Recenzie ”Memoriile Domnului Roșu” de Celestin Cheran

by | Aug 27, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA MEMORIILE DOMNULUI ROȘU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Volumul ”Memoriile Domnului Roșu”, scris de Celestin Cheran, cuprinde douăzeci de proze scurte și este câștigătorul concursului de debut organizat de Herg Benet în anul 2014.

coperta-memoriile-domnului-rosu

Ieșind din chenarul prozei realiste pentru a se cufunda într-un fantasy cu tentă de bizar, de mister indestructibil, scriitura lui Celestin Cheran are în cuprinsul ei exact doza necesară de originalitate, fără vreun fel de exagerare, și asta datorită unei forme pure de empatie, prin intermediul căreia realul se leagă de imaginar printr-un cordon ombilical ce unește trecutul, prezentul și viitorul într-un ghem perfect omogen.

Scriind fără a face uz de șubrede șabloane, condeiul junelui scriitor pare a fi mai liber decât însăși noțiunea de libertate, permițându-și să zboare peste grăunțele grunjosului timp, dorind să eternizeze clipa, cea în care se poate spune totul în doar șase sau poate mai multe cuvinte.

Autor al unui gen de fantasy ceva mai soft, autorul nu se dezice întru totul de realitate, ba chiar își trage seva ”rătăcirilor literare” din existența acesteia, pentru ca mai apoi, precum un sculptor ce-și face din lut o credincioasă amantă, împletește neasemuite povestiri magnetizante.

Abordând subiecte aparent inabordabile pe de-a întregul, precum povara tâmplelor ninse, dezrădăcinarea lăuntrică, frica manifestată sub un infinit de chipuri, Celestin Cheran dă dovadă de o extraordinară pricepere în alipirea elementelor dispersate, unind Sudul și Nordul în anticamerele felului de a fi ale surprinzătoarelor sale personaje.

Îmbinarea realului și a irealului, a certitudinii cu posibilul, ăntr-o viguroasă spirală plină de virilitate și avânt literar, amintește într-o oarecare măsură, păstrând totuși proprțiile, de proza fantastică a lui  Mircea Eliade, dar și de cea a unui ”coleg de breaslă” ceva mai tânăr, A.R. Deleanu.

Sunt ferm convins că vom mai auzi vorbindu-se de Celestin Cheran în peisajul literar. Până atunci însă, citiți această carte, pentru că merită.

Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MEMORIILE DOMNULUI ROȘU?

Vezi toată lista de cărți scrise de Celestin Cheran sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MEMORIILE DOMNULUI ROȘU CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Memoriile Domnului Roșu
Autor: Celestin Cheran
An apariție : 2015
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 27.08.2016
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

"Psycho" este un roman horror absolut scris de autorul american Robert Bloch. Cartea a fost publicată în anul 1959, și la un an după lansare a avut parte și de prima sa ecranizare, filmul Psycho din 1960, regizat de Alfred Hitchcock.  Cartea "Psycho" de Robert Bloch...

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin...

0 0 vote
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2103 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments