Când avea 11 ani, a început să meargă la școală alături de copii obișnuiți, din mediile cele mai diverse ale țării.  Fiecare prim trimestru al anilor de liceu a fost petrecut la Castelul Peleș, în prezența Regelui Carol al II-lea și a Curții Regale. La 19 ani, ziua în care și-a dat bacalaureatul a coincis cu cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord în fața ultimatumului sovietic.

Este vorba despre Regele Mihai, suveranul român pentru a cărei educație a fost creată Clasa Palatină.

la-scoala-cu-regele-mihaiVă invităm miercuri, 2 noiembrie, de la ora 18:00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, București) la evenimentul de lansare a cărții La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine de Tudor Vișan-Miu (colecția Istorie cu blazon), o sinteză solid documentată despre formarea Regelui Mihai și despre specificul Clasei Palatine, o metodă de educare cu adevărat originală menită să familiarizeze viitorul suveran al țării cu tânăra elită a tuturor categoriilor sociale și a tuturor provinciilor istorice.

Astfel, autorul Tudor Vișan-Miu reunește citatele unor scriitori consacrați care au abordat această temă, memoriile Regelui și ai colegilor săi de școală, precum și documente inedite din portofoliul Arhivelor Naționale și din presa vremii.

Prin intermediul acestora, cartea recreează cu migală contextul politic și social al epocii, precum și tensiunea unei perioade tulburi a istoriei României.

Vor lua cuvântul:

Georgeta Filitti, istoric

Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român

Filip-Lucian Iorga, inițiatorul și coordonatorul colecției Istorie cu blazon