Lecția #7 Greșeli frecvente ale limbii române

O nouă săptămână închieiată, noi greșeli în limba română. Le alegem pe cele mai frecvente, cele rare le dăm uitării, eh, se mai intâmplă.

1. Doi ”i”/Doi de ”i”

Din câte am obervat, multă lume nu este de acord cu expresia doi i deoarece o găsesc foarte confuză. Mai ales când spui am luat la matematica doi trei și doi șapte. La o primă vedere te bagă în ceață. DOOM-ul acceptă forma doi i, deoarece sunetul este masculin, cât și neutru: doi i sau două i-uri. Și acum am în minte exemplul profesoarei de Limba Română ”doar nu vezi pe stradă doi de măgari”

2. Confort/Comfort

Un termen des utilizat mai ales atunci când în vânzări producătorul încearcă să ne vândă ceva. Oferă confortul din lume. Varianta corectă este cea scrisa cu litera n, confort – totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă, igienică.

3. Aderă/Aderează

  • Ind. prez., pers. I sg. ader, nu aderez
  • Ind. prez.pers. a III-a sg. şi pl. aderă, nu aderează
  • Conj. prez., pers. a IlI-a sg. şi pl. să adere

4. Adaos/Adaus

Un substantiv neutru, cu sensul de a adăuga ceva, suplimentar. Întotdeauna se scrie cu o, adaos, formă acceptata de DOOM.

5. Așază/Așează

O greșeală chiar des întâlnită, mai ales atunci când vine vorba de pronunție, din grabă. Forma corectă de indicativ prezent persoana a treia singular şi plural a verbului „a (se) aşeza” este „aşază”. Aşază, cu a, de la radicalul aşaz- şi terminaţia .

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.