Literatură versus non-literatură

Știu. Într-un război de genul literatură versus non-literatură doar timpul cerne totul. Timpul și eventuala acaparare a cititorilor în mrejele unui geniu.

Multe războaie de acest gen s-au purtat de-a lungul veacurilor, de la primul condei care a încrustat un gând, o povață sau o șoaptă culeasă de pe bolta Parnasului, până în zilele noastre. Procesele intentate de literați nonliteraților și viceversa s-au ivit mai tot timpul, precum ciupercile după ploaie.

Probabil că voi, dragi iubitori de literatură, știți prea bine despre multitudinea de zvonuri care au circulat pe seama inegalabilului Mihai Eminescu, care a fost acuzat la un momentdat de nonliteratură. Probabil că știți de scârba cu care I.L. Caragiale a plecat din patria noastră, preferând să se contopească cu țărâna nemțească. Probabil că știți faptul că despre mulți dintre clasicii literaturii române s-au proliferat nenumărate acuzații de alcoolism, preacurvie, plagiat, lipsă de inspirație și multe altele. Rezultatul? Mihai Eminescu, I.L Caragiale, Nichita Stănescu, Marin Preda și alții au fost. sunt și vor fi clasicii literaturii autohtone, cei pe ai  căror umeri se clădește literatura din zilele noastre.

carti

Nu aș vrea să vă vorbesc despre legionarismul lui Mircea Eliade, despre anumite scăpări ale lui Nicolae Iorga sau despre comunismul îndârjit al lui Zaharia Stancu și nici despre pana de scris folosită în anumite vremuri drept stilet otrăvit.

Numai are importanță acum. Importante sunt poeziile lui Eminescu, care ne purifică sufletul cu aceeași penetrantă vigoare. Importante sunt schițele lui Nenea Iancu, care chiar și acum sunt ale dracului de actuale, deși au trecut o grămadă de ani de atunci. Importantă este ” Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, istoria pe care ne-a răsfirat-o peste pleoape Iorga. Sărutul șchiop din versurile lui Nichita, privirea căprioarei lui Labiș, ”Moromeții”, ”Viața ca o pradă”,  zugrăvirea lui Iisus din poemele lui Panait Cerna. Restul este doar cancan, un  soi de inutilă gargară a celor neputincioși sau, dacă vreți, un soi de rânjet slut al vulpii care nu ajunge la struguri.

 Timpul cerne tot și bineînțeles voi dragi iubitori de carte, care aveți datoria morală de a nu lăsa adevărata literatură să piară. Citiți, vă rog!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Barbalata Mirela
    Reply

    Bine spus 🙂
    Ce se spune despre viata personala a fiecaruia dintre acesti autori (si nu numai) tine de viata personala, buna sau rea, piperata sau nu (toti suntem oameni, sa nu fim ipocriti ); ceea ce conteaza este opera in sine.

POST A COMMENT.