În acest sfârșit de săptămână, bibliofilii și pasionații de istorie sunt invitați să participe la un eveniment editorial de excepție: lansarea volumului „Iuliu Barasch – Medicină de pionierat în Țara Românească”, o lucrare ce îmbină magistral domeniile medicinei și istoriei. Evenimentul, organizat de Editura Corint, se va desfășura sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, fiind o ocazie unică de a descoperi viața și opera unui pionier al medicinei românești.

Iuliu Barasch, un nume care rezonă cu inovația și umanismul în medicina secolului al XIX-lea, este personajul central al acestei cărți. Evreu de origine, cu o formație medicală solidă obținută la Berlin și o minte ascuțită și curioasă, Iuliu Barasch a ales să-și dedice viața și cariera îmbunătățirii sistemului medical din Valahia. A fost nu doar un medic dedicat, dar și un reformator, un intelectual poliglot și un umanist care a contribuit semnificativ la modernizarea medicinei și societății românești din acele vremuri.

Cu o abordare empatică și umoristică, Iuliu Barasch a studiat și descris cu acuratețe bolile, epidemiile și provocările medicale ale epocii sale, lăsând în urmă un mozaic valoros de cunoștințe și înțelepciune. Contribuțiile sale diverse, inclusiv înființarea primului spital de copii din Valahia și implicarea în diverse mișcări sociale și politice, îl conturează ca un personaj complex și influent al secolului al XIX-lea.

La eveniment, discuțiile vor fi conduse de un panel impresionant de specialiști, printre care se numără Lidia Trăuşan-Matu, cea care a îngrijit ediția și care va oferi informații prețioase despre procesul de cercetare și redactare. Alături de ea, se vor afla și alți experți și istorici care vor contribui cu perspective și analize relevante.

Pentru iubitorii de carte și istorie, acest eveniment promite o incursiune fascinantă în trecut, oferind în același timp o perspectivă proaspătă și inovativă asupra istoriei medicinei românești. Nu ratați o seară de neratat, plină de descoperiri și dialoguri stimulative, ce promit să îmbogățească orizonturile cunoașterii participanților.

Top 100 cărți ale anului 2023