Muzeul Presei „Sever Bocu” Jimbolia – UNIC în România!

„Un munte de valori”, aşa îşi descrie Petre Stoica impresionanta colecţie de reviste, cotidiene, cărţi de vizită, caricaturi de presa etc. Toate acestea constituie ceea ce numim acum Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, jud. Timiş.

6a

Sursa: blogul personal

Cine este Petre Stoica? „Scriitor şi poet în acelaşi timp, Petre Stoica a fost o viaţă întreagă un constructor. De cărţi, de imagini ale unor alte literaturi în româneşte, ale unei fundaţii şi al unui muzeu, spre sfârşitul vieţii, la Jimbolia.”, după cum afirmă Nicolae Prelipceanu.

S-a născut la Peciu Nou, jud. Timis  de unde a plecat pentru absolvirea liceului în Timişoara, continuând studiile superioare în Bucureşti. În capitală viaţa sa literară prinde contur, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi redactor în cadrul ziarelor bucureştene. În 1995 pleacă definitiv din inima ţării pentru a se stabili într-o localitate din vest– Jimbolia, oraşul său de suflet. Aici întemeiază Fundaţia Culturală Romano-Germană „Petre Stoica” cu un scop precis: reconstituirea vieţii culturale şi spirituale.

12166576_1137668932931880_1048210876_n

Foto: Sergiu Dema

Şi-a dedicat întreaga viaţă scrisului, literaturii, rafinamentului unei creaţii, lăsând generaţiilor viitoare comori inestimabile. A scris o serie de volume de poezii (Poeme, Arheologie blândă , Copleşit de glorie, Viaţa mea la ţară  etc.), fiind considerat scriitorul cu cea mai mare longevitate literară. Premiile obţinute în decursului anilor de activitate sunt roadele muncii sale, a eforutului şi a pasiunii presărate în tot ceea ce clădea.

În 2007 îşi vede visul împlinit. Tot ce a adunat de-a lungul anilor a devenit, la bătrâneţe, baza unui muzeu unic în ţară– Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia.

Având în vedere vechimea lor, colecţia muzeului cuprinde publicaţii valoroase apărute pe teritoriul României dar şi în diasporă, în limbile româna, germană, engleză, franceză, sârbă, maghiară, din diverse domenii (literatură, sport, istorie, medicină, modă). Muzeul „găzduieşte”  cele mai vechi publicaţii apărute pe teritoriul românesc din secolul al XIX-lea ( Albina Românească– 1837, Dacia literară– 1867, Dreptatea-1894, Foia diecesană, Resboiul, Timpul ş.a.). O parte semnificativă a colecţiei este reprezentată de publicaţiile apărute în perioada 1900-1950:  Neamul românesc, LuceafărulRevista Fundaţiilor Regale, Convorbiri Literare, TransilvaniaBilete de papagalGândirea, Boabe de grâu s.a.) .

Muzeul Presei „Sever Bocu” este mediul ideal pentru dezvolarea culturii generale, un loc în care se organizează diverse evenimente şi totodată un spaţiu viu destinat relaxării. Un miros arhaic pentru simţuri pretenţioase, un aer cultural şi o atmosfera propice documentării, pe scurt, o comoară din vestul ţării, un muzeu al presei culturale româneşti.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.