Lecția #5 Greșeli frecvente ale limbii române

Să vedem cine a fost activ pe pagina de Facebook și este curios să vadă explicația termenilor de săptămâna care acum se încheie. 🙂

1. Vise/Visuri

Sunt două cuvinte perfect corecte, dar – întotdeauna un dar – trebuie să le folosim corect în context. Este simplu: folosim vise când facem referire la imagini și procese psihice din timpul somnului, iar visuri când ne gândim la dorințe, aspirații, iluzii.

2. Ultimele/Ultimile

Această greșeală apare deoarece se folosește la feminin plural sau neutru plural cu desinența i, în loc de e. Folosirea greșită a formei ultimile are o explicație fonetică: vocala i, aflată în vecinătate influențează vocala următoare e, care se transformă în i. Fenomenul fonetic produs în această situație se numește asimilare.

3. Copiază/Copiează

Forma corectă a verbului a copia este copiază, nu copiează. Greșeala se produce din cauza faptului că, în cazul celor mai multe verbe de același tip, apare în structura sufixului alternanța vocalică e/ea la persoana a III-a (aterizez vs aterizează, desenez vs desenează, lucrez vs lucrează).

4. Să aibă/Să aibe

Verbul a avea are la conjunctiv prezent, persoana a III-a, ca toate verbele terminate în -ea la infinitiv, desinența: să aibă. Utilizarea desinenței -e se poate explica prin analogie cu verbele cu infinitivul în , care, la conjunctiv, au, față de indicativ, desinența -e (el cântăsă cânte, el mănâncăsă mănânce)

5. Să fi fost/Să fii fost

Adesea se greșește în acest caz deoarece se confundă forma verbului a fi la conjunctiv prezent, pers. a II-a sg. (tu să fii), cu auxiliarul fi, identic cu infinitivul din componența conjunctivului perfect. Acest auxiliar este invariabil, prin urmare se scrie cu un singur i la toate persoanele.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.