Să vedem ce “noutăţi” în materie de greşeli ale limbii române ne-a adus săptămâna care tocmai s-a încheiat.

1. Membri/Membrii

În cazul unor cuvinte al căror radical se termină într-un grup format dintr-o consoană urmată de l sau r, i vocalic este sonor şi formează silabă: aştri, membri, umpli, albaştri. Sub influenţa pronunţării, cuvintele de acest tip se scriu greşit, dublând vocala i.

Ca să vă fie uşor, vă dau un pont. Luăm exemplul “Aşteptăm vizita a cinci miniştri.” Înlocuim cuvântul miniştri cu alt substantiv, baieti. Ce putem observa? Că nici să ne dorim nu scriem cu doi i.

2. Aceea/Aceia

De cele mai multe ori se merge după principiul scriem cum pronunţăm. Dar totuşi, eu spun că înainte să scriem mai bine gândim puţin.

Formele de feminin singular ale demonstrativului de depărtare şi de identitate, se scriu greşit deoarece se pronunţă la fel ca formele de masculin plural, care se scriu aceia, aceiaşi. Pentru a diferenţia aceste forme, trebuie să reţinem că forma de feminin singular se scrie cu -ea şi masculin plural cu -ia.

3. O dată/Odată.

Am dat exemplul pe pagina noastră de Facebook, Mulţumesc încă o dată pentru sprijinul acordat pentru a arăta că  o dată în acest context este locuţiune-numeral, exprimând ideea de repetare.

Când putem înlocui cu odinioară, cândva, atunci scriem odată. 🙂

4. Ciocolate/Ciocolăţi

În limba română substantivele de genul feminin au, în mod frecvent, la plural, una din desinenţele -i sau -e. Multe substantive cunosc în limba actuală variante cu ambele desinenţe însă norma impune cel mai adesea una singură, fie cu -i (coli, nu coale; plăpumi, nu plapume; sorţi, nu soarte), fie cu -e (ciocolate, nu ciocolăţi; comune, nu comuni; îngheţate, nu îngheţăţi).

5. Dragile/Dragele

Substantivul drag are în felxiune, potrivit normei morfologice actuale, doar trei forme, forma de feminin plural fiind aceeaşi cu cea de masculin plural: dragi colegi, dragi colege. Deci, trebuie doar să ştim că există două forme identice, dar doua genuri diferite, ca să nu mai greşim.

Sursa: 101 greşeli gramaticale de Isabela Nedelciu