Literatura română sub sărutul matriarhatului

În literatura română, dominată la începuturile ei, adică undeva pe la începutul secolului XIX, de scriitori de gen masculin, adevăratele eroine s-au lăsat îndelung așteptate. Deși pe atunci existau, într-adevăr sporadic, anumite scriitoare, precum Elena Văcărescu, Martha Bibescu, Veronica Micle și Iulia Hașdeu, literatura acestora era una precară și limitată, în care personajele feminine principale îndrăzneau arareori să sfideze canonicul vremurilor respective.

Unele raze ale îndrăznelii apar odată cu Hortensia Papadat-Bengescu, Rodica Ojog-Brașoveanu, Ileana Vulpescu, Ana Blandiana și Nora Iuga.

Începuturile secolului XX aduc în prim-planul literaturii românești personaje feminine din ce în ce mai îndrăznețe, sofisticate, prinse între un amestec de franțuzism și germanofilism, arareori cu accente slavone, lumea privind, încă de pe atunci, mai degrabă spre latinismul istoric atât de des invocat, mai abitir decât spre ortodoxismul radical al lumii chilirice. Eroinele frizau aproape ostentativ canonicul în numele unui trâmbițat progres în care fusese inclus de-a valma, justificat sau nu, feminismul care își trăgea seva din sandinism și din madame Pompadour,  dansând periculos între statutul de vestală sau mesalină.

Apoi, după anul 1945, feminismul din literatura română s-a mecanizat, la fel ca tot ceea ce a existat în acele vremuri în spațiul carpato-danubiano-pontic. Astfel că literatura epocii comuniste, rigidă și nejustificat de țanțoșă, ne-a dăruit pătrățoase personaje feminine din care grația de altădată se scursese într-un mod aproape inexplicabil, aducându-se în prim-plan ”mama-eroină”, aproape androginizată într-un mod grotesc, eroticul și carnalul, senzualitatea și tendențiozitatea fiind ascunse dintr-odată sub preșul de la intrare.

După revoluția din 1989, literatura română a fost invadată de scriitoare de duzină care, prinse în mrejele unei pseudoliteraturi angoasante, au dăruit lumii tone de maculatură.

Totuși au apărut și scriitoarele adevărate, precum Hertha Muller, Ruxandra Cesereanu, Doina Ruști, Daniela Zeca-Buzura, care au dat literaturii autohtone opere de neuitat. La momentul actual nume precum Ana Barton, Ana Mănescu, Lavinia Călina, Cristina Boncea și multe alte scriitoare, se străduiesc (unele dintre ele chiar reușesc) să ne ofere veritabile personaje feminine, pline de vervă și personalitate, între spiritual și carnal.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.