Literatura de azi- antagonismul constructiv

Antagonismul constructiv, acel zel neostenit a două forțe opuse din care rezultă nu neapărat un haos zgrunțuros, ci mai degrabă o materie ademenitoare, pe care omul, aflat în diverse stadii evolutive, se va pricepe să le trieze cumva, în funcție de oportunități, interese sau simple capricii, există și în literatură.

jan_lievens_-_still_life_with_books

Îndrăznesc să-l asemuiesc cu zicala ” când doi se ceartă al doilea câștigă”.

Poate că la început, în faza de orbecăire a genezei, antagonismul literar a fost de fapt o orgolioasă dihotomie, o schismă contorsionată care și-a tot pierdut din strălucirea stindardului odată cu împărțirea unei moșteniri între mult prea mulți pretendenți care, mai târziu, s-au transformat în năzuroși pater familias.

Nu antagonismul ca fenomen mă atrage, ci puterea lui constructivă, un fel de minus+minus perceput ca o sumă, nu neapărat ca un întreg, ci ca mai multe felii din care poți alege.

Opționalul ivit din pântecul antagonismului constructivist, lipsit de animozități pestilențiale, îmbie cititorul, inoculându-i în generozitatea sufletului ideea de prinos literar.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.