Cu profundă tristețe vă aducem la cunoștință pierderea unuia dintre cei mai semnificativi actori ai industriei editoriale din România. Mihail Penescu, fondatorul și Directorul General al Grupului Editorial ALL, și-a luat rămas bun de la noi, cititorii, în noaptea de 23-24 mai 2023. A fost un lider carismatic și un om cu o viziune puternică care a marcat peisajul editorial românesc într-un mod deosebit.

Numele lui Mihail Penescu a devenit sinonim cu misiunea ALL, sub umbrela căreia a construit și a păstrat o echipă puternică și dedicată. Colaboratori care, la rândul lor, au fost inspirați și ghidați de la începuturi de către acest lider înțelept și dedicat. Mihail Penescu a fost nu doar un director foarte implicat, ci și un sfătuitor înțelept, un partener de discuție înzestrat cu abilitatea de a combina argumente solide cu umor și blândețe.

Cu o carieră ce a durat 32 de ani în domeniul editorial, Mihail Penescu a adus dedicare și responsabilitate, menținându-se discret și uneori chiar timid. Totuși, niciodată nu i-a lipsit curajul de a-și exprima convingerile în momente-cheie pentru sistemul educațional și pentru industria cărții – o sferă adesea imprevizibilă și provocatoare, pe care a iubit-o și a susținut-o necondiționat.

Activitatea sa editorială a început în 1991, după o carieră didactică la catedra de Fizică Atomică și Nucleară a Facultății de Fizică din cadrul Universității București. Împreună cu partenerii săi, a contribuit la crearea primei edituri private din România cu profil academic și universitar. Într-o lume în continuă schimbare, Mihail Penescu a reușit să mențină profilul academic al Editurii ALL, o treime dintre cărțile publicate astăzi adresându-se comunității medicale și studenților la medicină.

Legătura lui Mihail Penescu cu lumea cărții nu se încheie aici. Vizionarul său spirit continuă să trăiască prin intermediul proiectelor pe care le-a inițiat și echipei care își însușește și continuă să ducă mai departe viziunea sa. Este o misiune care ne onorează și ne motivează pe toți cei implicați în activitatea editorială.

Le mulțumesc tuturor celor care lucrează în editură sau colaborează cu Editura ALL. Fără ei nimic nu ar fi fost posibil.” – Mihail Penescu, la aniversarea a 30 de ani de la înființarea ALL

Fără dedicarea sa neobosită, visul ALL nu ar fi devenit realitate. A fost un om care a crezut cu tărie în puterea educației și a emoției, două ingrediente pe care le-a considerat esențiale pentru succes. Și pentru această lecție de viață, dar și pentru multe altele, ne simțim datori să îi mulțumim.

Vă mulțumim, Domnule Penescu, pentru tot ce ați oferit industriei editoriale românești și pentru toate contribuțiile dvs. semnificative la promovarea culturii și a educației în România. În pofida tristeții provocate de pierderea dvs., noi, echipa Booknation.ro, vă promitem că vom continua să onorăm viziunea și misiunea la care ați contribuit atât de mult. În aceste momente de adio, ne exprimăm cele mai profunde condoleanțe și ne amintim cu respect și admirație de omul excepțional care a fost Mihail Penescu.