Lecţia #2 Greşeli frecvente ale limbii române

Să tragem o privire peste cuvintele din campania Corect/Greşit din această săptămână de pe pagina de Facebook. 🙂 Nu strică o mică lămurire.

1. Conştiinţă/Conştinţă 

Termenul “conştiinţă” vine de la “a şti” plus  prefixul “con-” şi sufixul “-inţă”. De aici ne putem da seama că întotdeauna scriem cu doi “i” termenul conştiinţă.

2. Delincvent/Delicvent 

Aminteam săptămâna trecută de termenul “escroc” pe care toată lumea îl pronunţă “excroc” deoarece este mai uşor de rostit. Aşa este şi în cazul cuvântului de astăzi. Se întâmplă să omitem litera “n” şi astfel pronunţăm greşit.

3. Redactor-şef/Redactor şef 

Redactor-şef este un substantiv compus şi întotdeauna se scrie cu cratimă, deoarece fără nu are nicio noimă: nu ştim ce este termenul şef, adjectiv poate, dar nu are cum.

4. Noştri/Noştrii

În limba română sunetul “i” dă bătăi de cap multor oameni. Niciodată nu ştim cu câţi “i” să scriem anumite cuvinte. O regulă de aur: noştri sau voştri au un singur i.

5. Mi-ar plăcea/Mi-ar place

O luptă strânsă se dă, de mult timp, între verbul la infinitiv a place şi a plăcea. Corect este a plăcea. Am ţinut să fac această precizare deoarece condiţionalul-optativ mi-ar plăcea, pronunţat greşit mi-ar place, se formează cu infinitivul verbului. Mare atenţie!

Sursa: Radio Timişoara, emisiunea Să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte, Prof. Dr. Marcel Tolcea

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. barbalata mirela
    Reply

    Bine punctat.
    Este bine sa ne reamintim aceste reguli 🙂 din gramatica limbii romane.

POST A COMMENT.