Recenzie ”Memoriile Domnului Roșu” de Celestin Cheran

by | Aug 27, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA MEMORIILE DOMNULUI ROȘU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Volumul ”Memoriile Domnului Roșu”, scris de Celestin Cheran, cuprinde douăzeci de proze scurte și este câștigătorul concursului de debut organizat de Herg Benet în anul 2014.

coperta-memoriile-domnului-rosu

Ieșind din chenarul prozei realiste pentru a se cufunda într-un fantasy cu tentă de bizar, de mister indestructibil, scriitura lui Celestin Cheran are în cuprinsul ei exact doza necesară de originalitate, fără vreun fel de exagerare, și asta datorită unei forme pure de empatie, prin intermediul căreia realul se leagă de imaginar printr-un cordon ombilical ce unește trecutul, prezentul și viitorul într-un ghem perfect omogen.

Scriind fără a face uz de șubrede șabloane, condeiul junelui scriitor pare a fi mai liber decât însăși noțiunea de libertate, permițându-și să zboare peste grăunțele grunjosului timp, dorind să eternizeze clipa, cea în care se poate spune totul în doar șase sau poate mai multe cuvinte.

Autor al unui gen de fantasy ceva mai soft, autorul nu se dezice întru totul de realitate, ba chiar își trage seva ”rătăcirilor literare” din existența acesteia, pentru ca mai apoi, precum un sculptor ce-și face din lut o credincioasă amantă, împletește neasemuite povestiri magnetizante.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Celestin Cheran

Abordând subiecte aparent inabordabile pe de-a întregul, precum povara tâmplelor ninse, dezrădăcinarea lăuntrică, frica manifestată sub un infinit de chipuri, Celestin Cheran dă dovadă de o extraordinară pricepere în alipirea elementelor dispersate, unind Sudul și Nordul în anticamerele felului de a fi ale surprinzătoarelor sale personaje.

Îmbinarea realului și a irealului, a certitudinii cu posibilul, ăntr-o viguroasă spirală plină de virilitate și avânt literar, amintește într-o oarecare măsură, păstrând totuși proprțiile, de proza fantastică a lui  Mircea Eliade, dar și de cea a unui ”coleg de breaslă” ceva mai tânăr, A.R. Deleanu.

Sunt ferm convins că vom mai auzi vorbindu-se de Celestin Cheran în peisajul literar. Până atunci însă, citiți această carte, pentru că merită.

Lectură plăcută!

Titlu: Memoriile Domnului Roșu
Autor: Celestin Cheran
An apariție : 2015
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 27.08.2016
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Este un debut în forță, care lovește la fix.

Aspecte Negative:

proza lasă anumite întrebări in urmă

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Shining” și “Doctor Sleep” de Stephen King

Recenzie “Shining” și “Doctor Sleep” de Stephen King

Shining a fost una dintre primele cărți citite de la King, și pentru că nu mă consideram fan al lui, m-a ajutat să fac și primul pas către asta. Abandonasem înainte IT (pe care între timp am reluat-o și am devorat-o ca un hămesit de foame) și mă gândeam c-o să mai...

Trilogia Bill Hodges și Străinul de Stephen King

Trilogia Bill Hodges și Străinul de Stephen King

King nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare. Iubit sau hulit, rămâne "regele" incontestabil al horrorului paranormal, iar cu trilogia Bill Hodges, deși inițial totul era foarte bine ancorat în realitate, nu se dezminte. Cărțile au fost scrise parcă la foc...

Recenzie “Un gentleman la Moscova” de Amor Towles

Recenzie “Un gentleman la Moscova” de Amor Towles

Contele Aleksandr Rostov "a răsărit de după zidurile Kremlinului cum răsare un aviator din epava unui avion prăbușit." Pentru crima de a fi fost născut aristocrat, este condamnat de un tribunal bolșevic să-și petreacă restul zilelor închis într-un mare hotel moscovit....

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2050 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments