Lansarea volumului

NESUPUSELE

O poveste de basm

Femei din România care au făcut diferența

 Editura Univers va lansa duminică, 9 decembrie, ora 16, la Seneca Anticafe, (Str. Arhitect Ion Mincu Nr 1, Bucuresti )  volumul colectiv “Nesupusele – o poveste de basm” în prezența autoarelor: Cristina Andone, Laura Grunberg, Iulia Iordan, Victoria Pătrașcu si Adina Rosetti.

Cele cinci scriitoare “de basm” ne aduc o sută de povești care merită să fie spuse. Despre modele feminine, despre valori, despre alegeri de viață, despre întrebări. Cum să rămâi într-un mediu care îți livrează impecabile uniforme? Cum să creezi armonii când partitura lumii pare să-și fi scuturat toate notele? Cum să trăiești cu demnitate când nu mai ai nimic? Cum să aduci poveste și lumină când ți se iau toate cuvintele? Cum să-ți spui adevărul când nimeni nu e pregătit să asculte? Și mai ales – cum să-l asculți? O sută de povești despre femei remarcabile din România. De fapt, tot atâtea rostiri răspicate: „Da, se poate“, „Da, acum și aici“, „Da, eu“. Pentru că împlinirea nu se măsoară în cifre, ci în cuvinte de poveste: cât de mult crezi, cât de mult speri, cât de mult faci, cât de mult ai grijă, cât de mult iubești.

Ce înseamnă o viață de succes? Doar recunoaștere publică – funcții, premii? Sau înseamnă și a face lucruri mărunte, dar importante, indispensabile în viața de zi cu zi, apreciate (sau nu) de cei din jurul tău? Nesupusele” sunt femei din România, de vârste, etnii, meserii, religii diferite, a căror viață este impresionată și despre care cele cinci autoare, ele însele niște ,,nesupuse’’, au vrut să le povestească celor mici, dar și adolescenților, mai ales că manualele de școală le ignoră pe nedrept. Sunt femei „de succes” în sensul tradițional al termenului, dar și într-un sens mai generos – în care reușita înseamnă diplomație, adaptare asumată la vremuri, empatie, grijă pentru aproape, implicare discretă, coloană vertebrală, modestie. Sunt femei cu nume și prenume, dar și femei generice, personaje colective.