte ca ceilalți oameni să-l perceapă în realitatea lor.

Visul funcționează fie că este vorba despre libertate financiară sau despre altceva, principiul lui de funcționare este același.