De când mă știu, citesc și re-citesc ca și când aș respira. Am ajuns dependentă de cărți după ce l-am descoperit pe Harry Potter, asta acum destul de mulți ani. Atunci nu prea înțelegeam care este ideea unei cărți, cine e personaj secundar, principal sau episodic, dar știam că, citind, mă simțeam bine. Acum, după un timp relativ îndelungat, am realizat că menirea cărților e aceeași: să te facă să te simți bine. Am auzit undeva că scriitorii sunt cei care întâmpină probleme, iar cititorii iau totul de-a gata, fără nicio dilemă. Am fost dezamăgită, deoarece nu e așa. Între cititor și scriitor este o relație de interdependență, zic eu. Așadar, și scriitorii, dar și cititorii, au problemele lor. Despre problemele scriitorilor nu pot spune foarte multe, tot ce știu însă e că decizia uciderii unui personaj chiar îți poate da bătăi de cap! 🙂 Despre problemele cititorilor, îmi permit, oarecum, să vorbesc, așa că sunt tare curioasă dacă sunteți de acord cu mine 😀

Care ar trebui să fie următoarea care pe care să o citesc?

Întrebarea asta îmi macină existența încă de când am învățat să citesc. Am zeci de cărți necitite, deci ce ar trebui să fac? Să mă decid asupra uneia și să o citesc, nu? Dar ce voi face? probabil voi comanda cărți la nesfârșit, deși în biblioteca mea zac frumos așezate încă vreo duzină de romane necitite.

Ce să fac ca să am mai mult timp de citit?

Să renunț la job? Sau la facultate? Hmm, nu prea pare în interesul meu. Daar, aș putea renunța la somn, nu? Binecuvântat fie cel care a inventat lămpile pentru citit!

Cum să car trei cărți de câte 500 de pagini cu mine?

Da, întrebarea asta e mai mult decât reală! De un milion de ori m-am văzut în ipostaza în care trebuia să plec într-o călătorie și, firește, era necesar să îmi fac un stoc de cărți cu mine, dar..unde aș fi putut să le înghesui? În valiză, printre haine și cosmetice, unde există riscul să fie distruse? Nu, bineînțeles. De aceea există e-reader-ele. Știu, ele sunt un subiect tare controversat. Mie îmi plac dispozitivele acestea, și e-cărțile implicit, deoarece sunt mai mult decât practice. Și, deși mi s-a mai spus că așa îți strici ochii, eu nu-s de aceeași păreri, întrucât luminozitatea e-readerului imită lumina reflectată pe pagina unei cărți, nu a unui calculator/telefon/lanteră. Da, firește că preferatele mele (și ale, tuturor, cred) sunt cărțile fizice, pe care le pot pipăi și mirosi, dar pentru călătorii, e-readerele sunt un must have.

Să îndoi colțul paginii sau să folosesc un semn de carte?

Bineînțeles că eu, personal, aleg să folosesc un semn de carte, dar, ca sa evit ipocrizia, trebuie să recunosc că de multe ori am realizat că nu aveam nimic la îndemnână, așa că am îndoit colțul paginii, rușine să îmi fie 🙁 Asta se întâmpla când nu aveam habar de semnele de carte magnetice, de care nu mă pot despărți nicicum. Sunt singurele pe care nu le pierd, și dacă sunteți cu capul în nori ca și mine, vă vor ajuta mult, garantez.

Nu vreau să murdăresc coperțile, ajutor!

Acesta este unul dintre motivele pentru care citesc cu grija cu care mut un cactus dintr-un ghiveci în altul (cum spune una dintre autoarele mele preferate, Anita Aldea). Nu suport ideea distrugerii în orice fel a cărții, iar o copertă murdară mă scoate din sărite complet. Pe cuvânt că nici nu pot dormi noaptea, când știu că am murdărit-o, sau că mi-a fost înapoiată murdară (de asta nici nu prea împrumut cărți, din dorința de a le păstra intacte). Problema mea cu a murdări sau nu coperțile s-a sfârșit când am descoperit supracoperțile din pânză. Pe prima am primit-o cadou de la o tare dragă colegă, și anume Adelina Sănduleac, iar apoi am tot continuat să cumpăr, deoarece m-au salvat de multe ori. În afara faptului că sunt din cale-afară de drăguțe, sunt și utile.

Cam acestea sunt (unele dintre) problemele mele de cititor, alături de rezolvările pe care le-am găsit.
Desigur că mai sunt, dar toate la timpul lor 😀

Să ne citim cu bine!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022