Istoria presei în 3 cărţi

Trei autori, trei cărţi, trei moduri diferite de a prezenta lunga istorie a presei româneşti, dar şi a altor publicaţii distribuite pe teritoriul ţării noastre.

1. Istoria Presei Româneşti – Nicolae Iorga

Presa românească a apărut pe fundalul schimbărilor petrecute de-a lungul timpului în ţara noastră. În prefaţa cărţii Alexandru Condeescu afirmă ” Istoria presei române se confundă cu însuşi istoria României moderne.”

În prima parte, Nicolae Iorga ne vorbeşte despre influenţa presei străine , despre drumul ei până aici şi personalităţile care au susţinut şi încurajat răspândirea ziarelor. Urmând ca pe parcurs, în ordine cronologică, să prezinte fiecare publicaţie românească cu istoria ei şi “oamenii din spate.”

Este o carte foarte detaliată care prezintă în paralel, evoluţia presei raportată la istoria ţării. O lectură nu tocmai uşoară, dar recomandată pentru cei care lucreaza în domeniu şi nu numai.

nicolae-iorga-istoria-presei-romanesti-4977

2. Presa şi cultura – Ioan David

O carte despre produsul care şi-a făcut treptat apariţia în lume, ca urmare a proceselor evolutive prin care a trecut fiinţa umană.

Atent structurată, cartea cuprinde trei capitole care sunt prezentate detaliat: Începuturile presei în lume, Presa românească şi Presa românească din Banat.

Într-adevăr, este o carte care îşi propune în linii mari să prezinte mult mai concret situaţia din Banat în ceea ce priveşte presa. Cuprinde răspunsuri la întrebarile: Care a fost contextul în care au apărut primele publicaţii în această regiune? Cum s-au numit ele? Cum a influenţat apariţia ziarelor?

i-dav-2

3. Contribuţii la istoria presei române – Constantin Antip

Trecem la o altfel de scriitură. La un mod nou de a descrie evoluţia presei, de data aceasta doar a presei din România. Istorisirea începe cu secolul al XIX-lea şi se termină cu perioada comunistă.

Ce-i drept, se pune foarte mult accentul pe ce a însemnat presa în momentul în care puterea de stânga a preluat conducerea. Presa a dus o adevărată luptă, unde supravieţuirea a fost principala ţintă.

Este o carte foarte bine structurată, având patru părţi, capitole şi subcapitole. Detalii, multe detalii. 🙂

constantin-antip-contributii-la-istoria-presei-uniunea-ziaristilor-1964-a-457405-510x510

 

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.