Listă actulizată de lecturi obligatorii

Așa e, cu toții am trecut prin chinul anilor de școală, când profesorii ne obligau să citim diverse cărți, fie că ne plac sau nu. Și cu toții am simțit revolta zbătându-se în vene când în loc de Jocurile foamei eram obligați să citim Mara. Argumentul profesorilor este că romanele pe care le citesc adolescenții astăzi nu sunt educative și că nu avem nimic de învățat din ele.

O fi adevărat însă? Ca să vă răspundeți la această întrebare, am făcut un top al cărților young adult care ar trebui să fie pe lista lecturilor obligatorii în școli 😀

Trenul orfanilor

1. Trenul orfanilor, de Christina Baker – O poveste dramatică și adevărată, despre curaj și supraviețuire, din care toți elevii ar putea învăța despre cât de dură poate fi viața și cum poți să-ți schimbi destinul.

detalii despre carte aici ➤


Hotul de carti - Markus Zusak

2.  Hoțul de cărți, de Markus Zusak – Cartea fenomen a anului 2014 ar trebui să fie pe   toate listele de lecturi școlare obligatorii, deoarece este un adevărat război între coperți. Adulții o iubesc, adolescenții o iubesc. Toată lumea o iubește! De asemenea,  cartea este în întregime plasată într-un cadru de o mare importanță  istorică, un plus pentru a fi adăugată pe lista lecturilor obligatorii.

detalii despre carte aici ➤


3. Alter.ego, de Alter. Ego. - Ana ManescuAna Mănescu – O poveste din care toți adolescenți pot învăța despre cum e viața cu adevărat și se pot autocunoaște, pot deveni oameni cu adevărat. Această carte ar trebui să fie pe lista lecturilor școlare obligatorii pentru că nu te minte în niciun fel și reprezintă chintesența existenței tale ca ființă umană.

detalii despre carte aici ➤


De Neinvins - Laura Hillenbrands

4. De neînvins, de Laura Hillenbrand – Tinerii ( și nu numai) pot realiza ce înseamnă cu adevărat să lupți pentru a trăi din acest roman plasat într-un cadru istoric de o mare importanță pentru omenire. Merită așadar să fie adăugat pe lista lecturilor școlare obligatorii? Cu siguranță! 😀

detalii despre carte aici ➤


5. Eu suntEu sunt Malala - Malala Yousafzai si Christina Lamb Malala, de Malala Yousafzai – Autobiobgrafia tinerei care a schimbat lumea merită să fie citită de elevi; nu numai că pot descoperii tehnicile creării unei biografii de succes, dar vor reuși să captureze esența vieții și vor descoperi o autocaracterizare de succes a tinerei care a câștigat, recent, premiul Nobel pentru Pace.

detalii despre carte aici ➤


Codul lui Da Vinci - Dan Brown

6. Codul lui Da Vinci, de Dan Brown – Misterul bine creionat în paginile acestei cărți vor pune mințile tinerilor la încercare, în speranța rezolvării unui puzzle care pare fără răspuns.

detalii despre carte aici ➤


Harry Potter si piatra filozofala - J. K. Rowling

7. Harry Potter, de J. K. Rowling – Nu putea să lipsească de pe listă, nu-i așa? Cred că e cea mai bună carte din categoria literatură pentru copii din toate timpurile, și adolescenții cu siguranță ar citi-o cu plăcere dacă ar fi pe lista de lecturi școlare obligatorii.

detalii despre carte aici ➤


Scandaloasa Poveste A Lui Frankie Landau-Banks - E. Lockhart

8. Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau Banks, de E. Lockhart – o poveste cu și despre adolescenți, în care elevii nu numai că se vor regăsi, dar vor încerca să pătrundă în mintea plină de dileme a unei adolescente rebele.

detalii despre carte aici ➤


Solenoid - Mircea Cartarescu

9. Solenoid, de Mircea Cărtărescu – O carte pe  care elevii ar adora s-o vadă pe lista lecturilor obligatorii. Despre drame, iubire, tristețe, suferință, durere, anxietate și plăcere, adolescenții ar intra în pielea unui adevărat analist încercând să descopere esența unui caracter.

detalii despre carte aici ➤

 

Acestea sunt o parte dintre lecturile pe care noi am fi încântați să le vedem pe lista lecturilor școlare obligatorii, pentru că din fiecare carte citită tinerii pot învăța ceva. Și nu există cărți bune și cărți rele, există doar cărți iubite mai mult și cărți iubite mai puțin, care așteaptă pe rafturi, dornice de atingerea unui cititor care să le adopte.

Tu cu ce cărți ai completa această listă? 😀

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

Website Comments

 1. Bea Tryx
  Reply

  Super Lista, Am Citit Și Eu Câteva Din Ele Și Sunt De Acord Cu Argumentele. Problema E Că Ceea Ce Este Obligatoriu De Citit La Școală, Este Învechit După Părerea Mea, Era Altă Perioadă, Acuma Este Alta. Adică Ion Nu O Avut Probleme De Genul Că Cineva Îți Ia Identitatea Și Se Folosește De Ea Pe Facebook, Ca Un Exemplu. Nu Am Nici O Problemă Cu Lectura Care Trebuie Să O Studiem În Școală. Eu Una Cu Drag Citesc Eliade Și Rebreanu Etc. Și Dacă Profesorul Știe Să Predea Te Face Să Iubești Cartea Pe Care Ai Zis Că Nici Moartă Nu O Citesc ( Eu Am Pățit-o ) Numai Consider Că Ar Mai Trebui Revizuite Și Adaptate La Problemele Actuale Pe Care Le Au De Înfruntat Tinerii Din Ziua De Azi.

 2. beatrice5921
  Reply

  Eu as mai pune pe lista si “Sub aceeasi stea” a lui John Green. Ma bucur ca cineva ma intelege, eu pur si simplu urasc majoritatea cartilor pe care le avem pentru scoala. Am de gand sa incerc toate titlurile pe care nu le-am citit de pe lista voastra. :):)

 3. indus
  Reply

  O selecție foarte aiurea… cum poti sa alaturi pe o lista de lecturi obligatorii scolare, chiar si ipotetica, un roman al unui mare scriitor roman pe care l-as recomanda dupa 20 de ani, cu un roman de debut (probabil a unei prietene), Harry Potter care poate fi un must-read, dar pentru copii de sub 14 ani si un kitsch comercial cum e Dan Brown?!! Nu-ti dai seama ce confuzii creezi, ca sistem de valori… bine ca astia ca voi nu alcatuiesc programa scolara 🙂

 4. simona
  Reply

  Eu sunt mama unui copil care a inceput sa urasca sa citeasca din cauza acestor lecturi obligatorii, povesti creionate acum 100-200 de ani si care nu mai au nicio legatura cu realitatea in care traim. A redescoperit placerea cititului atunci cand i-am cumparat o carte care vorbeste despre lumea noastra cu acel umor pe care doar ei il pot intelege. Bineinteles ca invatatoarea a caracterizat cartea drept o porcarie (porcarie pe care o citeau 90% din elevii din acea clasa) si le-a mai trecut pe lista niste carti din secolul trecut. Am dori cu totii sa se schimbe ceva in programa, dar nu stiu daca…sau cand…

  • Arianna Suduc Arianna Suduc
   Reply

   Așa este, Simona. În plus, dacă tinerilor li se impune să citească numai lecturi ale secolului trecut, ei vor crește cu mentalitățile din secolul trecut. Sperăm însă că și cei care realizează listele de lecturi obligatorii își vor da seama de acest lucru, până nu e prea târziu 🙂

 5. Călător prin viață
  Reply

  Profesoara e mai bătrână oare? Eu am avut parte de profesori de toate vârstele care ne-au încurajat să citim. Să citim orice! Pentru că așa ne vom forma singuri genul de literatură care ne place și citind orice ne vom da seama în timp ce este literatură de calitate și ce nu.
  Păcat că profesorii de azi au rămas undeva în trecut…

  • simona
   Reply

   Invatatoarea care i-a dat acea replica era batrana, la modul ca anul urmator a iesit la pensie 🙂 Acum au o invatatoare tanara, care pana in momentul asta nu are o problema cu ceea ce citesc ei atata timp cat citesc. Pana la urma, asa cum ai spus si tu, isi vor da singuri seama ce inseamna literatura de calitate si ce nu, iar pana atunci e datoria mea de parinte sa o indrum si sa-i selectez lecturile…

 6. Marinela Gherghelas
  Reply

  Cartile de la sectiunea YA mi se par putin simpliste, desi mi-au placut toate cartile din categoria aceasta, nu le consider insa vitale .

POST A COMMENT.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.