Dup ani de cenzură, pseudo-morală sau politică, dar mai ales după nedrepte înfierări ale unor scriitori care au îndrăznit ceva mai mult în numele dreptului la liberă exprimare, literatura autohtonă, dorind să redea cât mai fidel realitatea cotidiană, a dărâmat tabuurile lingvistice, poate uneori ceva mai agresiv, sărind peste anumite etape intermediare.

Poate că, din pricina lipsei acestui prolog al dezinhibării lingvistice, au existat de-a lungul timpului nenumărate stigmatizări ale unor scriitori, unele nejustificate, ba chiar de-a dreptul parșive. Nu toți oamenii sunt capabili să înfrunte dintr-odată întregul adevăr.

Configurația realității din cărți s-a schimbat brusc, inoculând peste filele cărților o altfel de lume, lipsită adeseori de idilicul odorizant, analgezic sau chiar panaceic, o lume pe care mult încercata națiune deja se obișnuise să o ascundă sub preșul de la intrarea în casa sufletului. Astfel că cititorii, care în marea lor majoritate erau obișnuiți să joace rolul struțului care înghite înainte de a mesteca, s-au trezit cu un produs greu de digerat, mai ales în lipsa unei adecvate ”prescripții medicale”.

Când mă refer la această dezinhibare lingvistică, sub absolut toate laturile ei, nu vorbesc neapărat despre alunecarea în promiscuitate în numele dreptului constituțional la libera exprimare, nici la un anumit paralelism între erotism și pornografie, ci la dezbărarea de sub apanajul falselor valori ale unor oameni deprinși cu excursiile în cerc și axiomizarea șablonardismului.

Astfel că lumea trebuit să accepte aceste calități și defecte ale felului de a fi, dar mai ales faptul că, nu de puține ori, calitățile și defectele se întrepătrund în ghemotoace de oscilantă trăire.

Limbajul literar a devenit vioi și lapidar, circumscris evolutiv mixajului dintre vechi și nou al unei lumi care tocmai își desoperise propria nemărginire prin deschiderea largă a porților.

Despărțindu-se patibular de promoroaca marii majorități a metehnelor, literatura română a început să ofere cititorilor creații din ce în ce mai bulversante și ademenitoare, pline de o magnetizantă vervă, dezvoltând multitudinea genurilor literare.

Într-o îndrăzneață încercare de recreionare a hierofanicului literar și acceptare a literaturii ca un amestec gloduros de comercial și artă, cartea românească, cu precădere beletristica și memorialistica, a dăruit cititorilor acel dulce și revigorant amestec de mângâiere și pălmuire în numele dreptului la liberă exprimare și a redării realității prin ochii și sufletul iubitorilor de litere.