O idee, un club, o revistă. Aceștia sunt pașii urmați de elevii Colegiului Național ”B.P. Hasdeu” din Buzău, care, alături de doi profesori cu planuri mari, au înființat, în urmă cu 3 ani, Clubul 3,14 (a nu se citi π), un club de facere și desfacere a ideilor.

De la publicarea primului număr al revistei În Agora, redactată în întregime de membrii clubului, a trecut ceva timp, în care multe s-au întâmplat: am participat la concursuri, am organizat acțiuni de voluntariat și evenimente care mai de care mai originale, ne-am mărit familia cu noi elevi talentați.

Un succes care ne-a motivat enorm a fost câștigarea concursului ”Rebel cu cauză”. Cauza noastră? Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța. Astfel a început bătălia noastră de partea cărților, bătălie în cadrul căreia am împodobit brazi de Crăciun cu numeroase cărți, am ajutat la construirea unei biblioteci într-un sătuc de munte, am donat volume unui cămin pentru persoane nevoiașe și am defilat pe străzile orașului costumați în romanele noastre preferate.

Cireașa de pe tort e reprezentată de noul număr la revistei, în care puteți găsi articole despre lectură, despre arte, idei în formare și interviuri cu oameni deosebiți, printre care se numără Iv cel Naiv și Ada Milea. Munca pentru revistă a fost plăcută, dar dificilă.

Cu câte 10 variante de aranjare în pagină pentru fiecare articol – rescris, evident, de 7 ori -, cu schimbări de imagini, culori și fonturi, cu numeroase idei ce ne cereau să le dăm glas, de la literatură la artă fotografică și muzică, de la povestea noastră și a cărților până la probleme spinoase, cum ar fi mult dezbătuta limbă română, revista cuprinde, între coperțile ei, o părticică din fiecare membru al Clubului 3,14, care a așteptat să o țină în brațe și să o citească de când era, încă, doar o idee frumoasă.

În Agora, nr. 2-3, va fi lansată joia aceasta, pe 11 mai, la Cafeneaua Artiștilor din Buzău, la ora 18:00. Proaspăt scoasă de sub tipar, această revistă e ”copilul” nostru, încununarea eforturilor noastre și a unei munci titanice, am putea spune. Au fost necesari doi ani ca să o redactăm, ca să scriem și să rescriem fiecare articol, ca să rearanjăm fiecare pagină de 10 de ori.

Dar, credem noi, rezultatul a meritat, fapt demonstrat și de primul succes al copilului nostru, care, plecat în vizită la Iași, s-a întors cu premiul I, obținut la Simpozionului Internațional ”Literatura și celelalte arte”. Dorim, așadar, să o distribuim publicului dependent de cultură din România, care, sperăm noi, o va primi cu căldură.

Vă așteptăm la lansarea ce se anunță a fi un eveniment deosebit și – de ce nu? – pe pagina de Facebook a revistei (https://www.facebook.com/agora314), unde puteți găsi câteva articole care să vă ajute să-i luați pulsul.