Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Lia Teodora Ianto: unt autor de la vârsta de 12 ani, am început să scriu versuri din plăcerea de a fi un om pozitiv, un om care ajută în evoluția vieții. M-am născut în 10 martie 1988, în județul Arad. Am absolvit facultatea de psihologie și masteratul în psihologie clinică și psihoterapii. Primul job la care m-am imaginat în grădiniță a fost ca polițistă, voiam să ajut oamenii protejându-i în numele adevărului. Apoi am descoperit instrumentele medicale și am vrut să fiu infirmieră pentru animale. Ajunsă la școală am descoperit ce frumos este să fii Albă Ca Zăpada printre mulți pui, pitici, mi s-a trezit dorința de a-i învăța pe copii să facă fapte bune. Crescând am ajuns să iubesc mesajele din muzică, m-am apucat să scriu versuri, am cântat în corul bisericii. Examenele, nevoia financiară, situațiile din familii, toate m-au întărit să aleg să învăț să înțeleg omul, să înțeleg trăirile lui schimbătoare, așa că am început să studiez psihologia. Nu m-am oprit niciodată. Până în prezent am publicat 9 cărți de poezie pe care le-am semnat cu pseudonimul Natalia Micalona și 2 de dezvoltare personală. Lucrez ca psihoterapeut folosind terapia theta healing. Am colaborat și colaborez cu radio și tv online ca realizator al emisiunii cu și despre cultură „Tu-carte deschisă”.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
L.T.I. Volumul I și II de dezvoltare personală „Chei către suflet” le-am scris în șase ani de studiu al psihicului uman, al sufletului și al spiritului. Am căutat să înțeleg și să scriu despre pașii spre vindecarea omului, îmbunătățirea vieții lui, accesarea abundenței Divine. La baza ființei noastre este Dumnezeu, Atoatecreatorul. Pornind din acest punct putem accesa orice ne dorim, căci ceea ce ne dorim este deja în voia Divinității. Abundența este energia vieții pe care noi o avem deja, deci nu ne putem dori ce avem deja, însă ne putem dori să vedem ceea ce avem, ceea ce suntem, ceea ce este benefic să facem pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Am scris despre relațiile femeie-bărbat, copil-mamă, mamă-copil, om-om. Este o carte ușor de parcurs și ușor de înțeles.

B.N. Ce reprezintă titlul cărții pentru tine, ca scriitor?
L.T.I. Titlul reprezintă tema tuturor lucrărilor din carte, chei către suflet.

B.N. Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
L.T.I. Momentul în care mi-am vindecat prima rană sufletească a fost momentul în care am înțeles că am datoria să scriu, acesta fiind scopul vieții mele, să îi ajut și pe alții să se vindece de suferință.

B.N. Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
L.T.I. Nu pot să spun că există un singur om care m-a influențat. În primul și în primul rând totul a pornit din mine, apoi m-au influențat cursurile la care am participat, oamenii cu care am colaborat, colegii mei, profesorul meu, nevoile oamenilor.

B.N. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?
L.T.I. Suferința m-a inspirat cel mai mult și dorința de a ieși din suferință.

B.N. Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice. Există vreun adevăr în asta?
L.T.I. Scriitorii în momentul creație literare sunt singuratici, altfel nu ar mai fi autentici, dar după ce scriu își caută validarea printre semenii lor. Ne-am născut singuri dar nu ne-am născut să trăim singuri.

B.N. Care este cel mai important lucru la o carte în opinia ta?
L.T.I. Cel mai important lucru este titlul, el trebuie să reprezinte exact tema cărții, apoi cuprinsul.

B.N. Dacă ai scrie o carte despre viața ta, cărei perioade i-ai dedica cel mai mult timp?
L.T.I. Dacă aș scrie o carte despre viața mea, aș alege copilăria, aș scrie despre visele unui copil, despre fricile lui, despre curiozități, despre imaginație și interpretare.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
L.T.I. Cel mai mult am colaborat cu Editura Rotipo. Sunt oameni care te ajută dacă ai nevoie în editare, corectură, au un preț accesibil și sunt rapizi.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
L.T.I. Scriitorii români care m-au marcat sunt: Nichita Stănescu, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Pavel Coruț, Ioana Maria Orleanu, Elena Buică, Emil Străinu, etc.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
L.T.I. „Frecvența, puterea vibrației personale” autor Penney Peirce este cartea pe care o citesc, o recitesc pentru a mă reconecta la mine.

B.N. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
L.T.I. Autorul Pavel Coruț are multe cărți pe care le recomand pentru că are diferite teme interesante, accesibile oricărei stări de spirit pe care o ai. Alte cărți sunt „Vibrația calea către sine”, „Succesul cuantic”. Aceste cărți m-au inspirat mult, m-au educat practic.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
L.T.I. Piața din România are de toate. Un cititor sau un profesor pasionat de literatură ar fi minunat să meargă în fiecare librărie și să ofere seri de literatură, în opinia mea asta ar influența mult consumul de literatură. Arta e ca un drog plăcut care nu dăunează sănătății celui care o consumă.

B.N. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
L.T.I. Curajul de a scrie este o mare provocare. Practic cartea este oglinda unui autor dar și a cititorului său. Să fii tu însuți în fața tuturor este o provocare uriașă.

B.N. Se poate trăi din scris în România?
L.T.I. Nu se poate trăi financiar din scris în România, decât sufletește, psihologic.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
L.T.I. Activitatea mea este publicată pe facebook, pe youtube, în revistele online, pe site-urile dedicate literaturii. Cărțile cel mai ușor pot fi comandate direct de la autor.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
L.T.I. Vă mulțumesc pentru că v-ați oprit pe pagina mea și ați parcurs întregul interviu. Vă mulțumesc pentru feedback-ul pe care mi-l oferiți mereu. Viața este plină de oglinzi, voi sunteți minunați prin tot ceea ce faceți! Voi sunteți cei care mă inspirați!